Két pasi, Lost, Trónok harca - A legtúlértékeltebb sorozatok

Két pasi - meg egy kicsi
Vágólapra másolva!
Sok milliónyi ember végignézett 121 darab Lost-epizódot, feláldozva drága szabadidejét, majd dühösen csapta az asztalra a távirányítót, mert nem kapott választ egy seregnyi kérdésre. Mit esznek a tévézők a Két pasi – meg egy kicsin, amikor ugyanaz a hat poén ismétlődik benne évek óta? Miért ciki, ha valaki nem nézi az amúgy jó, de nem őrületesen kiváló Trónok harcát? Provokatív válogatásunk azon sorozatokról, ahol gyakran nagyobb a füst, mint a láng. 
Vágólapra másolva!

Lost

Forrás: ABC

Mikor futott? 2004-2010, hat évad ment le.

Ünnepelt sztárok: A készítők közül J.J. Abrams, Jeffrey Lieber, Damon Lindelof, a színészek közül Matthew Fox, Jorge Garcia, Evangeline Lilly lett ismert általa.

Valószínűleg a tévétörténet klasszikusai közé vonulhatott volna akkor is, ha a második vagy a harmadik évad végén frappánsan lezárják, és nem húzzák a végtelenségig. Az utolsó egy-két évben már csak azért nézte az egyre szerényebb tábor, hogy megnyugtató választ kapjon az időközben felmerült több tucatnyi kérdésre, titokra, ám ezek egy részét soha nem tudták megválaszolni a készítők. Öt nagy Lost-rejtélyre választ kaptunk, erről itt értekeztünk korábban, de ettől még messze túlértékelt sorozat marad, egy roppant idegesítő, de legalább elgondolkodtató utolsó résszel.

--------------

Két pasi – meg egy kicsi

Forrás: CBS

Mikor futott? 2003-ban indult, még megy. A 11. évad van soron.

Ünnepelt sztárok: Charlie Sheen, Jon Cryer, Ashton Kutcher, illetve a kreátorok, Chuck Lorre és Lee Aronsohn.

Aki látott belőle öt részt, az nagyjából látta az összeset, mind a 229-et, hiszen a poénok nagy része egy kaptafára készül, a legtöbb jelenetből sejthető, hogyan fog kikerülni Alan, Charlie vagy újabban Walden. Charlie Sheennek nagyjából három arca volt, míg ki nem rúgták a sorozatból, de addig is a legjobban kereső tévés színészként piálhatott kedvére. A helyére producerek behozták Ashton Kutchert, aki szintén nem a világ legtehetségesebb színésze (pláne ebben a karakterben), de egy évad alatt 16,5 millió dollárt keres a Két pasi – meg egy kicsi-vel (mellette még reklámszerződései is vannak, egyéb gázsik, fellépti díjak mellett), így epizódonkénti 750 ezer dolláros jussával vezeti a legjobban kereső tévés színészek listáját. A szériában főszereplő még Jon Cyrer, aki 650 ezret kasszíroz részenként. Biztosan megérdemlik a magas gázsit, sok országban vetítik, nézik is őket - csak azt nem tudni, miért.

--------------

Jersey Shore

Forrás: MTV

Mikor futott? 2009-2012, hat évad ment le.

Ünnepelt sztárok: Nicole „Snooki" Polizzi, Mike „The Situation" Sorrentino, többek között.

Az a valóságshow, amely több klónt eredményezett, és megdöntötte az MTV korábbi nézettségi rekordjait. Imádták a fiatalok, holott semmi extrát nem mutatott, csak nem túlművelt ifjak féktelen, néha primitív bulizásait, viharos szerelmi életét, suta munkaügyi próbálkozásait. Remake-ek készültek belőle, mint a Geordie Shore, a Valleys, a spanyol Gandía Shore, a lengyel Warsaw Shore, de volt orosz verzió is, illetve magyar koppintás (a Viasat3 adta az Aranypartot, amely egyértelműen az eredetit másolta, elég egyszerű lelkekkel). A Jersey Shore jóformán összes szereplője gazdag és híres lett, többen kaptak spinoffot, újabb realityt – ennyi pedig biztos nem volt ebben a rém egyszerű valóságshow-ban.

------------

24

Forrás: Fox

Mikor futott? 2001-2010, nyolc évad készült, de feltámasztják.

Ünnepelt sztárok: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Carlos Bernard – főképp persze előbbi.

Jack Bauer volt a kétezres évek legmenőbb akcióhőse a tévében, ebben nincs vita, a 24 pedig egy időben a legnívósabb, legjobban elkészített akciósorozatként maradt meg sokakban. Azonban a kínlódás is megmaradt a hűséges nézőkben, mert pár évad után nem tudott megújulni a produkció, egyre több lett a kiszámítható fordulat, a bevett panel. A jóról persze sokszor kiderült, hogy valójában rossz, de közben az is világos lett, készítőnek és nézőnek, hogy nem ártott volna befejezni a sikerek csúcsán. Sutherland örült valahol, hogy levehette a karaktert, de aztán hamar megbukott a Touch című sorozattal, és újra átvedlik Jack Bauerré, ugyanis visszatér a sorozat, egy 12 epizódos évaddal. Persze láttuk az összes korábbi részt, tudjuk, hogy túlértékelt, de azért nézni fogjuk a visszatérő, világmegváltó ügynököt.

----------

NCIS

Forrás: CBS

Mikor futott? 2003-ban rajtolt, még megy. A 11. évadnál járunk.

Ünnepelt sztárok: Mark Harmon, Michael Weatherly, Pauley Perrette és még páran.

Egy tucatkrimi, nem is értjük, hogy miképp húzta ilyen sokáig (mondjuk ennyi év alatt egy Emmyt sem nyert, ami azért jelent valamit). A legutóbbi évadot 21,3 millió amerikai nézte átlagban, itthon is kedvelt volt, úgyhogy biztos velünk van a baj, de az NCIS nem több, mint bármely másik epizodikus, nyomozós sorozat, azoknak való, akiknek egyszeri, gyors tévés élmény kell, hamar előkerülő gyilkossal. Az NCIS-ből készült már egy spinoff, az NCIS: Los Angeles, az is érthetetlenül népszerű. Szerintünk a CBS-nél sem értik, mitől megy ez ennyire, de pár hete bejelentették, hogy újabb testvérsorozatot készítenek neki, New Orleans lesz a háttér. Ennek első két részét 2014 februárjában veszik fel, azaz jövőre is tele lesz a padlás NCIS-szel meg a klónokkal.

----------

Csajok

Forrás: HBO

Mikor futott? 2012-ben rajtolt, két évad ment le, jön a harmadik.

Ünnepelt sztárok: Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, többek közt.

Indulása évében a casting miatt nyert rögtön egy Emmyt és egy WGA-díjat, mint a legjobb új sorozat. 2013-ban a Golden Globe-on aratott, Dunham nyert egy díjat mint legjobb rendező (a vígjáték vagy musical kategóriában), mint színésznő, illetve általában a Gilrs is nyert egyet, mint legjobb komédiasorozat. Pedig nevetni elég ritkán lehet a New York-i huszonéves csajok vergődésein, lelki tusáin, szerencsétlen szerelmein és rettentő szexélményein. Biztos bejön a sorozat útjukat kereső, neurotikus nagyvárosi nőknek, de messze túlértékelt ahhoz képest, hogy mennyire ünnepli a szakma. Itthon is ment, az HBO adta.

----------

Trónok harca

trónok harca 3. év Forrás: HBO

Mikor futott? 2011-ben indult a tévében, az első regény 1996-os. A tévében a negyedik évad jön.

Ünnepelt sztárok: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Nikolaj Coster-Waldau és még sokan.

Természetesen mi is vártuk, mi is láttuk az összes részt, illetve olvastuk az ezeroldalas regényeket. A legfőbb probléma, hogy szinte kötelező szeretni: a kőkemény rajongók hüledezve néznek azokra, akik nem követik, nem töltik le azonmód az új részeket. Az első évad csalódást okozott látványban azoknak, akik A Gyűrűk Ura-féle vizuális trükkökre vagy a monumentális hollywoodi filmek tömegjeleneteire vártak, mert az első tíz részben jóformán alig volt csatajelenet, húsz statisztánál több nem mozgott egyszerre a színen – ez pedig kevés, és ezért is jobb olvasni, mint nézni. Persze a tévés fantasyk sorából kimagaslik, de nem minden idők legpompásabb sorozata, mint ahogy tartják az elvakultak.

Önt melyik túlértékelt sorozat zavarja, melyik széria körüli felhajtást tartja túlzásnak? Megérdemelt a Helyszínelők háromszáz részt, van benne annyi? Végig tud nézni egy itthon ünnepelt és imádott Dr. Csont-epizódot hirtelen elalvás nélkül? Idegesítik a Mentalista trükkjei, nem értette, miről szólt valójában a Twin Peaks? Írja meg nekünk ide, két mondat magyarázattal, melyiket tartja túlértékeltnek!