Minden ide vezetett - Tom Riley a Da Vinci démonairól

Da Vinci démonai
Vágólapra másolva!
Tom Riley alakítja a reneszánsz ember archetípusát, Leonardo Da Vincit a Da Vinci démonai című sorozatban, amelynek írója a Batman: Kezdődik és A sötét lovag című filmeket is jegyző David S. Goyer.
Vágólapra másolva!

A brit Riley játssza a szerelemben és a háborúban egyaránt találékony, 25 éves Da Vincit, aki kézbe veszi a saját sorsát, és tehetségével és merész találmányaival egy egész korszak szimbólumává válik. "Igazán bonyolult figura, de Tom remekül teljesíti a feladatát. Gyakorlatilag az egyik legokosabb férfi az emberiség történetében, így nem volt könnyű megtalálni a megfelelő színészt, több mind száz embert hallgattunk meg" - mondta Goyer.

Da Vinci démonai Forrás: Greg Wiliiams

Riley persze nem tudja pontosan, milyen volt Da Vinci. "Ebben az esetben nincsenek megmaradt feljegyzések, képek, részletes karakterleírás, leszámítva a bírósági anyagokat. Egészen egyedülálló zseni volt, olyasvalaki, akit nem igazán tudsz megfejteni, így a legokosabb, amit tehetsz, hogy David szövegére hagyatkozol. Persze azért elmentem a Da Vinci-kiállításra a Buckingham-palotába."

A karaktert az író gyötrődő hősként mutatja be, aki olyan értelemmel van megáldva, vagy éppen megverve, amelyhez senki másé nem hasonlítható a környezetében, ez pedig nagyon emberivé teszi - véli a színész. "Figyeljük, ahogy a körülötte lévőkkel és a barátaival bánik, és olyan pillanatokat hajszol, ahol az elméje is kicsit megpihenhet, élvezheti az életet, szerelembe eshet, egyszerű, esendő ember lehet."

Riley szerint a dráma mellett a humor is jelen van. "Erről a mellékszereplők gondoskodnak, de ott van persze maga Da Vinci is, akinek úgy vág az esze, mint a borotva, és ezért gyakran pont ellentétesen látja a dolgokat, mint a többiek" - mondta, de azt szereti, hogy akció is van jócskán: "Elég kötekedő típus, mert nagyrészt egyedül nőtt fel, az utcán tanult meg mindent, de az intelligenciájának köszönhetően egy csetepatéban hét-nyolc lépéssel az ellenfele előtt jár, így pontosan tudja, hogy mire számíthat, és mit kell tennie a gyors győzelem érdekében. Még nuncsakuval is gyakoroltam."

Da Vinci kétkezes volt, egyszerre tudott festeni a jobb és a bal kezével, ezért Riley is minden este gyakorolt bal kézzel, a nuncsakut forgatva. A forgatás alatt mindennap edzett, körülbelül egy órát, korábban pedig harci kiképzésen volt három-négy hétig, valamint lovagolt ugyanennyi ideig.

"A kardozás és az összes harci jelenet nagyon menő, levegőbe dobálni mindenfélét, és aztán pontosan elkapni, ezt a kézügyességet nagyon nehéz volt elsajátítani, és lassítva öröm visszanézni őket. De a karakter személyiségével, kapcsolataival összefüggő dolgok nagyon szépek. A Laurával (Haddock) közös jelenetek - ő alakítja Lucreziát - egyszerűen briliánsak. Fantasztikus színésznő" - dicsérte kollégáját.

Da Vinci démonai Forrás: Greg Wiliiams

A sorozatban a nők is szerepet kapnak: "Azt mondanám, hogy olyan ember, aki a legkülönfélébb módokon fedezi fel a szexualitását, és ennek is emléket állítunk. Egyfolytában szerelmes valakibe."

Riley kicsit tart attól, hogy a reneszánsz korszakot fémjelző leghíresebb ember megformálása után a következő szerep kevésnek fog tűnni. "Ez együtt jár azzal, ha az ember egy olyan fantasztikus sorozat főszereplője, mint ez. Mintha minden, amin eddig dolgoztam, ide vezetett volna. Minden eddigi szerepemben vannak olyan részletek, amelyeket ebbe az alakításomba is beépíthettem. Szóval ezután visszavonulok, és tájépítész leszek" - tréfálkozott.

A Da Vinci démonai sorozat február óta megy a FOX-on. Az első évad 8 epizódját követően a második szezon pár nappal az amerikai bemutató után, március 25-től itthon is látható lesz - az évadnyitó részt kedden 22 órától nézhetik meg a FOX magyar csatornáján.