Földönkívüli magzat nő Halle Berry hasában

Extant
Vágólapra másolva!
Elrajtolt Spielberg új sorozata, az Extant, amelyben morális kérdésként felmerül, hogy szabad-e megölni robotgyereket, illetve mi a teendő, ha valaki teherbe esik a kozmoszban, úgy, hogy tökegyedül lebeg 13 hónapig egy űrhajón.
Vágólapra másolva!

Steven Spielberg számos tévés próbálkozásáról már hosszabb anyagban értekeztünk, de kétségtelen, hogy továbbra is nagy figyelem kíséri azon szériákat, amelyek címe valamilyen módon hozzá köthető. A Terra Nova például sokkal ígéretesebb volt, mint amilyen pályát befutott: talán faragni kellett volna a költségvetésből, és némiképp visszafogni a családi szálakat, és akkor mehetett volna még pár évadot. Az Extant esetében Mickey Fisher a kreatív főnök, Spielberg executive producer, de a téma alapján (űrhajós nő, jövőbeli technika, robotok) azt mondhatjuk, hogy nem idegen neki a pálya.

Forrás: CBS

Az első rész egyben egy nagy hangulatkeltő felvezetés, számos nyitva hagyott kérdéssel, különös fordulattal, baljós előjellel. A sztori szerint Molly (Halle Berry) 13 hónapos űrszolgálat után visszatér családjához, ám egy vizsgálat során kiderül, hogy teherbe esett a kozmoszban, annak ellenére, hogy nem találkozott senkivel odafenn. Legalábbis ezt állítja, és az általa letörölt és a csak általa látott felvételek is erre utalnak: azonban a küldetés adott pontján, valamiféle hipnotikus állapotban kinyitja a zsilipet, és beengedi volt (halott) szeretőjét, akivel aktusba is bonyolódik. Mindez csak homályos emlékeiben maradt meg, nyoma nincs, és a kamera sem látta a lényt – már ha van ilyen.

Forrás: CBS

Az űrjelenetek azonban csak egy visszaemlékezés részei, a sorozat alapvetően a Földön játszódik, valamikor 20-30 év múlva, egy technikailag jóval fejlettebb világban. A családi vonal dominál most is, ugyanis John (Goran Visnjic) próbál megértő lenni a láthatóan összekavarodott, megzavarodott asztronauta feleséggel, miközben saját kreatúráját, a fejlődni képes robotgyerekét népszerűsíti, mint a Humanichs Project nevű cég feje. A gyerek látszólag olyan, mint bármely másik élő, csak épp elemekkel működik – de olyan robot, amely képes a jellemfejlődésre, és akár az agresszió is előtört belőle. Ilyen jelenet is van a pilotban: Halle Berry döbbenten áll a fagyi miatt hisztériázó, majd elszaladó és madarat likvidáló kisded esete előtt.

Forrás: CBS

Az első vetítést az USA-ban tízmillióan látták, majd még kétmillióan felvételről (és emellett a letöltők), ami nem rossz nyitás. A sorozat a sci-fik kedvelőinek ajánlott, és azoknak, akik szeretik a hosszú történetszálakkal operáló, ezeket összekuszáló, majd kibogozó szériákat, amelyek különféle természetfeletti rejtélyeket mutatnak be (Lost, FlashForward, Alcatraz, Revolution, esetleg Fringe). Az első rész alapján az X-Akták egykori kedvelői is rákattanhatnak, de a hazai importra még várni kell.