A mercit a magyar néző is érti - Így megy a Határtalanul szinkronja

Határtalanul
Vágólapra másolva!
Milyen az, amikor egy nyomozó szorítva beszél, és mi az a fedett játék? Hogyan lehet visszaadni egy többnemzetiségű krimit magyarul? Az AXN-es Crossing Lines – Határtalanul szinkronján jártunk.
Vágólapra másolva!

A Crossing Lines – Határtalanul vitathatatlan húzóneve Donald Sutherland, aki Dornt alakítja. A magyar változat készítése előtt sem a rendező Aprics László, sem állandó hazai megszólaltatója, Helyey László sem tudta, hogy mit is takar a figurája. „Sokat nem tudok, csak amit mondtak. Azt hiszem Sutherland fajsúlyos gazembert játszik, és sajnálom, hogy keveset szerepel a történetben. A Kelly hősei volt úgymond az első közös munkánk, és Sutherlandet azóta nem nagyon láttam rossz filmben... a világháborús kalandfilm pedig lassan negyven éve volt! Pályája magas szinten maradt, soha nem láttam, hogy szerepet félig játszott volna el" – tűnődött Helyey, miután végzett pár tekerccsel.

Határtalanul Forrás: AXN

„Sokat játszom színházban, de a szinkron mindig fontos volt a pályámon. A ritmusérzéket fejleszti, de mivel itt egy kész fickót kapunk, nem is a szövegből, hanem inkább a mimikából, a rezdülésekből kell dolgoznunk, amiket a képernyőn látunk. Persze a szöveg tökéletes visszaadása is fontos" – vélekedett. „Mivel már eljátszották előttem a szerepet, azért ugyanúgy végig kell élnem a figurát: belebújok egy olyan életbe, amilyenben még nem voltam. A néző rögtön meghallja, ha a színész csak felolvas, vagy át is éli a történetet" – tette hozzá.

Horváth Illés játssza Tommyt, aki a fiatal színészhez hasonló vagány karakter. „Nem mindig tudom, hogy mi történik, nem lineárisan haladok a történetben. Néha nézővé válok, és akkor izgulok a szereplőmért. Az viszont nagyon jó, hogy az eredeti gárda több nemzetiségű, mert izgalmassá teszi a filmet, hogy nem egységes a megjelenés. A figurám is egy igen kemény, vérbeli ír családból származik" – elemezte a sorozatot. Bár vannak benne izgalmas akciójelenetek, őt néha kifejezetten a régivágású krimikre emlékezteti, ahol a néző nyomon követheti a bűneset megoldását, és együtt drukkolhat a szereplőkkel a sikeres megoldásért.

Határtalanul Forrás: AXN

Hickman nyomozó csendjeivel, az eltemetett titkaival hívja fel magára a figyelmet. Erre a feladatra Schnell Ádámot választotta a rendező. „Egy volt rendőr, aki tele van rejtélyekkel. Csöndes, nagyon nyugodt és talán az egyik legtapasztaltabb karakter, a színész is jól játssza. Az ilyen típusú történetek közelebb állnak hozzám, mint mondjuk egy rajzfilm. Briant is szeretem a Family Guyból, de most ez a sorozat nagy jó munka" – dicsérte.

„Egy figura mindig kettőnkből áll össze: amit látok a vásznon, az rajtam keresztül szólal meg. Ebben a filmben a nyomozó néha szorítva beszél, ami szerintem egy amerikai specialitás. Ezt én a hangommal igyekszem követni. Hozzám közelebb állnak az európai filmek, így örülök, hogy ez egy igazán multikulturális környezetben játszódik. Az amerikai krimik nekem kicsit gépszerűek: villámgyorsan kinyomoznak valamit, amíg eljutnak a megoldáshoz. Itt sokkal emberibb a tempó, hihetőbb, ahogy megoldják a bűnügyeket" – tette hozzá.

Határtalanul Forrás: AXN

Aprics Lászlónak is a jó történetvezetés az egyik, ami hamar feltűnt a munka kezdetekor. „Izgalmas a történet. és általában két epizód szól egy sztoriról. Erős színészi alakításokat látunk, jók a különböző nemzetiségű karakterek. Határokon túl zajló nyomozás zajlik, éppen ezért nem könnyű a különböző akcentusokat magyar nyelven megalkotni. Nem nagyon tudjuk ezt hitelesen megoldani, így nem is próbáljuk meg. Bizonyos helyeken hozunk egy kis akcentust, de a végén valószínűleg már a nézőt is zavarná a bábeli zűrzavar. Ezért ezt a kérdést úgy oldjuk meg, hogy egy-egy kifejezést vagy szót becsempészünk az adott nyelvbe, így próbáljuk a hangulatot megteremteni. „Egy merci vagy egy prego a nézőnek ismerős lehet, így ezzel oldottuk meg a feladatot" – magyarázta a rendező.

Végh Péter a francia Louis megszólaltatását kapta feladatul. „ A nyomozócsoport főnökét kaptam. Az egész sorozatra nincs rálátásom, de a rendezőtől tudok információ morzsákat. Egészen korrekt, jól nézhető széria, a karakterem pedig egy érdekes, sok titkot rejtegető figura. A színésznek fedett játéka van, ami nagyon izgalmas, mert nem tudjuk, hogy mit titkolhat. Ebben a sorozatban szerencsére vannak fiatal és tehetséges művészek, így új és eddig nem megszokott arcokat is láthat a néző, ami ismét csak jó pont a készítőknek."

Határtalanul Forrás: AXN

Varga Gábor Sebastianja a német vonalat erősíti. „Az epizódokon látszik, hogy van benne pénz, munka, energia, mert úgy is leköt, hogy csak pillanatokat látok belőle. Nagyon bíztató, hogy amerikai alkotásban európai színészek szerepelnek. Szerintem minden magyar színész álma, hogy ehhez hasonló jó filmekben, sorozatokban forgasson. Lehet, hogy hazai viszonylatban nem is lenne drága" – mondta.

A sorozat szeptemberben indult az AXN-en.