Michael J. Fox jobb színész lett a Parkinson-kórtól

The Michael J. Fox Show
Vágólapra másolva!
Michael J. Fox szeptember végétől saját sorozatban játszik, annak ellenére, hogy Parkinson-kórja diagnosztizálásakor sokan biztosak voltak benne, vége a színészi karrierjének. A kiváló Vissza a jövőbe-filmek egykori sztárja a Rolling Stone-nak elmondta, a betegség bizonyos szempontból még segített is neki abban, hogy jobb színésszé váljon.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban szeptember 26-án indul a The Michael J. Fox Show, amelyben - több tévés vendégszerep után - Michael J. Fox ismét főszerepet játszik. A széria ráadásul valamilyen szinten az ő életén alapul, hiszen a történet szerint egy családapát játszik, aki Parkinson-kórjával küzdve próbálja fenntartani hírolvasói karrierjét. A sorozatot indító NBC nagyon is bízott Fox visszatérésében, úgy rendelt meg egyből 22 epizódot, hogy pilotot sem kért be hozzá.

NBC

A színész ennek apropóján a Rolling Stone címlapjára is került, a magazinnak pedig arról vallott, hogy a Parkinson-kór bizonyos értelemben jobb színésszé tette: "Volt egy természetes mozgásom és beszédtempóm, amelytől fizikailag függtem. Nagyon jól el is voltam vele, amikor azonban eltűnt, rájöttem, hogy vannak más dolgok is, amelyeket használhatok. Az a fajta meg-megállás, amely a Parkinson egyik tünete, lehetőséget ad egy kis szünetre, amelynek során össze lehet rakni a karaktert, és reagálni arra, ami történik - ez valahogy ad egyfajta súlyt, egy új látásmódot."

A színésznél nagyon fiatalon, harmincévesen diagnosztizálták a Parkinson-kórt: a betegség első tünete a Doc Hollywood forgatásán, 1991-ben jelentkezett nála, akkor kezdett rángatózni az ujja, amit sehogy sem tudott kontrollálni. 1996-ban elindult aztán a Kerge város című sorozat is, ahol Fox már sokszor zsebbe dugott kézzel jelent meg, így próbálva eltakarni az egyre súlyosbodó kézremegést. A betegség eleinte eléggé megviselte, elkezdett keményen inni, végül 1998 végén döntött csak úgy, hogy - a People decemberi számában - a nyilvánosság elé tárja állapotát.

NBC

Innentől kezdve felhagyott az ivással, és az önsajnálattal is, megalapította inkább a Michael J. Fox Foundationt, amelynek célja, hogy a Parkinson-kór lehetséges gyógyítási módjait kutassa. A színész elkötelezett híve az őssejtkutatásnak is, Missouri állam 2006-os szenátori küzdelmében is támogatta a demokrata jelöltet, Claire McCaskillt, aki szintén letette voksát az őssejtkutatás mellett. Fox közben a betegségéről írt három könyvet is, és több orvosi intézet és egyetem díszdoktorává avatta - annak ellenére, hogy eredetileg az érettségit sem tette le.

Volt általános iskolája színháztermet nevezett el róla

Michael Andrew Fox 1961-ben született a kanadai Edmontonban, édesapja munkája miatt viszont rengeteget költöztek, így az általános iskolát végül is Vancouver külvárosában, Burnabyban fejezte be - ahol a színházterem most már az ő nevét viseli. Már tizenkét évesen kapott egy nyúlfarknyi szerepet a The Beachcombers című kanadai sorozatban, majd tizennyolc évesen - még a középiskola befejezése előtt - Los Angelesbe költözött, ahol nem is kellett sokat várnia arra, hogy felfedezzék.

1982-ben elindult a Családi kötelékek című vígjátéksorozat, amelyben az eredetileg kiszemelt Matthew Broderick helyett ő kapta meg az egyik főszerepet: a széria aztán hét évadot megélt, Foxnak pedig az országos ismertség mellett három Emmy-díjat és egy Golden Globe-ot is hozott. A színész itt már Michael J. Foxként jelent meg a korábbi Michael Fox vagy Mike Fox helyett, miután a színészszakszervezetben kiderült, hogy Michael Fox néven már működik egy veterán karakterszínész - mivel az Andrew sosem tetszett neki, A helyett J-t illesztett a nevébe, egy másik színész, Michael J. Pollard iránti tiszteletből.

NBC

A Családi kötelékek farvizén jött aztán a Vissza a jövőbe is, amely nemcsak az Egyesült Államokban, de nemzetközi viszonylatban is ismertté tette Fox nevét. A színésznek itt is szerencséje volt, először ugyanis a sorozat producere nem engedte el, mert épp egy másik szereplő is egy filmen dolgozott, Fox figurája pedig helyette került előtérbe. A Vissza a jövőbe rendezője, Robert Zemeckis így jobb híján elkezdte Eric Stolzcal felvenni a filmet, de annyira elégedetlen volt a karakterrel, hogy visszatért Foxhoz.

A színész ezután sorra kapta az ajánlatokat, olyan filmekben láthatta a közönség, mint A háború áldozatai, a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő vagy éppen a Szenzációs recepciós. 1996-ban újabb tévésorozatba kezdett (ez volt a már említett Kerge város), amelyet aztán egyre súlyosbodó Parkinson-kórja miatt kellett otthagynia. Ezután egy ideig csak szinkronszerepeket vállalt, majd - betegségével valamennyire megbarátkozva - olyan szériákban tűnt fel, mint a Dokik, a Ments meg! vagy A férjem védelmében, szeptember 26-án pedig elindul saját show-ja is.

A képek a The Michael J. Fox Show-ból valók.