Szeretik a pálinkát és a magyar csajokat

Válaszcsapás
Vágólapra másolva!
Magyarországon vették fel nemrégiben a Válaszcsapás (Strike Back) harmadik évadját. Az HBO jóvoltából az Origo is ellátogatott az egyik forgatási napra a Vidámparkba, ahol a két főszereplő is megjelent, Sullivan Stapleton az egyik körhintára is felültette az újságírókat, Philip Winchester pedig a kellékfegyver használatát oktatta nekik.
Vágólapra másolva!

A Cinemaxon futó Válaszcsapás harmadik (a John Porter-féle, különálló évaddal együtt a negyedik) szezonját részben Magyarországon vették fel, több budapesti és vidéki helyszínen. A hathónapos forgatás januárban kezdődött Dél-Afrikában, majd márciustól Budapesten folytatódott. Dél-Afrika Kolumbiának és Libanonnak szolgált helyszínül az első négy epizódban, Budapest pedig több kelet-európai országot helyettesít az évad második felében.

A Vidámpark Németországban van

A vidámparki jelenetek a történet szerint Németországban játszódtak, az előző évadokból ismert két terrorelhárító ügynök, Michael Stonebridge (Philip Winchester) és Damien Scott (Sullivan Stapleton) a tömegben egy kislányt kerestek, aki ellógott az iskolából. Amikor megtalálták, haza is vitték magukkal, miközben Stapleton, a szerepébe talán túlságosan is beleélve magát, nagyot taszított az egyik kamasz statisztán - aki aztán fájlalta is a vállát egy kis ideig.

Philip Winchester és Sullivan Stapleton a Vidámparkban Fotó: Liam Daniel/Cinemax

Statisztákból egyébként nem volt hiány, a fizetett kisegítőkön kívül alkalmi látogatók is bekerülhettek egy-egy jelenetbe, miután a Vidámpark csak a forgatási engedélyt adta meg a stábnak, azt már csak bizonyos helyszínek esetében engedte meg, hogy lezárja a nagyközönség elől. Kemény Ildikó, a magyarországi gyártó cég - a Pioneer Pictures - producere elmesélte, hogy emiatt néha már hajnalban, órákkal a hivatalos nyitási idő előtt el kellett kezdeni a forgatást, de alapvetően nem volt probléma a látogatók jelenlétével.

Mintha egy speciális egységet képeztek volna ki

A producer igazolta sejtésünket is, miszerint Magyarországot elsősorban a kedvező adózási rendszer miatt választották helyszínül, Budapest mellett többek között Szentendrén és Komáromban is forgattak. A stáb főleg magyarokból állt, de Ausztráliából és Nagy-Britanniából is érkeztek szakemberek. Paul Hornsby katonai tanácsadó - aki a színészek kiképzését irányította - például a brit különleges erők tisztje volt, és óriási szerepe volt a sorozatban, hiszen köztudott, hogy a két főszereplő, Philip Winchester és Sullivan Stapleton maga csinál minden kaszkadőrjelenetet.

Stapleton kapja a rendezői utasítást Fotó: Liam Daniel/Cinemax

"Arra edzettük a színészeket, hogy ki tudják használni a képességeiket, de természetesen végig nagyon ügyeltünk a biztonságukra. Fizikai, taktikai és fegyveres kiképzést kaptak, valódi fegyverekkel - tulajdonképpen úgy képeztük ki őket, mintha egy testőrséget vagy egy speciális egységet képeznénk ki. Emellett a rendezőkkel és a kaszkadőr szakértőkkel is együtt dolgoztam azon, hogy az akciójeleneteket minél hitelesebbé tegyük, a színészek pedig sok időt töltöttek együtt volt kommandósokkal, volt rendőrökkel is, akik mind átadták a tapasztalataikat, így különböző emberek tudása forrt bennük össze" - fogalmazott.

Stapleton pörög és flörtöl, Winchester is közvetlen

A fegyverekről Winchester is lelkesen magyarázott, megmutatta az újságíróknak, hogy miként kell használni az övébe dugott pisztolyt, majd a kését is előrántotta, hogy imitáljon egy támadást. Közben kiderült, hogy Horsbynak éppen aznap van a születésnapja, amit a feltűnést folyamatosan kereső Stapleton azzal akart megünnepelni, hogy - az újságírókkal együtt - felült egy külön menetre a Break Dance nevű, összevissza forgó körhintára. Közben kamerázta az egészet, a kellékpisztollyal pedig többször is kilőtt a fotósokra.

Winchester üldöz valakit Fotó: Liam Daniel/Cinemax

A színésznek egyébként már az antréja sem volt mindennapi, akkor is a pisztolyával lövöldözött, miközben - az egyik stábtag biciklijének a csomagtartóján ülve - behajtatott az újságírók közé. Ez a fajta hatásvadászat a továbbiakban is jellemző volt rá, fennhangon dicsérte a magyar pálinkát, és flörtölgetett a csinosabb kolléganőkkel - vagyis hozta azt a figurát, amire a karaktere alapján számítottunk. Winchester élőben is nyugodtabb típus, de ő is igen közvetlen volt, a sajtótájékoztató és az interjúk után már szinte régi ismerősként üdvözölte az újságírókat.

------------------------------

A két főszereplővel készített interjúnkat itt olvashatja, a Válaszcsapás harmadik évadját pedig szombatonként - keddenkénti ismétléssel - a Cinemaxon követheti nyomon.