Merre járnak a Doktor House sztárjai?

Hugh Laurie, dr. house, house md
1483664 Russia, Moscow. 06/04/2013 British actor Hugh Laurie performs concert at Kremlin Palace in Moscow Vladimir Astapkovich/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Jennifer Morrisonnak nem jött be a munkahelyi szerelem, Hugh Laurie júliusban Budapestre jön, Lisa Edelstein egy festővel kavar, Robert Sean Leonard pedig őrült tudóst alakított egy darabig. Mi történt az itthon is kedvelt sorozat meghatározó arcaival?
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt kapták meg a Doktor House producerei Hugh Laurie castingvideóját, melyet A Főnix útja forgatása közben, egy fürdőszobában vett fel egy kollégája segítségével. Azóta sok minden történt: nyolc évad után véget ért a világ legnézettebb drámasorozata, főszerepben a legtöbbet kereső drámasorozat-színésszel.

Az amerikai sorozatokra jellemző szerződés-újratárgyalások következtében az állandó színészek sem lehettek biztonságban. A harmadik évad után az USA-ban a sorozatot sugárzó Fox csatorna fejesei vérfrissítésre vágytak, így az írók (ideiglenesen) eltávolították a House alatt dolgozó három orvost - Allison Cameront, Eric Foremant és Robert Chase-t -, hogy negyven újat hozzanak be. Közülük végül Chris Taub, Lawrence Kutner és Remy Hadley, azaz "Tizenhármas" élte túl a színészek versengését, és maradt benn a pakliban.

Kifejezetten egy újratárgyalásnak esett áldozatul House főnöke, Dr. Cuddy. A hetedik évad végén az őt alakító színésznő, Lisa Edelstein és a gyártó stúdió annyira összeveszett, hogy még a visszaemlékező filmben is csak egy párperces interjút kaptunk tőle. Mind a nyolc évadot House-on, Foremanen és Chase-en kívül az országos cimbora, Dr. James Wilson élte túl. De nézzük, majdnem két évvel a sorozat vége után hol tartanak egykori kedvenceink.

Hugh Laurie - Dr. Gregory House

Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

Az angol színész már a sorozatban is megcsillogtatta zenei tudását, 2011-ben pedig kiadta első blues lemezét, melyet 2013-ban egy újabb követett. Mindkét megjelenést amerikai és európai turné kísérte. Évente egyre közelebb jön hozzánk: tavaly csak Bécsig jutott, idén júliusban viszont a Budapest Kogresszusi Központban láthatjuk.

A zenélés mellett nem sok ideje maradt a tévézésre vagy a mozizásra. Legutóbb a Mr. Pip című független film egyik főszerepét játszotta, jelenleg pedig a Disney Tomorrowlandjét forgatja George Clooneyval és Britt Robertsonnal (Derült égből család, A búra alatt). Laurie ezúttal abszolút negatív figuraként jelenik meg, aminek azért is örülhet, mert korábban is indult ilyen szerepekért, végül a Robotzsaru és a Superman visszatér főgonoszát sem ő játszotta el.

Pár hónappal ezelőtt ő is megadta magát a közösségi médiának, annak ellenére, hogy néhány éve még határozottan tiltakozott az ellen, hogy "minden gondolatát megossza a világgal": @hughlaurie néven twitterezik. Bemutatkozó szövege úgy szól, hogy "Színész, zenész, író. Mert a világnak szüksége van ilyen emberekre."

Robert Sean Leonard - Dr. James Wilson

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Míg Laurie a zenélésért lenne kész feladni, hogy tévésorozatokban szerepeljen, addig a Dr. Wilsont alakító Robert Sean Leonard a színházért tenné ugyanezt. A Doktor House alatt játszott a Born Yesterdayben Jim Belushival a New York-i Broadwayn, 2013 nyarán pedig a Ne bántsátok a feketerigót! újabb adaptációjában állt színpadra, Londonban.

Szerencsére Leonard nem hagyta abba teljesen a tévézést, hiszen valamiből el kell tartania a családját: rögtön a House után az Éghasadás 3. évadának őrült tudósa szerepében lehetett látni pár epizód erejéig, a The Blacklistben pedig Frederick Barnest, az aktuális tettest alakította.

Lisa Edelstein - Dr. Lisa Cuddy

Forrás: AFP/Getty Images/Alberto E. Rodriguez

House főnökeként láthattuk hét évadon keresztül, aztán a doki behajtott a házába, ő meg úgy lépett ki a kórházból és a sorozatból, hogy szinte el se köszönt. Azóta különböző sorozatokban kap egy vagy néhány epizódos szerepeket, többek között A férjem védelmében, a Sherlock és Watson, a Botrány és a Castle nézői láthatták. Örülünk neki, hogy ezekben az epizódszerepekben is többnyire a megszokott magyar hangját, Györgyi Annát kapja. Magyar kolléganőjéhez hasonlóan Edelstein is szokott szinkronizálni: a Korra legendájában és az Amerikai faterban hallhatja a tengerentúli közönség.

A 2015-től induló Girlfriend's Guide to Divorce-ban főszerepet alakít majd: egy írónőről szól, aki önsegítő könyveket ír, közben meg eltitkolja a válását az ismerőseitől és ez bonyodalmakhoz vezet.

Edelstein ahogy a karrierjében, a magánéletben is megtalálja a számítását. Néhány éve egy festő, Robert Russell a barátja.

Omar Epps - Dr. Eric Foreman

Forrás: AFP/Getty Images/Tommaso Boddi

A House-beli szinkronhangja, Holl Nándor szerint Omar Epps jól játszik, többre is képes lenne, mint amit a sorozatban csinálhatott. Ehhez képest nem túl hosszú a filmográfiája, korábban filmek mellékszerepeiben lehetett látni, de kétségtelen, hogy Dr. Foremant nem tudnánk más színésszel elképzelni. Ez is mutatja, hogy alapvetően nem kell shakespeare-i magaslatokban mozogni ahhoz, hogy valaki sikeresen hozzon egy figurát.

A Doktor House után egy ideig nem televíziózott. Producerként a You, Me & The Circus romantikus musicallel volt elfoglalva. Idén márciustól viszont a Resurrection című misztikus sorozat Bellamy ügynökeként szerepel az amerikai ABC csatornán. A sztori szerint életben találnak egy kisfiút, aki már 32 éve meghalt, a válaszokat pedig a folyónál keresik, amelybe belefulladt.

Olivia Wilde - Dr. Remy Hadley (Tizenhármas)

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Windle

Filmjeinek listája nagyon hosszú, és soha nem álltak távol tőle a rázós karakterek. A sorozat előtt A narancsvidékben szintén biszexuális volt, a Skinben egy pornófilmes lányát alakította, A Donelly-klánban pedig az ír gyökereihez nyúlhatott vissza.

Nem véletlenül láthattuk olyan keveset a tévében, miután bekerült a Doktor House-ba. Évente több filmet forgatott, és amikor vissza-visszatért a sorozatba, meg is látszott a játékán, hogy a nyári szünetet nem vakációval töltötte, hanem a szakmát gyakorolta.

Olivia Wilde többször is megmutatta, hogy nem csak a drámasorozatok állnak neki jól. Kezdetben Jack Blackkel és Michael Cerával (Az ítélet: család, Juno) vicceskedett, a Tron: Örökségben Jeff Bridges és Garrett Hedlund mellett akciózott. Ez utóbbit egy videójáték és egy animációs sorozat követte, Wilde mindkettőben szinkronhangként szerepelt. Egy-két éven belül pedig jön a Tron folytatása, melyben feltehetőleg ismét ő lesz Quorra. Legutóbb olyan nagysikerű filmekben láthattuk, mint A nő vagy a Hajsza a győzelemért.

A színésznő 2011 februárjában vált el Tao Ruspolitól, pár hónapra rá pedig a Saturday Night Live-ban vállalt egy szerepet, és nem sokkal utána kiderült, hogy az SNL egyik színészével, Jason Sudeikisszel jár. (A bulvárlapok korábban összehozták Justin Timberlake-kel, majd Ryan Goslinggel is, utóbbi hír igaznak is bizonyult.) Sudeikis kedvéért még a Los Angeles-i házát is eladta, és New Yorkban költöztek össze. Jelenleg első gyermeküket várják, és a házasság sem várat sokat magára, így Wilde-nak mostanában valószínűleg nem nagyon lesz ideje ellátogatni a Haitin alapított iskolájába. Arra viszont, úgy tűnik, lesz ideje, hogy visszatérjen a televízióba. Nyáron kezd forgatni az HBO rock'n'rollos sorozatában, többek között Martin Scorsese producersége alatt.

Peter Jacobson - Dr. Chris Taub

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

A Doktor House utolsó négy évadában szerepelt, de előtte is el volt látva tévés szerepekkel. Mindenütt megfordult a Kerge várostól a Harmadik műszakon át az Esküdt ellenségekig. A House után ő is beugrott egy részre A férjem védelmébenbe, múlt évben pedig ott volt a Ray Donovan indulásánál.

Néhány filmszerepet is magáénak tudhat. A kilencvenes évek végén egy asztalnál ült Lisa Edelsteinnel a Lesz ez még így se! egyik jelenetében, nemsokára pedig a magyar mozikban is bemutatják következő filmjét, a Működik a kémiát, egyik főszerepben Olivia Wilde-dal. Jacobson ebben ismét egy orvost alakít.

Kal Penn - Dr. Lawrence Kutner

Forrás: AFP/Getty Images/Andrew H. Walker

A moziba járók a Harold és Kumar-filmekből (Kalandférgek) ismerhetik, emellett Kal Penn számos tévéfilmben és sorozatban játszott, többek között a Buffy, a vámpírok rémében, a Vészhelyzetben és a 24-ben.

Kutner talán House legígéretesebb orvosa volt a negyedik évad eleji "túlélők" közül, amíg Penn az 5. évad végére úgy döntött, hogy inkább Obamának fog dolgozni, és felhagy a színészettel. Így Kutnert egy érthetetlen csavarral, az öngyilkossággal írták ki a sorozatból. Azóta persze visszatért a kisképernyőre, és a Doktor House utolsó epizódjában is feltűnt.

Utána az Így jártam anyátokkalban volt Robin utolsó pasija, a következő szezonban pedig egy új sorozat egyik főszereplője lesz: a Battle Creek - melynek készítője David Shore, aki a House írója, showrunnere is volt - két nyomozóról szól, akik teljesen eltérő személyiségek, és arra hivatottak, hogy megtisztítsák a város utcáit.

Jennifer Morrison - Dr. Allison Cameron

Forrás: AFP/Getty Images/Michael Buckner

A színésznőt - miután Dr. Cameron az írók "kreatív döntésének" köszönhetően a 6. évadban kilépett a Chase-szel kötött házasságából és a Princeton-Plainsboro Kórházból is (bár utána még visszatért két epizódra) - láthattuk mind filmben, mind sorozatban. A Star Trek-filmekben Kirk kapitány anyjaként, az Így jártam anyátokkalban pedig Ted egyik anyajelöltjeként, az M1-en követhető Egyszer volt, hol nem voltban pedig valóban kiélvezheti az anyaságot. A mesevilágot és a valóságot ötvöző sorozatban hasonlóan pozitív, joviális karaktere van, mint a House-ban, csak itt gyógyszerek helyett a varázserejét használja az emberek megmentésére.

Míg az Egyszer voltos kollégái, Ginnifer Goodwin és Josh Dallas már első gyermeküket várják, Morrisonnak nem jött be a munkahelyi szerelem. Jesse Spencerrel majdnem összeházasodtak, ám szakítás lett a vége, ahogy Sebastian Stannel is véget ért a kapcsolatuk egy év után.

Jesse Spencer - Dr. Robert Chase

Forrás: AFP/Getty Images/Timothy Hiatt

A Doktor House szereplői közül Morrisonon kívül ő az egyetlen, akinek sikerült saját sorozatban elhelyezkednie. A Lángoló Chicagó első évadát a TV2 adta le, és Morrisonhoz hasonlóan ő is a house-os magyar hangját kapta. Amerikában jelenleg a 2. évad fut, és már berendelték a harmadikat. Ha így megy tovább, akkor Spencer még jó pár évet tölthet a tűzoltó szerepében, de persze soha nem lehet tudni.

2010 óta a nála közel tíz évvel fiatalabb Maya Gabeira, brazil szörfbajnok párja. Aki naprakész szeretne lenni a színésszel kapcsolatban, annak az egyik legjobb Jesse Spencer rajongói oldalt ajánljuk, melynek magyar szerkesztői folyamatosan biztosítják az olvasókat a legfontosabb infókról.