Meghamisította a magyar múltat az RTL-es Szulejmán

Szulejmán
Vágólapra másolva!
Bő egymillióan látták szerdán, amint Mohácsnál vereséget szenved a magyar sereg, és a jó ötvenes II. Lajos vízbe fullad. A csata nem így zajlott, a király pedig húsz volt mindössze.
Vágólapra másolva!

51. részéhez ért az RTL Klubon futó Szulejmán: a legutóbbi epizódban került sor a mohácsi csatára: az adott részt a tévé előtt időző célcsoport 23,1 százaléka nézte, a teljes lakosságból 1 millió 18 ezer néző élte át a vizuálisan egészen ügyesen megoldott mohácsi csatát. A török szappanopera költségvetése persze nem hasonlítható össze a Nagy Sándorra vagy a Trójára szánt dollármilliókkal, de a korábbi tévés csatákhoz képest meglehetősen látványosra sikerültek az akciójelenetek.

Forrás: RTL Klub

Történelmi sorozatoktól inkább elvárja a néző a történelmi hűséget, török szappanoperától már nem annyira: ezért nem is volt váratlan, hogy a viszonylag rövid, de a mutatottnál azért összetettebb csatát jelentősen leegyszerűsítette a produkció. A leírásokban nem szerepel olyan, hogy több tízezer törököt és ágyúikat ne látták volna a mámorosan támadó magyarok, köztük a vicsorogva rohamozó II. Lajos. A magyar királyt amúgy is egy öntelt, ötven körüli férfinak mutatták már korábban is, noha húszéves volt, amikor a Csele-patakba fulladt – de valószínűleg egy tinédzserkort épp elhagyó főellenség nem mutatott volna jól a sorozatban.

Ugyancsak kimaradt, hogy Tomori Pál, a magyar fővezér, aki tudta, hogy a magyarok jóval kevesebben vannak, Mohácsnál akkor indította rohamra a csapatait, amikor meglátta, hogy a törökök ruméliai hadteste éppen táborozáshoz készül. (A törökök nem tartották előnyösnek a mohácsi terepet, így nem csatára készültek augusztus 29-én - de a sorozatban persze nem volt erről szó.) Bővebben erről itt olvashat.

Forrás: RTL Klub

II. Lajos az 1526-os mohácsi csatából menekülőben veszítette életét. A török hódoltság előtt ő volt az utolsó olyan magyar király, aki az egész középkori Magyar Királyság felett uralkodott. A csata képeit itt megnézheti.