Nem a felesége, a felfedezés izgatja

Vikingek, Travis Fimmel, a History channel sorozata
Vágólapra másolva!
Travis Fimmel a History Channel első fikciós sorozata, a Vikingek főszereplője, a szériát itthon a Viasat3 mutatja be, péntek este, mindjárt tripla epizóddal. Ragnar megformálója a történelmi hős motivációiról, feleségéről, testvéréhez fűződő viszonyról és a viking istenekről mesélt.
Vágólapra másolva!

Ragnar egy történelmi legenda – de miért lett az?

Ragnar története a nyugati hódításokról szól. Abban az időben nem voltak olyan szárazföldi támpontok, amik a tájékozódást megkönnyítették volna. De Ragnar rájött, hogy kisebb trükkök bevetésével hogyan keljen át a tengeren nyugat felé. Az elsők között hajózott nyugatra, ezzel bebizonyította, hogy képes arra, ami korábban még senkinek sem sikerült. Ezzel a tettével emelkedik ki a többi viking legenda közül. A korábban megszokotthoz képest nagyobb hajóval szelte át a tengert, ami megtörte még a legnagyobb hullámokat is. Ráadásul mindezt a jarl tudomása nélkül tette. Ez abban az időben nagyon veszélyes mutatványnak számított.

Forrás: Viasat3

Gyerekkorodban érdekeltek a vikingek?

Mindannyian ismerjük a vikingeket a történelemből, és mindannyiunknak megvan az elképzelése arról, hogy milyenek lehettek. Pont ezt tükrözi a sorozat is. Van benne minden: erőszak, hajók, felfedezések. Továbbá bemutatjuk az emberi kapcsolatokat, és mélyére hatolunk annak is, hogy mi hajtja őket a felfedezések útján.

Hogyan jellemeznéd a vikingeket? Milyen Ragnar?

A vikingek nagyon kíváncsi, ambíciózus emberek. És bármi is vezérli őket, nem hajlandóak otthon ülni és arra várni, hogy valami történjen. Ők azok, akik tényleg tesznek arról, hogy valami történjen. Mindenképpen elmondható, hogy a vikingek a tettek emberei. Kíváncsiak, főleg az én karakterem, Ragnar – soha semmi nem elég neki. Fel akarja fedezni a lakóhelyétől távolabb eső vidékeket, megismerni a világ többi istenét is. Ragnar egy farmon nőtt fel, egy faluban, de ennél sokkal többre vágyik. Kíváncsi ember. Az ő istene Odin, aki amellett, hogy a kíváncsiság és a tudás istene, egy harcos is. Így hát Ragnar is harcolni szeretne, emellett pedig még jobban megismerni a világot, és útközben megölni azt, aki ebben megakadályozza.

Akkor nem a meggazdagodás motiválja?

Ragnart nem csak a kincs motiválja. Tudja, hogy a kincseket használhatja arra, hogy bármi mást megszerezzen: több hajót, több támogatást, több harcost, akik követik őt, vele harcolnak. De a legfőbb célja mégis az, hogy ismert és elismert legyen, és minél több helyet felfedezzen, meghódítson. A családja szintén nagyon fontos számára. Az, hogy minél több fia legyen, akik segítenek neki a harcokban, és hogy a későbbiekben megvédjék őt.

Forrás: Viasat3

Milyen Ragnar kapcsolata a feleségével, Lagerthával?

Elég ingatag, de mindketten törődnek a másikkal. Ragnar nagyon szereti a feleségét, mert gyerekeket szült neki. De ahogy említettem, legfőképp a felfedezések izgatják. És bármit megtesz, hogy megkapja, amit akar.

És milyen a kapcsolata a testvérével, Rollóval?

Pont olyan, mintha inkább férj és feleség lennének: mindkettőjüknek szüksége van a másikra. Inkább Ragnar a vezér, de szüksége van a testvérére, mert nagyon jó harcos. Rollo pedig mindig izgalmassá teszi a dolgokat, hiszen soha nem tudhatod, mi a következő lépése. A különbség az én karakterem és Rollo között az, hogy míg Ragnar szeretne sokáig élni és sok helyet meghódítani, addig Rollo úgy gondolja, hogy „Ez a sorsom. Ha ma meg kell halnom, akkor haljak meg." Ragnar alaposan megválasztja, hol és mikor harcoljon, mert bizonyos helyzetekben nem szeretné kockáztatni az életét.

Forrás: Viasat3

Kicsoda Odin, az isten, akit Ragnar imád?

Odin egy viking isten, a kíváncsiság és a tudás istene. Feláldozta a látását a tudásért cserébe. Ő választja ki a kivételes képességű harcosokat, akik aztán haláluk után jól élhetnek. Minden vikingnek az az álma, hogy Valhallába jusson és az istenekkel éljen egy közösségben. Valhalla olyan a viking harcosok számára, mint a mennyország.

Odin hús-vér emberként jelenik meg, vagy Ragnar képzeletének a szülötte?

Odin a csatajelenetek után tűnik fel, hogy kiválassza azokat az elesett harcosokat, akik Valhallába mehetnek. Ragnar az egyetlen, aki azt hiszi, látja őt, ezért gondolja azt, hogy köze van hozzá. Pont olyan szeretne lenni, mint ő. Olyan, mintha Odin az apja lenne, ő pedig minden téren meg akarna felelni neki, be akarná bizonyítani, hogy nagyon jó harcos és értelmes ember.

Mennyit edzettél a harci jelenetekhez?

Nagyon jó kaszkadőreink és koreográfusaink vannak. Az egész napos forgatás mellett szinte semmi idő sem jut edzésre. De nagyon látványos harcjeleneteink lesznek a sorozatban, és én is hamarosan elkezdek többet edzeni.

Forrás: Viasat3

Ragnar milyen fegyverrel harcol?

Az ő fegyvere mindenképpen a balta, néha kettő is! A többiekkel ellentétben ő nem igazán harcol karddal, ő inkább a baltához ragaszkodik. Ezzel is kitűnik a tömegből.

Milyen volt Gabriel Byrne-nel dolgozni, aki Ragnar legfőbb riválisát, Haraldson jarlt játssza?

Gabriel Byrne fantasztikus színész. A kettőjük kapcsolata tulajdonképpen a staféta átadásáról szól. Ragnar úgy gondolja, hogy ő sokkal jobb munkát végezne, mint Haraldson jarl, akinek a tulajdonában vannak a hajók is. Ragnar szeretné meggyőzni az embereket arról, hogy neki kellene Haraldson helyére lépnie. Ráadásul utóbbit nem is érdekli annyira, hogy mi van a határokon túl, nem úgy, mint Ragnart.

Egy jarlnak mi a szerepe a viking kultúrában?

A jarl olyan, mint egy király. Amikor egy fiú felnő, kap egy karperecet, és hűségesnek kell lennie a jarlhoz. Az én karakteremnek nagyon nehezére esik, hogy hűséges legyen, a konfliktusok pedig ezzel kezdődnek. Ragnar sok mindent a jarl tudomása nélkül csinál. Az igazi dráma akkor kezdődik, amikor mindez a jarl tudomására jut.

Hogy jellemeznéd a vikingeket?

Nagyon családközpontú nép. Sokat dolgoztak azon, hogy a körülményeiken javítsanak, emellett pedig kemény harcosok voltak. Az ellenségeik, például a szászok és az angolok nem számítottak ekkora erejű harcosokra az összecsapásoknál. Hatalmas erejük és bátorságuk oka, hogy nem féltek a haláltól. Úgy hitték, hogy amikor egy viking harcos meghal, Valhallába jut, ahol minden álma teljesül. De itt sosem arról volt szó, hogy valaki hőssé akart válni. Ez nagyrészt csapatmunkáról szólt. Azért tudtak kevés emberrel is a nagyobb ellenfeleken felülkerekedni, mert szorosan együtt dolgoztak.

Híresek is voltak a harcmódjukról.

Igen, semelyik másik népnél nem játszott akkora szerepet a pajzs a csatában, mint a vikingeknél. A nagy seregek ellen kifejezetten hatékony fegyver. Azok az ellenségek, akikkel szembekerültek, korábban nem is találkoztak a pajzzsal, ezért nem is tudták, milyen módon vegyék fel a harcot ellenük.

Miben más ez, mint a többi történelmi sorozat?

Ami a Vikingeket a többi hasonló témájú sorozat közül kiemeli, az az, hogy a miénk nagyrészt kitalált történet. Viszont Michael Hirst szigorúan veszi, hogy hűek maradjunk azokhoz a legendákhoz és mítoszokhoz, amiket a vikingekről hallottunk. Sokat tanultam a felvételek alatt. És azt vettem észre, hogy az emberek nagy részét rendkívül izgatja ez a téma.

A sorozatról itt írtunk hosszabban.

Az interjúért köszönet a Viasat3-nak.