Ma tér vissza Isaura

Rabszolgasors
Vágólapra másolva!
A nyolcvanas években nagy nézettséggel ment a Rabszolgasors itthon is, szerdától ismétli az M3. De igaz volt-e a pénzgyűjtős legenda?
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió 1986-ban sugározta az első brazil tévésorozatát, a Rabszolgasorsot, mely egy fehér bőrű és sanyarú sorsú leány, Isaura története. Az első részből kiderül, hogy keresztanyja, a földbirtokos felesége, Dona Ester saját gyermekeként szereti a művelt, zenekedvelő leányt, és elítéli a rabszolgaság intézményét, azonban nem mindenki ilyen felvilágosult környezetében, férje éppen egy rabszolgavásárba megy barátjával.

A telenovella százrészes, 1976-ban készült, a Rede Globo gyártásában. Lucélia Santos és Rubens de Falco világszerte híres lett vele, több mint 80 országban vetítették. Dél-Amerikában, Kelet-Európában és Kínában volt óriási siker (utóbbi országban előtte nem is nagyon láttak külföldi tévésorozatokat), Szovjetunióban és Magyarországon előtte nem futott dél-amerikai telenovella a képernyőn.

Rabszolgasors Forrás: MTV

A sorozathoz egy városi legenda is kapcsolódik itthon, állítólag voltak pénzgyűjtési kísérletek, mert egyesek elhitték, hogy a valóságot látják, és szerették volna, ha Isaura újra szabad. 2006-ban, az új Isaura-sorozat bemutatóján Detre Annamária, Isaura magyar hangja arról beszélt, hogy egy turnén valaki a kezébe nyomott 300 forintot erre a célra; a felajánlást árnyalja, hogy mindez egy elmeszociális otthonban történt (a pénzt Detre az otthon igazgatónőjének adta, aki betette a kávépénzbe). Árkus József is írt ilyesmiről egy cikkében, egy tévés szerint pedig fogadásból terjesztették el, hogy van gyűjtés a szerencsétlen rabszolgalány javára – erről bővebben itt olvashat.