Nincs remény: soha nem folytatják a Jóbarátokat

Jóbarátok
4. Jóbarátok (1994-2004), az utolsó évadban 10 millió dollár epizódonként
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt több mint 50 millió ember figyelte a tévétörténet egyik legfontosabb fináléját, a Jóbarátok befejező részét. Ebből az alkalomból az Entertainment Weekly felidézte az akkori időket a két készítővel, Marta Kauffmannal és David Crane-nel, akik a magazinnak azt is elmondták, hogy miért nem fognak soha újra összeállni a sorozat egykori sztárjai.
Vágólapra másolva!

Marta Kauffman és David Crane arról számolt be az Entertainment Weeklynek, hogy az egyre több gázsit követelő színészek, a velük való tárgyalások miatt már a hetedik évadnál azt hitték, hogy vége lesz a sorozatnak, és ugyanezt gondolták a következő szezonok esetében is. A tizedik évadra jutottak el odáig, hogy belefáradtak a lezáráson való gondolkodásba, utána pedig a folytatás kényszerébe.

"Az egyetlen dolog, amivel már az elején tisztában voltunk, hogy Rachelt és Rosst együtt kell tartanunk" - mondta Crane, emlékeztetve arra, hogy miután tíz évig húzták a nézőket ezzel a se-vele-se-nélküle kapcsolattal, nem akarták szomorúan lezárni a dolgot. "Arra gondoltunk, a vége valószínűleg nem fog meglepni senkit, de az oda vezető út talán. A karakterek némelyike megházasodott, gyerekeik születtek, minden a lezárásról szólt - nemcsak a tíz év lezárásáról, hanem az útéról is, amit bejártak a húszas éveik végén, a harmincasok elején" - tette hozzá Crane.

David Crane és Marta Kauffman Forrás: NBC


Kauffman úgy fogalmazott, a fináléval nem annyira a nézőknek, mint inkább maguknak akartak eleget tenni, Crane pedig hozzátette, akkoriban még nem volt ilyen meghatározó a közösségi média, de azért léteztek már rajongói oldalak - ők azonban ezeket tudatosan kerülték, mert csak befolyásolták volna őket az ott elhangzó vélemények. "Épp elég volt, hogy az írói szobában is mindenkinek megvolt a határozott véleménye, a stáb többi tagjáról vagy a színészekről nem is beszélve" - mesélte Crane.

Kauffman arról is beszélt, mennyire lenyűgözte őket például a Newhart vagy a M.A.S.H. fináléja, de egyik sem volt különösebb hatással arra, ahogyan ők befejezték a sorozatot. "Számunkra egy dolog létezett: mindenki felnőtt. Ez része annak, hogy a szériának miért kellett véget érnie. Egyszerűen elmúlt az az idő, amikor az embernek a barátai jelentik a családot. Mindenki elkezdte építeni a saját családját" - mondta.

Hálaadás a Jóbarátokban Forrás: AFP


Crane úgy vélte, ha ma megnézné a finálét, egy-két poén helyett talán tudna bele jobbat tenni, de alapjában véve elégedett a végeredménnyel; Kauffman pedig arról számolt be, hogy ma már nem adna minden ismerősének lehetőséget arra, hogy feltűnjön a záró epizódban - szerinte elég zavaró ugyanis úgy végignézni az ominózus részt, hogy mindig felfedez a háttérben valami ismerőst.

Nem akartak soha spin-offot

Kauffman elmondása szerint ők ketten soha nem akarták folytatni a sztorit, nem akartak egy Grown-Up Friends vagy Friends Kids című sorozatot csinálni. A Joey-t pár másik alkotó indította el, így Kauffmanék nem is érzik a sajátjuknak, Crane szerint pedig nem is igazán folytatta azt, amit ők elkezdtek, hisz a hat karakter közül öt elveszett, amivel gyakorlatilag az egész lényege is. Crane szerint amúgy is ritkák a tévétörténetben az olyan spin-offok, amelyek működnek, ezért is nem akartak beszállni a Joey-ba.

Esküvőhöz öltözve Forrás: NBC


Bár többször lehetett már olyan pletykákat hallani, hogy a Jóbarátok színészgárdája újra összeáll - és erre a rajongók talán számítanak is a sorozat elindulásának huszadik évfordulóján -, az alkotópáros határozottan cáfolta ezt. "A sorozatnak vége. Ami benne volt, azt megcsináltuk. És legyünk őszinték, eltelt húsz év. Senki nem úgy néz már ki, mint régen. A nézők egész idő alatt csak azzal foglalkoznának, hogy ki mennyire megöregedett" - zárta le a témát Kauffman.