Papírunk van róla, bírni kell

rudolf péter, Kossuthkifli
Vágólapra másolva!
Forró nyári nap, a fóti kastély, rengeteg tehetséges színész és egy nyüzsgő stáb - az Origo a Kossuthkifli forgatásán járt, ahol Rudolf Péter mesélt a sorozatról.
Vágólapra másolva!

A kisbusszal délután érkeztünk meg a forgatás helyszínére, ahol Rudolf Péter már várt minket. Épp kiadta az ebédszünetet, így ezalatt készségesen válaszolgatott az újságírók kérdéseire. A fóti helyszínen a történet vége forgott, de a munkának még messze nincs vége. Kronológia ide vagy oda, még rengeteg jelenet van hátra.

Forrás: Origo

A produkció aznap egy kisebb csúszásban volt, mert egy vizes jelenet több időt igényelt, mint amennyire számítottak, ez azonban nem szegte senki kedvét. Eszméletlen volt a forróság is, de a színészek egytől egyig derekasan viselték. "Papírunk van róla, bírni kell" - mondta Kálloy Molnár Péter. De Lengyel Tamás is alkalmazkodott már saját elmondása szerint, hisz ez volt a huszonötödik napja ebben a szerepben.

A hatrészes minisorozat 740 millió forintból forog, de ez csak elsőre tűnhet soknak, hisz hatszor 52 percről van szó, és akárhonnan nézzük, ez három mozifilm hosszának felel meg. Ennek ellenére nem túl hosszú forgatási idő áll rendelkezésre, csupán hetven nap, és ezalatt száz helyszínt kell bejárni, és több mint száz színészt kell mozgósítani.

Forrás: Origo

Rudolf Péter azt is elmondta, hogy normális esetben méregdrágán kellene építeni korabeli díszleteket, de, mivel a büdzsé szűkös, ráadásul a fóti Károlyi-kastély tökéletes helyszín, így gyakorlatilag egy az egyben tudják a területet használni. A szükséges változtatásokat meg később, számítógépes effektek segítségével fogják kipótolni.

A történet egy az egyben veszi át Fehér Béla azonos című könyvének történetét, mely műfajilag nehezen besorolható, de ezért is tetszett meg Rudolf Péternek is. Egyszerre kapunk hiteles képet az 1848-1849-es szabadságharcról, és abszurd humort is, miközben a népmesékből ismert figurák is felbukkannak. Emellett a manapság népszerű road movie-kra is hajaz a sztori. "Egy intellektuális Gyalog galopp", ahogy a rendező fogalmazott.

Forrás: Origo

A sorozat nyelvezete is igyekszik átvenni a könyv hangulatát, így a néző sok, ma már a köznyelvből kikopott kifejezéssel találkozhat. A színészek például egy kisebb szótárat kaptak a forgatókönyv mellé. Hogy ezekből a régi, de hangzatos szavakból, mint például a delizsánsz (amely akkoriban a személyszállító postakocsi volt), mennyi marad meg az átlag nézőben, az a jövő zenéje, mindenesetre dicséretes próbálkozás.

A sorozat főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos, de a kisebb szerepekben is nagy nevek fordulnak meg, úgy, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Kéri Kitty, Lukáts Andor, Szacsvay László, Nagy Ervin, Szabó Győző és Fenyő Iván.

Oblath Ádám

--------------------------------

A Kossuthkifli forgatásán korábban is jártunk már, akkor Fábry Sándorral és Fehér Bélával beszélgettünk - a mostani látogatásunkkor készített miniinterjúkat külön cikkben közöljük majd.