Stephen King: Innen nincs hová menni

Stephen King olvas az Ur című novellájából az Amazon Kindle 2 megjelenése alkalmából
Vágólapra másolva!
A bura alatt írója szerint a regényben, illetve a tévében látható történet kicsiben az, ami az emberiséggel történik. Örül, ha sorozatot készítenek egy írásából, mert a televízióban több idő van kibontani egy történetet, mint filmen. Nem bánná, ha a családok együtt néznék a sci-fit.
Vágólapra másolva!

Mi A bura alatt alapötlete?

Vegyünk egy amerikai várost, egy kedves kis amerikai várost, és tegyünk rá egy nagy burát, úgy, hogy senki ne juthasson ki, és be sem, és nézzük meg, mi történik. Elsősorban azt szeretném, ha a helyzet magával ragadná az embereket, amikor megnézik A bura alatt epizódjait. Imádom az olyan történeteket, amelyekben átlagos emberek rendkívüli helyzetekbe kerülnek, és azt látni, ahogyan néhányan felülemelkednek a helyzeten, míg mások összeomlanak.

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

Hogyan kapcsolódik a mai világhoz ez a sztori?

Mindannyian bura alatt élünk valójában, mert eddigi tudásunk szerint ez a kis kék bolygó minden, amink van. Innen nincs hová menni. Elmehetünk a Marsra, és küldhetünk a felszínére egy felfedező robotot, de csak port találunk ott, mikroorganizmusok vagy bármi más nélkül. Tehát, én úgy gondolom, ez minden, amink van, és az erőforrások végesek. A népesség robbanásszerűen nő, a környezet pedig pusztul. Amikor pedig fogunk egy kis várost Maine államból, amit jól ismerek, és betesszük egy üvegkupola alá, akkor megtaláltuk a tökéletes metaforát mindenre, amivel a makrokozmoszban meg kell birkóznunk. A bura alatt egy mikrokozmosz van, a mi világunk pedig a makrokozmosz. Szerintem ez fantasztikus ötlet.

Milyen karakterek vannak bezárva alá?

Az egyikük Dale Barbie, aki sodródik az árral, és ott ragad a városban, és akiről már akkor tudjuk, hogy rejteget valamit a múltjából, amikor az első jelenetben megpillantjuk, amint éppen egy sírt ás. A könyvben ez nem így szerepel, de a karakter ugyanaz. Valójában nem Barbie-nak hívják. A neve Dale Barbara, és ő nevezi magát Barbie-nak. Egy másik karakter, Julia Shumway, aki a helyi újság szerkesztője. Ott van még például "Nagy Jim" Rennie, a város vezetőségének tagja, aki mindig is úgy érezte, hogy túl kicsi neki ez a város, és most hirtelen az egész ország ezt a várost figyeli, neki pedig meg kell próbálnia felnőni a feladathoz.

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük Chester Mill város lakóinak?

Itt sok tényező van, amelyekkel szórakoztató játszadozni. Nincsenek rendfenntartó szervek, és itt felmerül a kérdés, hogy amikor egy olyan befolyásos ember, mint Jim Rennie, átveszi az irányítást, vajon mikor változik át az irányítás diktatúrává? Tehát sok kérdés és sok téma van, amivel izgalmas módon lehet játszani.

Forrás: AFP/Getty Images/Larry French

Milyen előnyökkel jár az, hogy a történetből tévéfilmet készítettek?

A televízióban van idő. Rengeteg idő van arra, hogy a történet kibontakozzon és megjelenjen. Támogatom a tévésorozatok koncepcióját, amelyekben a történetek úgy bontakozhatnak ki, mint például a 19. században egy Dickens-regényben. Az ötlet ugyanaz. Amikor a regények fénykorukat élték a 19. században, az írók úgy gondolták, hogy az üres lapok száma végtelen. Elkezdtek olyan regényeket írni. ott vannak például Anthony Trollope művei, amelyek négy-öt kötetes, nagy és vastag könyvek voltak. A televízió pedig rendelkezik ugyanezzel a képességgel, így olyan tévéfilmeket, sorozatokat lehet készíteni, mint például a Lost, az Utolsó látogatás (Brideshead Revisited) és a Downton Abbey. A bura alatt sorozatban is sok idő van a történet kibontakozására, és remélem, hogy a nézők rendszeresen nézik majd. Megismerik a karaktereket, beleélik magukat a történet szituációiba, és az majdhogynem a saját életük részévé válik. Ez pedig csodálatos dolog lenne.

Milyen ötlettel állt elő a rendező, Niels Arden Oplev a pilot elkészítésekor?

Szerintem zseniálisan oldotta meg A bura alatt pilotját. Ő rendezte A tetovált lány (Girl with the Dragon Tatoo) című svéd filmet, óriási vizuális érzékkel rendelkezik. A másik dolog pedig, hogy úgy tűnik, jól átlátja, milyenek valójában az emberek. Azt akarta, hogy az epizódnak valódi, csiszolatlan és hamisítatlan hangulata legyen. Azt akarta, hogy kicsit nyers legyen, és ez nekem nagyon tetszik.

Mennyire fontosak a különleges effektusok a sorozatban?

Arra törekszünk, hogy a karakterek domináljanak, de azt biztosan állíthatom, hogy senki sem riad vissza a nagyobb trükköktől sem. Ezeket a titkokat azonban nem akarom elárulni. Sok varázslat van ebben a sorozatban.

Milyen közönségre számít A bura alatt?

Azt szeretném, hogy mindenki találjon benne valami kedvére valót. Természetesen ez nem így szokott történni, de mindig a lehető legszélesebb közönség megszerzésében reménykedünk. Más szóval a szereplők kiválasztásával nem próbáltuk leszűkíteni a célcsoportot. Nem volt szándékunkban, hogy a 40-es, 50-es vagy 60-as korosztályt célozzuk meg, vagy hogy a 18-19 évesekre koncentráljunk. Mindannyiukat szeretnénk a közönség soraiban tudni, azt szeretnénk, ha A bura alatt sorozatot az egész család együtt izgulná végig.

Az interjút a TV2-től kaptuk, magyarul még nem jelent meg. A sorozat a TV2-n látható szerdánként, a tv2.hu weboldalon pedig minden rész ingyenesen visszanézhető hét napig.