Volt egyszer egy Big Brother: hol járnak most a régi arcok?

Pongó volt az első fura fazon hazai valóságshow-ban
Vágólapra másolva!
A Big Brother első évadja hatalmas nézettségi siker volt 2002 őszén, az idén pedig jön a harmadik évad. Az első széria szereplőinek nagy része elzárkózik a nyilvánosság elől, feledné a múltat, szégyelli is, de akadnak, akik szerint van helye egy BB3-nak, és egyáltalán nem bánják, hogy egykor realityben szerepeltek. Ki az, aki csak maszkban nyilatkozna, és kinek mondták az orvosok, hogy legfeljebb két hónapja van hátra? 
Vágólapra másolva!

Popey a női nézők egyik kedvence volt: nevét nem a TV2 aggatta rá a reality előtt, mint az Origónak elmondta, hanem kickbox mester edzője, amikor 17 kilósan, 6 évesen az edzéseken virgonckodott. Szerinte az első széria azért volt siker, mert tisztán mentek be, és úgy is jöttek ki. „Az utóbbi években erősen eltorzultak a valóságshow-k itthon, az ingerküszöb feljebb van, szinte csak laza erkölcsű, extrém emberek kerülnek be. Remélem, hogy visszatisztul a Big Brother, újra személyiségverseny lesz, nem a ripacsság és nem a bulvár mozgatja majd. Mi tisztábbak voltunk, nem láttunk még ilyen műsort, semmi tapasztalatunk nem volt. Komoly pszichológiai kísérlet volt a miénk, kiderült, hogy a lányok lököttek lettek, mi meg mocskosabb szájúak. De ha a TV2 nem alacsonyabb igényű műsort készít, mint a mostani VV-szériák, bejöhet a Big Brother 3" – elmélkedett.

Pongó jellegzetes karakter volt, és megkeresésünkre elmondta, hogy díszvendégnek elmenne, ha megfizetik: jelenleg ugyanis havi 30 ezer forint a rokkantnyugdíja, és más bevétele nincs is. „A Big Brother a csúcs, pszichológiai alapon válogattak szereplőket, a castingon múlik minden" – kezdte dinamikusan szakértői elemzését. „Tele van már az embereknek hócipője a szellemileg alultáplált, primitív realityszereplőkkel. Én közmunkással és egyetemi professzorral is szoktam beszélgetni: egyformán azt vallják, ocsmányság, ami manapság megy valóságshow-fronton. Értékes és érdekes szereplők kellenek: a lényeg, hogy a nézők tudjanak azonosulni velük, hogy egy mese legyen az egész, ne egy elvadult, szexre kihegyezett dolog. Történet, példakép és emberi mese kell nekik. Primitív szöveg nem."

Pongó volt az első fura fazon hazai valóságshow-ban

Pongó a Big Brother 2. évadját tönkreverő Való Világ 2-ben is felbukkant, azaz igaz realityveterán. Szerinte a vágók szerepe rettentő fontos, és siker lehet a BB3, mert a nép ki van éhezve egy normális, intelligens valóságshow-ra. IQ-juk legyen a szereplőknek, nem feltétlenül diplomájuk – véli. „A világ amúgy nagyot fog változni hamarosan, 110%-on vagyunk már, és mindenki érzi, hogy elég volt a semmittevőkből. Nincs értékrend a társadalomban" – morgott.

Szabi is az emlékezetesebb szereplők közé tartozott, de túllépett már a műsoron: mint az Origónak elmondta, zavarja, hogy egy évtized alatt a valóságshow negatív kicsengésű szó lett itthon. „Nagy élmény volt, de azt a korszakot lezártam. Semmi bajom vele, annak idején fürödtünk a népszerűségben, de 12 év eltelt. Akkor én másodéves egyetemista voltam, abban a korban mindenbe belemegy az ember. 18-19 évesen más egészen személyiség voltam, azóta felnőttem, és a mai realityk miatt kissé kellemetlenné vált ez a dolog a múltban."

BB Évi sorsa mindenkit megrendített

Volt szereplő a magyar valóságshow-ban, aki lezüllött vagy börtönbe került, de a legszomorúbb és leglátványosabb összeomlás Évié, az első nyertesé, aki szexre való nyitottságával, jószívűségével, egyszerű, vidéki lány jellemével a nézők kedvence volt. Mára felszedett vagy ötven kilót, egy pszichiátria állandó lakója, két gyerekéről évek óta nem tud gondoskodni. Popey szerint benne volt a személyiségében, hogy elgyengül idővel, nem bírja majd a felhajtást. „Hirtelen ismertnek lenni nem könnyű dolog. Évi befolyásolható volt, egy nyitott lelkű, igazi, egyszerű, szeretni való lányka. A saját környezetében egészséges maradhatott volna, de elvitte az áradat, nem bírta a bulit, a fiúkat szerette. Gyógyszereket kezdett szedni, a boszorkányokat tanulmányozta, felriadt éjjelente, szellemeket látott. Én próbáltam felhívni a figyelmét arra, hogy maradjon a földön. Édesanyja nem figyelt rá, amikor médiasztárrá lett, és a szerelme sem támogatta" – vélte.

BB Évi a győzelem után, 2002 végén

Pongó is heteken át lakott vele egy fedél alatt, ő úgy látja, az ember 80 százalékban magának köszönheti, merre kanyarodik az élete. „Tudni a határainkat. Ha van egy út le, a völgybe, akkor egy dombon menjünk inkább felfelé. Én is összetörhettem volna a rákos betegségem miatt, de nem hagytam el magam, mindent összeolvastam a netről. Évi összeomlása miatt a felelősséget nem lehet senki vállára tenni, komoly pszichológusok vizsgáltak minket a show előtt: az a reality ezért lett ilyen briliáns."

Élet a Big Brother után

Popey úgy érezte, hogy a BB1 után, 2003 elején szeretettel néztek rá az emberek, de a Való Világ 2 után a valóságshow szó negatív tartalmat kapott. „Megcsömörlöttek a nézők a műfajtól, de aztán idővel megint megkedveltek. A mai napig vannak kedves pillantások, nem gondoltuk volna, hogy ilyen erős hatása lesz a műsornak, amelyet emlékeim szerint a csúcson 3 millió 700 ezren néztek, ami meghökkentő adat. Azóta is mondogatják a népek, hogy semmit nem változtam, a minap a repülőtéren felismertek, bár akad, aki azt hiszi, hogy Leó vagyok a Való Világból, vagy Pongó a Megasztárból, ami teljes kavarás."

Popey manapság

Pongót ugyan nem keverik senkivel, de szerinte azért szerette őket a tévéző nép, mert náluk nem volt álarc senkin, mindenki önmagát adta. „A mostani VV-szereplők már nem önmaguk, nekem viszont a beköltözés után egy órával már nem volt kamerafóbiám. Akkoriban poénból mentem be a hülye felszerelésben, pizsamában, vonzódtam az extrém dolgokhoz. Most 49 éves múltam, leadtam a vállalkozóimat, és elvették a rokkantnyugdíjamat. 29 800 forintot kapok. 2003-ban a Való Világ-vendégszereplés után volt egy daganatos betegségem, kemoterápiára jártam, a hallásom is károsodott. A negyedik stádiumban voltam, két hónapot jövendöltek nekem. Mondtam magamban, hogy médiakarrier állj, nincs semmi, csak az egészséggel foglalkozom! Most nagyon jók az eredményeim, tünetmentes vagyok, bár teljesen gyógyult nem leszek soha. Célom, hogy mozgássérülteknek létrehozzak egy európai szintű konditermet, és talán végre lesz egy négyórás állásom."

Ki merre jár?

„Londonban jártam, és az utcán fedeztem fel Renátót, egy erősítő mellett gitározott, nagy örömmel köszöntöttük egymást. Engem nem szeretett korábban, beképzelt gyereknek tartott, ráadásul Évi engem csípett, miközben ő volt vele intim viszonyban. Renátó néha lejött Szegedre csocsóbajnokságra, akkor szólt, amúgy olyan, mint bent volt, egy kocsmagitáros, laza típus" – mesélte cimborájáról Popey, aki kickbox-ezdő, van saját csapata, és oktat cukrászokat is. „Harminc éve üzemeltetjük a családi cukrászdát Szegeden, a szüleim munkamániások, én meg látványtortákkal foglalkozom. Sebastian Vettel autóját is elkészítettem tortából, amikor Szegeden járt, személyesen adtam át neki" – mesélte.

Persze Renatót is megkerestük, de nem akarta elemezni a múltat. „Jó ideje úgy döntöttem, hogy kivonom magam a magyarországi közszereplés alól. Mellesleg régóta külföldön élek" – írta.

Judit volt az első kieső: „Jól vagyok, a médiában dolgozom, és emiatt szeretnék a háttérben maradni" – mondta megkeresésünkre. Andi, a félig ausztrál lány nem kívánt szerepelni egyáltalán, hiába írtunk neki a Facebookon, de úgy tudjuk, rendes anya, egyedül neveli kislányát, és miatta sem akar újra újságokban vagy képernyőn szerepelni (Sydney volt a beceneve, erős akcentussal beszélte a magyart). Zsanett és Iti nem reagáltak a megkeresésünkre, bár utóbbiról megtudtuk, hogy ikreik születtek, és Németországban él. Taráról nagyon régi információnk van, valahol a Balatonnál volt cipőboltja, Angéla pedig pár éve Gyulán üzemeltetett egy panziót, két gyerek anyjaként.

Szabit hívták talkshow-ba is, de nem ment, manapság amúgy a Csongrád Víz- és Kommunális Kft. szállításvezetője. Bálintot hívtuk, de nem akart a műsorról beszélni, amúgy a divatszakmában nyomul. Sajtóügyeinek intézője elmondta, hogy különféle támadások miatt csak maszkban nyilatkozna, de akkor sem a valóságshow-ról, hanem a ruhakreációiról.

Lassan Zoltán, azaz Pongó – mint írtuk – rokkantnyugdíjas. „Nem tartom a kapcsolatot senkivel, másfelé mentünk. Van, aki szégyelli, hogy ott volt a Big Brotherben, én viszont büszke vagyok rá, ahogy arra is, hogy megismerkedhettem Bodrogi Gyulával vagy Stohl Andrással, aki egy lángelme. És a mai napig megállítanak autogramért, ami hihetetlen" – zárta mondandóját.

Pár videó a végére. Üvöltözés volt már 2002 őszén is, a BB1-ben:


Ócska minőségben maradt meg, de itt egy horror, amit a lakók forgattak 12 éve:


És a finálé utolsó 80 perce: