Egészen más lesz az X-Faktor

Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója
Vágólapra másolva!
Az új műsorvezetők és megváltoztatott lebonyolítás mellett három mentor is kicserélődik a legnépszerűbb tehetségkutatóban: Nagy Feró és Keresztes Ildikó maguk adták át a helyüket, Geszti Péter viszont lubickol a szerepben. Alföldiből nem lesz új Puzsér, Szikora nem fog mellébeszélni, Tóth Gabi szerepeltetése pedig legfeljebb Magyarországon furcsa, mondja Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, akivel az Éjjel-nappal Budapest futtatásáról és a nézettségi háború alakulásáról is beszélgettünk.  
Vágólapra másolva!

Mit jelent az idei X-Faktor első promóciós poszterén az "új generáció" felirat?

Részben azt, ami minden évben elmondható, hogy új énekesek próbálkoznak a műsorban. Végigültem számos felvételi napot a nyáron, meg vagyok róla győződve, hogy az egyik legígéretesebb szezon lesz az idei. Az új generáció azt is jelenti, hogy hetvenöt százalékban a mentorok is kicserélődtek, négyből három új lesz, ráadásul új műsorvezetőkkel indulunk neki a szezonnak, hiszen Ördög Nóra otthon babázik. De valójában az új szót nemcsak személyekre értjük: a lebonyolítás is változik. Úgy készülünk, hogy teljesen megújul a show, csak Geszti Péter maradt az előzőekből.

Miért pont ő? Feró vagy Keresztes is maradt volna, gondolom.

Persze, hiszen az eddigi évadokban nagyon sokat tettek hozzá a műsor sikeréhez. Mindannyian profi előadók, régen dolgoznak a show-bizniszben, ők is tudják, hogy egy ilyen műsornak időről időre meg kell újulnia, így maguk ajánlották fel, hogy átadnák a helyüket másnak. Ettől még Ildi és Feró ugyanúgy az X-Faktor családhoz tartozik, és ez előbb-utóbb a nézőknek is egyértelmű lesz. Szerkesztői, kreatív, szakmai szempontok döntöttek. Geszti Péter nagyon sikeres volt ebben a műsorban, a legutóbbi évadban például az ő versenyzője nyert. Az X-Faktor-mentorságot mintha neki találták volna ki: több együttest maga csinált, rakott össze - és nemcsak zeneileg, hanem ő talált ki mindent.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója Fotó: Hirling Bálint - Origo

Minden új zsűri összetételénél kérdés, van-e kémia a tagok közt. Itt lesz?

Működik a kémia, nagyon érdekes szezon lesz.

Van elnyomóbb karakter köztük? Ki az engedékeny, elnéző?

Ez egy kiegyenlített helyzet, az elmúlt hetekben mindenkinek voltak igen emlékezetes mondatai, minden mentor sok arcát megmutatta már. Még zajlanak a felvételek, naponta látunk sok egyetértést és vitát, de pont ettől működik a dolog. Ez a szezon, csakúgy mint az előzőek, egy igazi érzelmi hullámvasút lesz.

Szikoráról azt írta egy lap, hogy elnéző, konfliktuskerülő zsűritag.

Szikora határozottan nem ilyen mentor, nem beszél mellé, kimondja, amit gondol.

Alföldi van az általam látott első, egész oldalas reklámfotón, amint döbbenten a plafonra néz, és valami olyasmit mond, hogy "soha ne énekelj többet, bárki bármit mond". Ez azt jelenti, hogy ő lesz az új Puzsér, a kegyetlen, beszólós mentor?

Ez nem így van. Nem úgy történnek a szereposztások, hogy beletolunk valakit egy ilyen előre kitalált helyzetbe, ennél ez azért bonyolultabb. Ráadásul ez a fotó csak egy a sok közül. Az első, de lesz még másféle. Robiról is lehet majd másmilyen képet látni, neki is lesznek pozitív mondatai. Az pedig, hogy a mentorok lesznek az idei kampány első hirdetéseinek képein, az magától értetődő, hiszen a mentorok személye az egyik legnagyobb változás.

Alföldi most bőszen készül az István, a király-ra. Tud figyelni az X-Faktor-ra?

Azokon a napokon, amikor az X-Faktor-ral volt dolga, nemcsak testben, szellemileg is száz százalékig ott volt, nem zavarta az, hogy közben más produkcióban is dolgozik. Ezzel amúgy nincs is egyedül, mert a mentorok más projektekben is benne vannak. Robi számára az X-Faktor felvételei már lezajlottak, az István, a király bemutatója is hamarosan meglesz, így aztán nyugodtan tud készülni a versenyzőivel az élő adásokig, hiszen azok majd csak két hónap múlva kezdődnek.

Tóth Gabi az X-Faktor első, 2013-as válogatóján Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Tóth Gabi lesz az egyetlen női mentor. Az nem gond, hogy fiatal, és nem biztos, hogy a tanácsait minden harmincas megfogadja?

Ez legfeljebb Magyarországon furcsa, máshol nem annyira, például a brit X-Faktor-ban is ültek fiatalabb lányok. Lehet, hogy itthon a régi Ki mit tud?-ok miatt a tévézők egy része idősebb megmondóembereket várna a mentori székbe. Ilyenek voltak, és lesznek is mindig a zsűriben. Viszont egy popzenéről szóló műsorban az is fontos, hogy legyen valaki, akinek a számaira valószínűleg a legtöbb versenyző maga is bulizott a közelmúltban, aki koránál fogva akár versenyzőtárs is lehetne, de már ilyen fiatalon is sok mindent elért a popzenében. Tóth Gabi az elmúlt évek egyik meghatározó énekesnője itthon, rengeteg tapasztalattal. Ráadásul volt már mentorsegéd korábban, láttuk, hogy ebben a helyzetben hogyan viselkedik, és állítom, jól gondoltuk, hogy kell ide.

Miért volt szükséges átvariálni az adásokat?

Nagyobb változás akkor lesz érezhető, amikor elrajtolnak az élő adások: szombaton lesznek a versenyprodukciók, utána a vasárnap esti párbajadásig szavazhatnak a nézők. Akkor összesítjük a szavazatokat, akkor derül ki a két párbajozó személye. Eddig szombat késő este kiengedhették a gőzt, lazíthattak a versenyzők, most keményebb hétvégék várnak rájuk, mert szombaton még nem fog kiderülni semmi. Amúgy megjegyzem, műsoridőben nem lesz hosszabb az X-Faktor, csak két darabban adjuk.

A reklámbevétel és a szavazatszám növelése miatt indokolt ez a lépés?

Persze a nézettségi szempont sem utolsó. Minden alkalommal, amikor kétszer volt X-Faktor egy hétvégén, nagyon sikeres volt. Változás lesz még abban is, hogy a castingadások hogyan kerülnek adásba. A tábor, a mentorok háza, azaz a formátum többi része marad.

A két műsorvezető ismert, de milyenek lesznek együtt?

Valóban ketten lesznek, Lilu Istenes Bencével. Sokat ad majd a műsorhoz az ő párosuk is. Bence pedig nem csak Lilu oldalán lesz látható az X-Faktor-ban. Az adásokat követően lesz After X, amit szintén ő vezet, de ősszel már nem a Cool tévén, hanem az RTL II-n lesz a kísérőműsor.

Tóth Gabi énekelt a tömegnek Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Milyen nagyobb dobás várható még?

Vannak még nagy terveink, több is, amelyekről még egy rövid ideig nem beszélhetek.

Házasodna a gazda?

Valamikor talán majd az is lesz. Sikeres műsor volt, így nem kizárt, hogy egyszer majd visszatér. A konkrét terveink között azonban nem szerepel most.

Csillag születik?

Az egyik nagy tervünk éppen a tavasszal kapcsolatos. Hogy mi az, időben kiderül majd.

Mit szól ahhoz, hogy a Tények egyórás lett? Milyen hatása van az RTL-es nézettségre?

Nemcsak egyórás lett (többször volt már majdnem ilyen hosszú), hanem fél órával előbb is kezdődik. Így a TV2 egyetlen, jelentősebb nézettséggel rendelkező napi műsora kikerült a főműsoridőből. Azaz a mi főműsoridős nézettségünkre ennek a változásnak kifejezetten jó hatása van. Az biztos, hogy ez növeli a TV2 nézettségét este 6 és fél 7 között, mi azonban évek óta mondjuk, hogy első a főműsoridő, ami hétkor kezdődik. Persze lehet, hogy nekik más a fontos. A két hírműsor nézettsége mostantól persze sokkal kevésbé hasonlítható össze, például a közönségarányok összehasonlításának már nincs semmi értelme, hiszen a két műsor nem egymással szemben fut. Egyébként is, néhány nap után semmilyen nézettségi összehasonlításnak nincs értelme, nem telt még el ahhoz elég idő, mi ennél mindig sokkal hosszabban várunk a következtetések levonásával.

De ki vezet?

A múlt hét a Tények-nek sikerült valamivel jobban, ezen a héten a három estéből kettőn (a beszélgetés csütörtök délután zajlott - a szerk.) nagy előnnyel nyert az RTL Klub Híradó-ja, egyszer meg éppen hogy veszített, ha a nézőszámokat nézzük. Érdekes, hogy két éve mi éppen fordítva gondolkodtunk, és a nyárra való tekintettel csak hétkor kezdtük a Híradó-t. Akkor, ahogy vártuk, sokan maradtak a megszokott időpont miatt a Tények-kel, de este hétkor mi minden egyes napon átvettük a vezetést, ami nagyon jó hatással volt akkor a főműsoridőre. Tavaly a sok sportesemény miatt, mint az Eb, az olimpia, nem léptük meg ugyanezt. Idén pedig teljesen más volt a stratégiánk, az 1 perc és nyersz nagyon jól megy, bőven nyeri a műsorsávját, ráadásul az egyik napi sorozatunk nyáron is képernyőn van, és egyértelműen mindennap a legnézettebb televízió-műsor Magyarországon.

Egész nyáron jól ment az Éjjel-nappal Budapest Forrás: RTL Klub

Az Éjjel-nappal Budapest nyári leállása szóba sem került?

A műsort eleve így terveztük. Tartalmi szempontok miatt maradt nyárra a képernyőn, hogy a tévéző ne veszítse el, ne szokjon le erről a műsorról.

Sokan azt hiszik, hogy ez egy valóságshow. Miattuk nem állt le a sorozat?

Nem erről van szó. Elsősorban tartalmilag volt fontos, hogy ne álljon le az új, napi sorozat, és nézettséget is hoz: az idei nyárnak jobbak a számai, mint a tavalyinak, az RTL Klub és a TV2 közötti különbség is nőtt a javunkra. Régen amúgy a Barátok közt-nek is rövidebb szünetei voltak, de mára már nagyon erős branddé tudott nőni, nincsenek kétségeink, hogy a nézők egy hosszabb szünet után is visszatérnek 15 éves kedvencükhöz. Nem örülünk persze a hosszabb szünetnek, de az anyagi lehetőségek miatt így kell lennie.

Ha már a pénzről van szó, hogy látja, lesz ősszel reklámadó?

Semmi újat nem tudok mondani a reklámadóról. Maradjunk a műsoroknál.

Maradjunk. Lesz valamilyen sorozatpremier a közeljövőben?

A Dr. Csont-ból és a Mentalistá-ból új évad jön heteken belül. A nagy premierek megvoltak, megy a Revolution, a Zöld íjász, a Following. Nemsokára indul a Transporter-sorozat, jön a Glades az RTL csatornáin, és ugyan még nem mostanában, de lesz Anger Management is. Augusztus 21-én jön vissza a Barátok közt. Az idén háromlépcsős indítása lesz nálunk a tévés évadnak, elkezdődik az őszi struktúra azokban a napokban, utána szeptembertől az Éjjel-nappal Budapest is egyórás lesz. Az X-Faktor is akkortájt rajtol, pontos dátumot még nem mondok, de talán ki lehet találni.