Emmy 2013: nem tudják leverni a Modern családot

Modern család
Vágólapra másolva!
Szeptember 22-én immár 65. alkalommal osztották ki az Emmy-díjakat. A Modern család zsinórban negyedszerre lett a legjobb vígjátéksorozat, Claire Danes és Julia Louis-Dreyfus is újrázott, de többek között Jeff Daniels, Michael Douglas és James Cromwell is kapott díjat. Megemlékeztek James Gandolfiniről, Elton John énekelt, a szintén díjazott David Fincher viszont el se ment.
Vágólapra másolva!

A tévés Oscarnak is nevezett Emmy-díjakat 65. alkalommal osztották ki Los Angelesben: a drámai sorozatok közül a Totál szívás került ki győztesen, a vígjátéksorozatok versenyében - zsinórban negyedszerre - a Modern család bizonyult a legjobbnak. A minisorozatok és tévéfilmek közül a Liberace-t bemutató életrajzi film, a Túl a csillogáson kapta a díjat.

A legjobb drámai színésznő - ahogyan tavaly is - a Homeland főszereplője, Claire Danes lett, a komikák közül pedig szintén a tavalyi győztes, Julia Louis-Dreyfus vihette haza a díjat Az alelnök-ben nyújtott alakításáért. A férfi színészek közül Jeff Daniels (Híradósok), illetve Jim Parsons (Agymenők) teljesítményét ismerték el. A minisorozatban, illetve tévéfilmben feltűnő legjobb színésznő Laura Linney lett, aki ugyan több évig játszott a Cathy! Bajban nagy! című sorozatban, de a négyepizódos záró szezont külön, ebben a kategóriában indították. Elismerték Michael Douglast is, aki Liberace-t játszotta a Túl a csillogáson-ban.

Forrás: AFP/Getty Images/James Merritt
Claire Danes az idei Emmyn Fotó: AFP/Getty Images/Jason Merritt

A mellékszereplők közül Merritt Wevert (Jackie nővér) és Tony Hale-t (Az alelnök), valamint Anna Gunnt (Totál szívás) és Bobby Cannavalét (Boardwalk Empire - Gengszterkorzó) díjazták, de egy-egy epizódban feltűnt vendégszereplők is kaptak különdíjat, például a Louie-ban megjelent Melissa Leo sem távozott üres kézzel. A minisorozatok mellékszereplői között díjazták James Cromwellt, akit az Amerikai Horror Story-ban láthattak a nézők, valamint Ellen Burstynt, aki pedig a Political Animals című szériában tűnt fel.

Rendezőként Steven Soderbergh (Túl a csillogáson) és David Fincher (House of Cards) is kapott díjat, utóbbi azonban el sem ment a gálára. A legjobb versengős reality egy itthon is látott formátum, a Voice lett, a legjobb show-nak pedig Stephen Colbert műsorát, a Colbert Report-ot ítélték.

Forrás: AFP/Getty Images/Frazer Harrison
Michael Douglas pózol a fotósoknak Fotó: AFP/Getty Images/Frazer Harrison

Csatornákra lebontva, a legtöbb díjat az HBO kapta, a szeptember 15-én kiosztott Creative Arts Emmy-díjakkal együtt huszonhetet - ehhez a Túl a csillogáson tizenegy, a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó pedig öt díjjal járult hozzá. A képzeletbeli dobogóra a CBS és az NBC került még fel, produkcióik összesen tizenhat, illetve tizenegy kategóriában győzedelmeskedtek.

Az est házigazdája egyébként az Így jártam anyátokkal Barneyja, Neil Patrick Harris volt, aki az elején rögtön a televíziózás legjobb évének nevezte a mostanit. Vitatkozott egy kicsit a tavalyi házigazdával, Jimmy Kimmellel, majd az első díjat átvevő Merritt Wever körülbelül két másodperces köszönőbeszédét a valaha volt legjobb beszédnek titulálta. Robin Williams az áprilisban elhunyt Jonathan Wintersről emlékezett meg, majd a Maffiózók néhai főszereplőjének, James Gandolfininek is járt a tiszteletadás. Az esten fellépett többek között Elton John és Carrie Underwood is.

A jelöltek és nyertesek teljes listája itt olvasható.