Geszti Péter: Mindenki pótolható

x-faktor, Geszti Péter, interjú
Vágólapra másolva!
Az új mentorok új reakciókat, érzelmeket hoznak ki belőle, szeret velük dolgozni, de néha hiányoznak neki Nagy Feró és a többiek. Kocsmába nem jár a versenyzőkkel, a harmadik széria után az RTL sokáig nem kereste az együttműködés ötletével. Geszti ügynökségét is pörgeti, forgatókönyvet is ír az X-Faktor mellett. 
Vágólapra másolva!

Ez a negyedik X-Faktorod: tud még újat mutatni neked ez a műsor?

Tud, főleg ebben a korosztályban. Szerencsés vagyok, mert ebben a kategóriában, a huszonöt felettieknél tavaly szerintem gyenge volt a mezőny, most viszont erős. Tudok bennük hinni, mindegyikben másért. Két lány van és egy srác: nagyon érdekes felnőtt nőkkel dolgozni, kialakultabb jellemek, de ugyanakkor épp annyira törékenyek, mint a tinédzserek, de természetesen Márkkal is jól megy a közös munka.

Fotó: Mudra László - Origo

Nézzük őket sorra: miben gyengék, miben erősek?

Tündének ugyanaz a gyengéje, mint az erőssége, ez pedig az őszintesége. A próbák során érzem, hogy nagyon nagy energiája van, az éneklésben minden magától értetődő, amit csinál – ugyanakkor mégis sérülékeny, ösztönös csaj. Dóri viszont sokkal tudatosabb énekes, tud bánni az eszközökkel, amelyeket bevet. Közben azért ő is támogatásra szorul. Márknak pedig állandóan arra kell felhívni a figyelmét, hogy itt egy új élet indulhat el neki, ez nem a Barátok közt világa, itt legfontosabb az önkifejezés. Nagyon helyes fickó, nagy zenei érzékkel, jó kisugárzással.

Nála előny, hogy a Barátok köztben szerepel, nem?

Az ismertség lehet hátrány is. Én inkább azt érzékelem, hogy egy ideig segítséget adhat neki a sorozatbeli ismertség, de ez a verseny másról szól. Itt azt támogatják az emberek, akik azt érzik, hogy azért jött a műsorba, hogy megváltoztassa az életét. Őt amúgy nagyon lefoglalja a Barátok közt, és ez most hátrány, mert nem tudunk ok annyit foglalkozni vele, amennyit szeretnék. Heti három napot forgat, neki lesz a legnehezebb... ez egyszerű matematika.

Fotó: Mudra László - Origo

A mentortársaiddal jól kijössz?

Mindegyiket nagyon kedvelem, Alföldivel és Szikorával már dolgoztam korábban, Tóth Gabit meg az egyik legjobb magyar énekesnőnek tartom. Az volt a legfurcsább, hogy már az első válogatás idején megvolt az összhang, megvolt a flow, tehát létrejött egy szerencsés átmenet ebben a dologban. Néha persze hiányzik Feró, meg a többiek, de fura dolog: bebizonyosodott, hogy mindenki pótolható, ahogy egyszer én is az leszek majd. Ugyanakkor nem veszítettem el a játékkedvemet, az új mentorok pedig új reakciókat hoznak ki belőlem is. Szórakoztatóbb ott ülni most.

Te maradtál egyedül a korábbi szériákból. Azért, mert te mondtad a legfrappánsabb szövegeket, vagy te tudtál megújulni a harmadik évadra?

Ezt a producerek tudnák megmondani. Nekem annyiban előnyöm volt a többiekkel szemben, hogy én úgy kerültem az X-Faktorba, hogy volt televíziós rutinom. Vezettem műsorokat korábban, és fel is készültem az adásokra – ahogy most is fogok készülni. Nagyon nehéz mindig másképp, megújulva elmondani a véleményedet, ami az ízlésedből fakad... talán ez lehetett az egyik szempont, hogy engem megint hívtak. Másrészt segítettem felvenni a többi mentornak az egész show ritmusát, megosztottam velük a tapasztalataimat. Elég sok mindent át tudtam nekik adni, egyszerűen azzal, hogy ott ültem köztük, beszélgettünk sokat. Gabi még a héten is telefonált nekem egy kérdéssel, és Szikora Robinak is adtam tippeket a válogatás során.

Fotó: Mudra László - Origo

Amikor vége lett a harmadik szériának, 2012 végén, már akkor megkeresett az RTL azzal, hogy kellesz majd a negyedikre?

Nem került ez akkor szóba, és én sem mondtam semmit. Azt határoztam el, hogy ha felkérnek, akkor majd eldöntöm, hogyan tovább. és amikor felhívtak, akkor sem azzal jöttek, hogy te kellesz a negyedik show-ba, hanem közölték, hogy lesznek új mentorok, üljek be velük próbafelvételekre. Végig is ültem négy-öt kört különféle emberekkel, akik közül végül őket válogatták ki. Felvételeket néztünk, kommentáltunk, mintha én is nulláról kezdtem volna. (Ebben a pillanatban, két lépéssel odébb fotózni kezdik Danics Dórát, Geszti menten instruálni kezdi, hogy álljon.)

Mivel tudsz hatni rájuk?

Meg kell érezni, mikor kell keménynek, mikor engedékenynek, empatikusnak lenni. Én évről-évre egyre szigorúbb vagyok a mentoráltakkal, hogy tényleg csak a munkával menjen az idő, nem mással. Idén feltételként szabtam, hogy csak akkor ülök be a próbákra, ha már beénekeltek, ha kinyomtatták a dalszöveget, és fizikailag, lelkileg készen állnak a próbára. Ha nem, akkor ne raboljuk egymás idejét, oldják meg maguk. Az ének begyakorlására ott az énektanár, én azért vagyok, hogy megbeszéljük, hogyan adják elő a dalt, mire figyeljenek a hang mellett.

Próbálsz csapatot csinálni belőlük, vagy három szólóénekes küzd majd egymás mellett?

Tavaly nekem nagy élmény volt, hogy a három srácot össze tudtam fogni. Ott kicsit könnyebb volt, fiatalabbak voltak, talán kisebb egóval. Most is azzal kezdtem, hogy összegyűjtöttem őket, és elmondtam, hogy ők valószínűleg nem egymás ellenfelei lesznek: az évek azt bizonyították, hogy különféle kategóriák versengtek egymással. Kértem, hogy segítsék egymást, legyenek szolidárisak egymással. És ami nagyon fontos, hogy próbálják meg jól érezni magukat közben, hogy ne csak egy kemény verseny emléke maradjon meg bennük utólag.

Csapatépítő kocsmázás volt?

Nem nagyon volt ilyesmi, én inkább abban hiszek, hogy sokat kell beszélgetni. Nem is kocsmázósak.

Milyen más munkád van őszre?

Írok új dalokat a Gringo Sztár-lemezre, közben dolgozom az új cégemben, az Okegóban, tendereken indulunk, és közben próbálok a családommal is lenni. Emellett dolgozom egy filmterven és egy musicalen is, de ezekre tényleg kevés időm marad. Januártól majd több lesz.

Milyen film lenne? Mai sztori?

Kreatív producerként és forgatókönyv íróként dolgozom rajta, egy valódi történet alapján, amely szereplőivel öt-hat órás interjút készítettem. Rendezőre már van ötletem, színészre viszont még nincs: fiatalok kellenek hozzá, egy nagy castingra lesz szükség, ha bejön az ötlet.