Kovi: Mára alig maradtak pornósztárok

Kovács István Kovi interjú pornófilm szex
Kovács István, Kovi
Vágólapra másolva!
1992 óta van a magyar szexiparban, jelenleg nagy dobásra készül, amelyet két éve tervezget. Úgy látja, a nagyfilmekből kivágott pár perces, ingyenes, netes anyagok ölték meg az iparágat, és manapság már nincs sem idő, sem pénz pornósztárokat felépíteni. Kovi nem váltott műfajt, de két stand-up fellépésen van túl, és elmondja, mi van Monique Covet-val, Michelle Wilddal és Maya Golddal.
Vágólapra másolva!

A stand-up hogy jött?

Nagyon jóban vagyok a stand-upos srácokkal, sokszor szóba is kerülök a műsoraikban. Nem járunk össze vacsorázni, de jó a kapcsolat. Nemrég Rokker Zsolti kitalálta, hogy vegyek részt a kabarémaratonon, hogy lépjünk fel együtt. Huszonnégy órás műsort csináltunk. Jöttek az ismert nevek, Maksa, Ihos, Puzsér meg a többiek, a fellépésünk sikeres volt a nézők körében, a humoristák meg dicsértek utána. A közelmúltban meg felhívtak, hogy a Bethlen téri színházban legyen egy külön estünk: kis kamaraszínházról van szó, úgy harminc ember fér be.

Forrás: Origo

Voltak előre megírt poénjaid?

Kilencven százalékban improvizáltam. Nem vagyok humorista, nem szerettem volna 45 percig egyedül dumálni a színpadon, úgyhogy Szép Bence, az ismert stand-upos volt a partnerem. dialógus alakult ki, a hangulat meg nagyon jó volt, a nézők nevettek, jól szórakoztak. Tízkor elvileg be kellett volna fejezni a műsort, de majdnem fél órával tovább voltunk a vendégek előtt.

Gondolom, egy pornófilm forgatásán is enyhít a feszültségen pár humoros beszólás.

Attól függ... Ha már éjjel kettő van, és nagyon be kell fejezni egy jelenetet, akkor óvatosnak kell lenni: egy rossz beszólás, és vége. Akkor az tuti, hogy arra a napra készen van. Ez pszichológia. Abba kell belegondolni, hogy ez egy intim szituáció, érzékeny mindenki. A kezdet kezdetén, még újonc rendezőként volt egy esetem, amikor a fiúszereplőnek nem ment, elég feszült volt. Magára hagytuk a lánnyal, kiment a stáb, lekapcsoltuk a lámpákat. Idővel kiszóltak, hogy lesz eredmény, mi szép csendben visszaszivárogtunk, és amikor láttam, hogy kezd acélosodni a férfimodellünk, csak annyit mondtam, hogy jól van, fog ez menni! Nem kellett volna, egyből lekonyult, és ebből megtanultam, hogy a legjobb nem szövegelni ilyen esetben. Van persze olyan, hogy a jópofáskodás segít, de sokszor nem használ. Vannak csajok, akikkel nehéz dolgozni, melegük van a lámpáktól, unják két-három óra után – őket nógatni kell, és figyelmeztetni, hogy minden eddigi munka kárba vész, ha nem úgy dolgoznak, ami az elvárás.

Több színészi képesség kell a nőktől, mint a férfiaktól?

Szokás azt mondani, hogy a nő csak szétteszi a lábát, kitátja a száját, és más dolga nincs, mert a srác majd teljesít. Ez azonban nem így van, mert ha a lány nyegle, fadarabként hever, akkor nem működik semmi, és ha csak egy kis mozdulattal is eltolja magától a srácot, akkor a fiú sem tud igazán jól teljesíteni. Nem mondom, hogy nagy színészi játék kell, de pozitív hozzáállás igen. Ez öngerjesztő folyamat, sokszor megfigyeltem, hogy a pozitív csajok eleinte jó képet vágnak hozzá, aztán egy picit elkezdik élvezni, a végén pedig már belejönnek teljesen, és el is élveznek.

Forrás: Origo

Volt olyan, aki egy beszólás miatt felpattant és kiment?

Bő húsz év alatt talán egyszer vagy kétszer. Egyszer jött egy lány, aki borzasztó béna volt, teltek-múltak az órák, már régen más jeleneteket kellett volna forgatnunk. Ellenszenves is volt, neki beszóltam, hogy be van oltva a kamera ellen, ezért sírva beszaladt az öltözőbe. Menjél, mert ebből úgy sem tudunk semmit kihozni – gondoltam. A sminkes megvigasztalta, lett belőle valami jelenet, majd elfelejtettük egymást. Pár hónapra rá jön az ügynök a listával, rajta a lány neve. Őt látni sem akarom, mondtam, de az ügynök győzködött, hogy a lány remekül fog dolgozni, mert azóta sokat forgatott, és mindenhol dicsérték. Aztán nálam is igen ügyes volt, a munka után megköszönte, hogy hónapokkal korábban foglalkoztam vele: megfogadta a tanácsaimat, és más rendezőknél már nem volt baj vele.

Ő sztár lett?

Nem lett az.

És hol vannak a magyar pornósztárok? Öt-tíz éve még volt ilyen kategória.

Visszakérdezek: hol vannak a német, olasz vagy francia pornósztárok? Biztos van egy-kettő, de igazi nagy név most nincsen. Négy-öt éve még egy rendes cégnek egy-két exkluzív modellje volt, ahogy a LUXx-nak is volt hét-nyolc lánya. Ők voltak a Kovi-girlök, vagy Kovi angyalai, akik azért mással is dolgozhattak. Michelle Wildnak viszont olyan exkluzív szerződése volt, hogy nekem kellett külön engedélyeznem, ha mással akart forgatni.

Ő tőled ment nyugdíjba, úgymond?

Nem, mert utána még dolgozott mással is.

Michelle Wild volt a kedvenced?

Dolgozott nálam nagyon sok lány, sok kedvencem volt. Nem mondok újdonságot viszont, hogy ő volt a legnagyobb Magyarországon, hasonlóan nagy, mint Monique Covet.

Mit csinálnak ők most? Maya Gold például?

Alapvetően mi munkakapcsolatban voltunk, és nem jártunk össze a lányokkal. Megvan mindegyikük telefonszáma, de nem vagyunk barátok, viszont bármikor felhívhatjuk egymást. Maya Gold tudtommal Olaszországban él, az idén ment férjhez, szicíliai férje van. Monique Covet-vel épp két napja leveleztünk a Facebookon, divattal foglalkozik, Rómában él, ott jár főiskolára. Most államvizsgázik épp. Michelle Wild pedig a férje cégénél dolgozott egy időben, van egy-két kávézójuk. Amúgy meg boldog anyuka. Neki már nagy a lánya, civil életet él – sokan reménykednek, de nem fog visszatérni az iparba. Amikor szoros volt a munkakapcsolat, akkor sem jártunk el vacsorázni vagy bulizni.

És te meg tudsz élni a szexiparból?

Sokkal kevesebb a munka, de megvagyok. A legnagyobb amerikai cégeket kivéve már nincs elég időnk arra, hogy egy-egy modellből kineveljünk egy igazi sztárt. Se idő, se pénz nincs rá. És a közönség is egyre inkább az újakat, csak az újakat akarja, holott régen az volt a felállás, hogy legyen a nagyfilmben két-három ismert név, a többi meg friss hús, úgymond, új szereplő. Mára felgyorsult minden, alig van forgatás, nem tudunk annyi munkát adni egy lánynak, hogy sztárrá legyen.

Vannak még nagyfilmek vagy csak nyolc-tíz perces anyagok?

Azok inkább húszpercesek, ilyeneket mi is készítünk. Ami öt-tíz perces részlet, az ezekből van kivágva, főképp az interneten látja az ember, ingyenes tartalmak. Nagyrészt ezek ölték meg a normál filmeket – más tényezők mellett. Ennek a műfajnak azért van egy fő jellegzetessége: csúcsra juttatja a férfiakat, akik nézik. És van, akinek pár perc elég is erre. Sokszor az ilyen kivágott anyagok fizetős oldalra visznek, ahol a komplett film látható, HD-minőségben.

Forrás: Origo

Mi a helyzet a 3D-s pornóval?

Én megéltem, amikor a VHS-ről DVD-re váltottunk, Utána jött a Blu-ray, hogy majd az megmenti az ipart. Nem tette, mert az emberek épp átálltak DVD-re, és nem akarták menten lecserélni a cuccaikat. Aztán jött a szöveg, hogy a 3D majd fellendíti az ipart. Az viszont inkább moziban terjedt el, a tévégyártóknál inkább a 4K vagy a 8K felé megy a technika. Ezt a technikai váltást nehezebb követni. Nekem például sima iPhone 4-em van, pedig lehetne jobb is. De ha megfelel, miért cseréljem le jobbra?

Az idén volt már nagyfilmed?

Nem, mert más munkáim voltak. Úgy negyven jelenetet már forgattunk, de ezek még jelentek meg sehol. Részleteket nem árulnék el az új, nagy projektemről, mert titoktartási szerződés is köt. Nem szabad elszúrni, jól kell rajtolni, mert második dobásunk nincs. Tegnap volt egy háromórás megbeszélésem épp ebben a témában. De nem kell a tartalékokból élnem, a Golden Gate és a LUXx is hoz pénzt, igaz, nem annyit, mint régen.

Felét annak, amit a birodalom termelt öt-tíz éve?

Inkább a harmadát.

Mikor rendezted az elsőt?

1992-ben producerként benne voltam az iparban, az első kettő a Franciás pezsgő és a Buja gyertyák volt. 1994-ben rendeztem az első filmemet, a Hótehénkét. Már nem is nagyon lehet látni ezeket, mert csak VHS-en jelentek meg. Utóbbi kettő egyszerre forgott, gazdaságosabb volt így.

2010-ben a MILF volt a menő. Most mi?

A cégek interaktivitással próbálkoznak. A film eljut egy pontra, ahol a néző eldöntheti, hogy merre menjen tovább a sztori, mi történjen, melyik lány szálljon be. Ehhez persze sokkal többet kell forgatni. A MILF viszont örök, mert a fiataloknak mindig megmozgatja a fantáziáját egy jól kinéző negyvenes csaj. Az érett, de még vonzó, hatalmas szexuális tapasztalattal rendelkező, saját testüket ismerő nőkről van szó.

A mai húszévesek sokkal tapasztaltabbak, mint a húsz évvel ezelőttiek?

Én sokszor elcsodálkozom, amikor elkezdünk forgatni egy húszévessel, hogy honnan tanulta ezt... Mikor tanulta meg? Van, aki úgy mélytorkozik, mintha egész életében ezt csinálta volna! Tudjuk, hogy a maiak előbb kezdik, de azért meglepő... Sokan tudják, mit kell csinálni a szexben, csak azért kell instruálni őket, hogy a kamerának megfelelően mozogjanak.

Sokan jelentkeznek munkára?

Napi átlag öten. Behívjuk őket válogatásra. A mai világban az már nem működik, hogy a stáb ott áll, a férfi színészünk meg nem áll.

Van összetartás a fiúk vagy lányok közt?

Van erről egy sztorim. Frank Major, akinek a művésznevét én adtam, nálam kezdett dolgozni, mindig jól teljesített. A forgatás testközelben című filmemben őt gondoltam ki főszereplőnek, de akkoriban volt egy hat-hét srácból álló fiúcsapat, akik nagyon összetartottak. Mint egy szakszervezet, úgy működtek, barátok is voltak, és ha valakivel valami méltánytalanság történt, akkor együttes erővel léptek fel. Szóval, a filmben Franké volt a főszerep, de pár sztárt is hívtam ebből a tapasztalt csapatból, ám ők nyolc-tíz nappal a forgatás előtt elkezdték lemondani a munkát. Az egyik fiú végül elmondta, hogy szakmai féltékenység van az ügy mögött, én pedig sorra felhívtam őket. Azt mondtam nekik, hogy én akkor is producer leszek, amikor ti már nem lesztek a szakmában. Végül megoldottam, itt élő külföldiekkel, nem A kategóriás sztárokkal, a film leforgott, a régi fiúk meg szépen visszaszivárogtak. Ilyenekről is mesélek a Bűnös élvezet című könyvemben.

Az jól fogyott?

Igen, bőven tízezer fölött, volt utánnyomás is.

Van nálad most nagyobb gyártó itthon?

Nincs. De kicsik sem nagyon vannak. A felnőttfilm kifejezést is én terjesztettem el itthon, és erre büszke vagyok. Amúgy mi sem gyártunk már nagyon DVD-t, inkább a régi készletet adjuk el.

Vannak még nagy ötletek a pornóban? Sztorira gondolok. Kell egyáltalán a történet?

Engem a mai napig megkeresnek külföldi cégek, hogy forgassak nekik. Konkrét filmcímeket mondanak, ahhoz hasonlót akarnak, nagy elvárásaik vannak. De én emlékszem, hogy mennyiből jött ki akkor a forgatás, annak most a negyedét mondják. Ebből persze nem lehet kihozni egy nagyfilmet, tíz-tizenkét szereplővel, legalább hat-nyolc szexjelenettel. Nem lehet ennyivel kevesebbet fizetni a szereplőknek és a stábnak sem, mert nem jönnek el. Régen volt olyan film, amit több hétig forgattunk, utaztunk sokat, külön stylist, maszkmester, sminkes, fodrász és más kollégák kellettek. Viszont csináltam 95 perces filmet is megrendelésre, amelyben mindössze három – jó hosszú – jelenet volt. Igény azonban lenne a sztorikra, mert szerintem az emberek kezdik unni a sok hulladékot.

Minden sztorit te írtál?

Nem, a stáb tagjai is benne voltak, de a mai történetek már tényleg minimálisak. Az amerikai stúdióknál még van azért történés, a szexen túl, mondjuk évi öt nagyfilmben, de ezt csak azért tudják megtenni, mert a megrendelő tévétársaságok jól fizetnek. Egy amerikai kábeltévének muszáj újdonságot is mutatni, ezért működik még ez az iparág. Forgattam én is amerikaiaknak, volt olyan munkám, ami a hónap filmje lett. Másnap jött a mail, kérdezték, hogy mi lesz a következő filmem címe, mert fél évre előre terveznek. Én még azt sem tudtam, hogy mi lesz másnap, de mondtunk egy címet, és ahhoz forgattunk le végül egy filmet.

Mennyivel másabb férfi melegpornót forgatni? Oda heterók is mennek?

Jellemzően heterók, biszexek, akik kizárólag a pénzért csinálták tíz éve, amikor utoljára ilyet forgattam. Emiatt nehéz volt tervezni, melyik jelenetet mennyi idő alatt veszünk fel... Felhívott a világ legnagyobb melegfilmes cégének elnöke, hogy jön Pestre, szeretne velem találkozni. A Hiltonban tárgyaltunk, szabadkoztam, hogy ilyet nem fogok tudni forgatni, nem vagyok meleg, de ragaszkodtak hozzám, a stílusom miatt. Küldtek supervisort, két fotóst, ők választották ki a castingokon a szereplőket, ők párosították össze őket.

Kelemen Annát el tudod képzelni pornófilmben?

Egy tihanyi médiakonferencián találkoztam vele először, ő akkoriban playmate volt, ott meg hosztesz. Vacsora volt, buli, ilyesmi, majd odaült az asztalunkhoz. Akkor még nem volt átoperálva, okos lánynak tűnt. Aztán a Porn Wars forgatása környékén, úgy 2005 táján egyszer csak megjelent az irodámban, előzetes hívás nélkül, és közölte, hogy pornózni akar, és rendezzem én. Hiányzott egy szereplő, mindent megbeszéltünk, de egy héttel korábban mégis lemondta. Azzal indokolta, hogy az egyik tévétől állítólag kapott egy ajánlatot egy műsorra, és attól tartott, hogy pornózás miatt elveszítené azt a lehetőséget. Intelligens, rendes módon megbeszéltük, aztán eltelt némi idő, és megint felmerült, hogy beszállna az iparba. Úgy álltunk fel az étteremben a vacsora után, hogy mindenben megegyeztünk. Másnap, amikor a kollégám felhívta, Annácska bejelentette, hogy a dupláját kéri az eredeti összegnek. Így aztán nem forgattunk vele azóta sem.

A Twittered magad írod?

Igen, egy fotós srác javasolta. Nem reklámoztam sehol, de már van vagy 6300 követőm. Sokak szerint ez az egyik legfrappánsabb hazai Twitter. A Facebookon azonban sokan vannak, akik csak szemétkedni jönnek, őket persze azonnal kitiltom.

A producerrel 2010-ben is interjúztunk hosszabban: mennyir keres egy pornós, mik a gyakori hibák, tényleg a szex európai fővárosa volt-e Budapest? Olvassa el itt!