Őszre lesz változás a Jóban Rosszbannál

Jóban Rosszban
Vágólapra másolva!
Ha lesz új irány a TV2 napi sorozatánál, akkor is csak nyár végére lesznek ennek látható jelei. A TV2 szerint nem lesz komoly irányváltás, és nem is csökkentik a költségeket.
Vágólapra másolva!

Nagy Tamás 2008. június 1. óta látta el a Jóban Rosszban executive produceri teendőit, 2013 januárjától pedig a Bűnök és Szerelmek produceri feladataival is őt bízta meg a TV2 (utóbbi széria nem futott be nagy pályát). Idén március 25-én távozott a Jóban Rosszban éléről, a szappanopera irányítását az eddigi line producer, Felhős György vette át megbízott producerként: ő operatőrként kezdte tévés pályafutását, a Jóban Rosszban stábjának pedig az indulástól kezdve a tagja, először rendezőasszisztensként dolgozott, 2007 decemberében kapta meg a line produceri feladatokat.

Jóban Rosszban Forrás: TV2

Az új megbízott producer személye azt valószínűsíti, hogy nem lesz radikális változás a sorozatnál, de mindenképp megújul majd valamilyen formában. Ha teljes átrendeződés lenne, vadonatúj storyline, akkor kívülről hoztak volna embert – de jelenleg Magyarországon igen kevesen képesek elvinni egy szappanoperát, mert ez napi 12-14 óra munkát is megkövetel. (Angliában, Németországban vagy az USA-ban persze más a helyzet, sokkal több a tapasztalt tévés.)

Médiaipari információink szerint a TV2 csökkentette vagy csökkenteni fogja a sorozat költségvetését, azaz kevesebb pénzből kell majd jobb nézettséget szállítani – bár a TV2 kérdésünkre ezt tagadta. Ha mégis így van, ez nem meglepő a tévéiparban, ugyanis átesett már ezen a széria (távozott is pár korábbi szereplő), ahogy a Való Világnak vagy a Barátok köztnek is megvágták a büdzséjét pár évvel ezelőtt. Felhős Györgyöt a szakmában jó lebonyolító embernek tartják, rutinja van (a line producer az, aki végigviszi a stábon a tervezett cselekményt), kérdés, hogy beszáll-e annyira a történetek kieszelésébe, mint elődje, Nagy Tamás, aki állítólag az írásban is aktív volt.

Liptai Claudia Forrás: TV2

A költségcsökkentés (ha van ilyen) összefügg a TV2 tulajdonosváltásával, mert a korábbi vezetők immár tulajdonosok is, és ambiciózus tervek kellenek – a növekvő reklámbevételek mellett –, hogy a hitelkonstrukció működjön.

Noha bennfentesek szerint 80 százalékban a forgatókönyv, a történések határozzák meg egy szappanopera sikerét, természetesen a programming is döntő, márpedig a sorozat volt már több műsorsávban, fél órában, egy órában is. Az esti nézettséget az is rontja, hogy a SuperTV2 leadja premierként az aznapi részt délután öt körül, azaz a hardcore fanok (ha vannak ilyenek) már nem kapcsolnak este a TV2-es vetítésre. Ami egyébként roppant későn van, este negyed tizenegy körül indul, 11-re ér véget, azaz aki hatkor kel, már nem is bírja ébren.

A 19. helyen tanyázik

Ha már a nézettségnél vagyunk, lássuk a múlt heti számokat! A struktúrából jól látszik, hogy mostanában Az élet show-ja és az Édes élet kiemeltebb fontosságú műsor a csatornánál, ugyanis ezek a jó számokat szállító Tények után jönnek sorra. A Jóban Rosszban még főműsoridőben kezdődik, de későn, így a múlt héten csak a 19. legnézettebb műsor volt teljes lakosságban – holott volt olyan időszak is, amikor már a Barátok köztöt közelítette, vagy rövid időre verte is.

A legjobb eredménye a múlt héten 566 ezer követő volt, a rivális szappanopera ennek a dupláját hozta – korábbi sávban, erősebb felvezetéssel. (Amúgy a barátok sem olyan acélosak, mint egykoron, messze már a kétmilliós nézettség, de közben jót tett a BK-nak, hogy elé került az Éjjel-nappal Budapest, amelyre szépen rákaptak a fiatalok, és így fel is húzza az utána jövő műsor számait). A 18–49-es célcsoportban (bár a TV2 már 18–59-ben számol) 18. lett a sorozat legnézettebb része, a fiatalabb nézőknél népszerűbb volt a Szulejmán, sőt, a Glades is, amely az USA-ban hamar elbukott.

A végén a tartalomról: ha új irányba megy a szappanopera, akkor annak a jeleit csak a nyár vége felé, ősszel veheti majd észre a néző, mivel több hónappal előre meg van írva a történet, és sok héttel előre le vannak forgatva az epizódok. Ha most valaki radikálisan belenyúl, az rengeteg pluszmunkát jelent, hiszen ha egy dominót megpöckölünk, dől vele a többi is.

Forrás: TV2

A TV2 által kinevezett új producer egyelőre nem nyilatkozik, a korábbit, Nagy Tamást hívtuk, de nem beszélhet, szerződése értelmében, így udvariasan, de hárított (úgy tudjuk, Szabó Zsófi színésznővel való kapcsolata nem befolyásolta a váltást). A sorozat egy másik színésznőjét hívtuk, de amikor megtudta, miről kérdeznénk, ijedten letette a telefont. Vélhetően most van némi bizonytalanság a stábtagokban, mert a legtöbb vezetőváltás újak érkezésével, régiek távozásával is jár.

György Bence, a TV2 programigazgatója mindenesetre az Origónak tagadta, hogy költséget kellett volna faragni, és elmondta, hogy nem lesz teljes profilváltás. (Itthon a Hacktion csinált ilyet – a szerk.) „Tekintettel arra, hogy a TV2 hosszú távon is úgy tekint a Jóban Rosszban-ra, mint a műsorkínálatának egyik alapvető pillérjére, természetesen fejleszteni, finomhangolni kívánja a műsort annak érdekében, hogy a nézői igényeket még jobban kiszolgálja" – tette hozzá.