Huszonöt éves borzongató mesék a kriptából

Mesék a kriptából
Minden epizód mesélője, a Kriptaőr
Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, 1989. június 10-én indult el a Mesék a kriptából című horrorantológia, amelyben a hét évad alatt számos élő mellett néhány, már a forgatás idején is halott híresség is megfordult, egy-egy epizódot pedig olyan neves színészek rendeztek, mint Michael J. Fox, Arnold Schwarzenegger vagy Tom Hanks - nézze meg videóinkat!
Vágólapra másolva!

Mára klasszikussá és kicsit talán megmosolyogtatóvá vált a Mesék a kriptából című sorozat, a maga idejében azonban igencsak merész és formabontó volt: miután az HBO-n ment - amely már 1989-ben is fizetős csatorna volt -, a producerek megengedhették az erőszak és a szex nyílt ábrázolását, amire az országos adókon akkor még nem nagyon volt lehetőség. Az alkotók persze éltek is ezzel, a nézők pedig szerették, a horrorantológiából így összesen hét évad, 93 epizód készült el.

Minden epizód mesélője, a Kriptaőr Forrás: HBO


A széria egyébként az EC Comics ötvenes évekbeli képregénysorozatán alapult, amelyből már 1972-ben született egy azonos című film - ebből aztán tíz évvel később Stephen King és George A. Romero is készített egy közös remake-et, Creepshow - A rémmesék könyve címmel. Később a sorozat alapján is készült pár film - eredetileg a Peter Jackson által jegyzett Törjön ki a frász! is ezek egyike lett volna -, sőt rajzfilm és rádiósorozat formájában is folytatódott.

A hét évad alatt megszámlálhatatlanul sok sztárvendég fordult meg a sorozatban (itt egy szép kis lista, itt meg egy szubjektív az ötven kedvencről), lássunk pár érdekesebbet!

Tévétörténeti jelentőségűnek mondható egy 1995-ös epizód, a You, Murderer, amelyet a sorozat egyik producere, Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Forrest Gump, Számkivetett) rendezett, és az elsők között támasztott fel halott embereket digitálisan - amivel persze óriási vitát váltott ki, a sorozat profiljához azonban mindenképp illett a megoldás. (A technika reklámokban történő alkalmazásának külön cikket is szenteltünk tavaly.) Az ominózus részben az akkor már jó tizenöt éve halott Alfred Hitchcocknak is volt egy cameója, a főszerepet pedig az 1957-ben elhunyt Humphrey Bogart "játszotta":


A sorozatban több színész is kipróbálta magát rendezőként, akik egy kisebb szerep erejéig általában meg is jelentek az általuk rendezett epizódban. Arnold Schwarzenegger 1990-ben tette hozzá a magáét a szériához, de úgy tűnik, nem igazán jött be neki a kamera másik oldala, ezután már csak egy tévéfilmet rendezett, Karácsony Connecticutban címmel:


Michael J. Fox még idáig sem jutott, a Mesék a kriptából 1991-es epizódja után csak a következő évben vállalt újra rendezői szerepet, akkor is csak egy újabb sorozat, a Brooklyn Bridge egyik részében. Rémtörténetében egy jól megtervezett életbiztosítási csalást mesélt el, amelyhez arcplasztikát is végre kellett hajtani - kérdés azonban, hogy a feleség mit szólt mindehhez:


Szintén párkapcsolati témát boncolgatott Kyle MacLachlan máig egyetlen rendezése, az As Ye Sow című, 1993-as epizód, amelyben egy férfi egy magánnyomozót bízott meg, hogy leleplezze felesége szeretőjét:


Az itt rendezőként próbálkozó, ismertebb színészek közül talán Tom Hanks az egyetlen, aki később is letett valamit az asztalra ebben a minőségben: ő is a Mesék a kriptából miatt rendezett először, azonban csinált utána még két játékfilmet is (Nyomul a banda, Larry Crowne), illetve több tévésorozatba - köztük Az elit alakulat-ba - is besegített egy-egy epizód erejéig. Íme, horrorsztorija egy szélhámosról, aki idős, gazdag özvegyeket csábított el: