Anyja fojtogatta, apja a fű mellé piált

Patricia Arquette
Patricia Arquette
Vágólapra másolva!
Patricia Arquette A médium után újabb tévés főszerepet kapott, a Helyszínelők harmadik spin-offjában, a CSI: Cyber-ben fog nyomozni. A színészi pálya szinte adott volt számára, miután szülei és négy testvére is feltűnt filmekben, sorozatokban, sőt két férje is a szakmából került ki – megpróbáljuk kibogozni ezt a komoly kapcsolati hálót.  
Vágólapra másolva!

Patricia Arquette valószínűleg akkor sem tudta volna elkerülni a színészi pályát, ha nagyon próbálkozik, miután tekintélyes színészdinasztiába született: nagyapja Cliff Arquette komikus volt, édesapja és édesanyja, Lewis Arquette és Brenda Denaut mindketten színészek, sőt négy testvérét is mind ismerhetjük különböző filmes és tévés produkciókból.

A legidősebb testvér, Rosanna a Kétségbeesve keresem Susant című filmben, Madonna oldalán vált igazán ismertté, de szerepelt például a Ponyvaregény-ben is, ő volt a "lyuggatott képű" csaj, Jody - sorozatok közül az L-ben és a Miért pont Brian?-ben láthatták a nézők.

Az Arquette testvérek közül a legidősebb fiú, Richmond olyan filmekben tűnt fel, mint a Hetedik, a Harcosok klubja vagy a Zodiákus, a Dirt - A hetilap komolyabb szerepe mellett pedig olyan sorozatok egy-két epizódjában láthattuk már, mint a Monk, a flúgos nyomozó, A szökés vagy a Miami helyszínelők.

Patricia Arquette Forrás: AFP/Johannes Eisele

Patricia a középső gyerek, eredetileg két öccse volt, most már egy húga és egy öccse van - a Robertként született Alexis ugyanis már tizenkilenc évesen transzvesztitát játszott Az utolsó kijárat Brooklyn felé című filmben, 2006-ban pedig át is operáltatta magát, amiről az Alexis Arquette: She’s My Brother című dokumentumfilm is megemlékezett.

"Nem igazán értettem, és most sem értem, hogy honnan és miért jött ez az egész, de valahogy szomorúságot éreztem, mintha elvesztenék valakit. El fogom veszteni a bátyámat? - kérdeztem magamtól. Hisz más emlékeim vannak arról, ahogy felnövünk. Mindig is nyitott személyiségnek tartottam magam, úgyhogy amikor ide jutottam, igazán el kellett gondolkodnom magamról" - vallotta Patricia az említett filmben.

A legfiatalabb testvér, David színészként és rendezőként is ismert, láthattuk többek között a Sikoly-ban és A bambanő-ben, The Tripper című filmje mellett A médium-ba és a Miami helyszínelők-be is rendezett, egyébként pedig tizennégy évig volt a Jóbarátok Monicája, Courteney Cox férje.

Azzal együtt, hogy a karrier adott volt, a családi élet korántsem volt nyugodt Arquette-éknél: mint arról Patricia az Oprah Winfrey Show-ban beszámolt 2011-ben, a szülők kreativitásának ára is volt. "Anyám egyszer addig fojtogatott, amíg kezdett elsötétülni minden. Apám mindig használt valami szert, általában marihuánát, és mellé whiskeyt ivott. Olyan volt, mint egy aknamező, soha nem tudtam, kit fogok kapni, melyik apámat, anyám melyik részét" - mesélte.

Rémálommal indult a karrier

Patricia tizennégy évesen el is szökött otthonról, és az akkor már külön élő nővéréhez költözött. Első filmes főszerepét 1987-ben, a Rémálom az Elm utcában egyik folytatásában, a Rémálom 3. - Álomharcosok-ban kapta, de aztán teherbe is esett, ami rövid időre megakasztotta karrierjét, a Rémálom 4. mellett Az utolsó kijárat Brooklyn felé című filmet is le kellett mondania, ahol aztán Jennifer Jason Leigh játszott helyette.

Húszévesen megszülte első gyermekét, Enzo Rossit, akit A Keresztapa egyik karakteréről nevezett el, és aztán be is vitte pár filmjébe: a srác alig kétévesen szerepelt az Indián vér-ben, két évvel később pedig a Tiszta románc-ban, de játszott A médium egyik epizódjában is.

Patricia Arquette Forrás: NBC

A gyerek apja Paul Rossi zenész, vele azonban csak együtt élt Patricia, két férje már színészi körökből került ki. Nicolas Cage-dzsel 1995-ben házasodott össze, később pedig játszottak is együtt A holtak útjá-ban.

Történetük afféle hollywoodi mese: állítólag egy Los Angeles-i étkezdében találkoztak először, ahol Cage-nek már a második mondata az volt: "Te leszel a feleségem". Patricia azonban feltételekhez kötötte a frigyet, többek között egy fekete orchideát akart és egy autogramot J. D. Salingertől, aki akkor már rég a világtól elvonulva élt - Cage azonban teljesítette a kívánságait, bár fekete orchideát csak úgy tudott előállítani, hogy sprayvel lefújt egy lilát.

2001-ben így is elváltak, Patricia pedig már 2002-ben eljegyzést kötött Thomas Jane-nel, akivel a következő évben közös gyermekük is született - végül 2006-ban házasodtak össze, de azóta már ők is elváltak. Jane játszotta a Hung - Neki áll a zászló című sorozat főszerepét, de olyan filmekből is ismerhetjük, mint az Álomcsapda vagy A köd.

Erről az időszakról Patricia így nyilatkozott az Independentnek: "Mindig nagyon anyáskodó voltam, de ő több szabadságot követelt magának, felmentett az alól, hogy olyasvalaki mellett legyek, aki gyerekként viselkedik. Ez valahogy belőlem is nőt csinált, sokkal érettebbnek érzem magam, mint más kapcsolataimban."

Az alkalmi színész, Tom Waits nem tartozik ugyan szorosan Patricia holdudvarába, de érdekességképpen muszáj megemlítenünk, hogy az egyik dalában közvetve a színésznő is szerepel: ez a Black Market Baby, melybe Waits a felesége jellemzését illesztette bele Patriciáról: „She’s a bonsai Aphrodite”.

Patricia Arquette-tel A médium idején készítettünk interjút, melyben a sorozat okozta félelmeiről is mesélt.