Ki nézi az új Dallast vagy a Kaliforgiát?

Dallas
Dallas
Vágólapra másolva!
Általában a tévésorozatok esetében is igaz, hogy az erősebb marad életben, ami persze esetükben a nézettebbet jelenti. A tévés jóslás azonban egyszerű: aki kicsit is odafigyel, az pontosan tudni fogja, hogy melyik sorozat folytatódhat jövőre, és melyiknek nincs esélye. Akad azonban jó pár, amely éveken át vonszolta magát úgy, hogy nem találkozott a nézők érdeklődésével.
Vágólapra másolva!

Ritkán, de előfordul, hogy teljesen életképtelen szériák maradnak képernyőn hosszú éveken át, miközben nézettebb sorstársaik beadják a kulcsot. Ennek olykor az az oka, hogy olcsó őket előállítani, máskor a rájuk zúdított díjeső hosszabbítja meg az élettartamukat. Megint máskor a csatornák nem akarják magukra haragítani a készítőt (legyen az producer, showrunner), akivel más projektek révén szerződéses viszonyban vannak, s éppen ezért inkább lenyelik a békát.

Jim szerint a világ (According To Jim)

Csatorna: ABC (itthon: Comedy Central, Viasat3)
Élettartam: 2001–2009 / 8 évad

Amerikában senki nem tudta, hogy mi lehet a Jim szerint a világ létezésének oka túl a 3-4. évadon. Senki nem ismert senkit, aki nézte volna, nem volt nagy nézettsége, elismert sem volt, de még vicces sem. A színészek azonban tették a dolgukat, egyszer sem kellett emelni a bérüket, elvoltak nyolc éven át a heti fixszel. Azt azonban ne hallgassuk el, hogy itthon döbbenetesen sikeres kábeles viszonyok között a sorozat, és bármennyiszer ismételhető – nem véletlen, hogy a legnézettebb Comedy Central-os komédiára már másik hazai csatorna is lecsapott.

Hannibal

Csatorna: NBC (itthon: AXN)
Élettartam: 2013– / jövőre láthatjuk a 3. évadot

A Hannibal stílusos, formabontó, a kritika szereti – csak a nézők tömege nem Forrás: NBC

Amerikában majdhogynem negatív tartományban jár a Hannibal nézettsége, és még a szakma sem hajlandó felismerni a sorozat zsenialitását – szerencsére azonban az NBC csatorna igen. És csak azért is megtartják presztízsokokból (no meg a koprodukciós megállapodásnak köszönhetően), mert tisztában vannak azzal, hogy mekkora kincset birtokolnak, miképp az is biztos, hogy öt év múlva a Hannibalról többet fognak beszélni, mint a tavalyi évad legnagyobb sikeréről, a Feketelistáról.

Kaliforgia (Californication)

Csatorna: Showtime (itthon: AXN, HBO)
Élettartam: 2007–2014 / 7 évad

Kaliforgia: vagány, kúl sorozat, de alig követik Forrás: Showtime

Egy bizonyos körben ugyan kedvelt sorozat volt David Duchovny szériája, de nem elég, hogy a kritikusok között nem volt elismert, az utolsó éveiben még a nézőket sem érdekelte komolyabban – a záró részekre volt, hogy 350 ezer környékére esett a nézőszám, ami még magyar viszonyok között is alacsony lenne, hát még Amerikában.

Glee – Sztárok leszünk! (Glee)

Csatorna: Fox (itthon: RTL Klub)
Élettartam: 2009–2015 / 6 évad (bejelentették a befejezését)

A Glee is árukapcsolások révén maradhatott életben a Fox csatornán ilyen sokáig. Azonban a merchandising-bevételeket nem ruházati cikkek, hanem zeneszámok hozták, ugyanis a zenés sorozatban a szereplők által énekelt dalokat meg lehetett vásárolni azonnal iTunes-on, és a Glee már a 2-3. évadra rekordot döntött a toplistás számok viszonylatában. No meg persze a készítő, Ryan Murphy megtartása sem volt utolsó a csatorna számára: nem lenne meglepő, ha jövőre új projekttel jelentkezne a Foxon. Mindenesetre ettől még igaz, hogy az egykoron popkulturális jelenségnek számító széria ma már az egyik legkevésbé nézett adás az amerikai országos csatornákon. És a Fox kénytelen folytatni, mert két éve jó érzékkel nem egy, hanem két szezonra hosszabbították meg a sorozat berendelését.

A pletykafészek (Gossip Girl)

Csatorna: CW (itthon: RTL Klub, COOL)
Élettartam: 2007–2012 / 6 évad

A pletykafészek

Eleinte az amerikai CW csatorna zászlóshajója volt A pletykafészek, meg is határozta az adó arculatát, de az utolsó éveiben csupán ballasztként működött. Ám mégis életben maradt, sőt, előre bejelentett lezárást is kapott, hogy a rajongók ne rágjanak be. Ennek egyik oka a készítőkkel való jó viszony megőrzése volt, a másik pedig az, hogy a sorozat által népszerűsített öltözékek és zenék, vagyis az erős árukapcsolás révén a másodlagos bevételek bőven fedezték a nézettségcsökkenés okán kieső reklámpénzeket.

Dr. Addison (Private Practice)

Csatorna: ABC (itthon: RTL Klub)
Élettartam: 2007–2013 / 6 évad

A Grace klinika testvérsorozata az anyaszéria mögött nem volt olyan sikertelen, de önmagában képtelen volt elfogadható számokat produkálni, az ABC csatorna azonban inkább befektetett a készítőbe, Shonda Rhimesba, ápolta a vele való viszonyt. Ez a kapcsolat végül gyümölcsözőnek is bizonyult, hiszen a nem túl sikeres Dr. Addison-t követően Rhimes új műsora, a Botrány ma már az ABC legsikeresebb drámájának számít.

Balfékek (Community)

Csatorna: NBC (itthon: PRO4)
Élettartam: 2009– / a 6. évad következik

Vannak sorozatok, amelyeket nem lehet eltaposni. Hiába nézik nagyon kevesen az NBC komédiáját, elég sokáig életben tartotta a csatorna, köszönhetően annak, hogy a rajongótábor kifejezetten erős és összetartó volt. De mindez csak öt évadon át ment, májusban véget vetett a sorozatnak a csatorna. A Balfékek-kel azonban nem lehet ilyen könnyen végezni: jött a Yahoo, és felkarolta a szériát egy hatodik évadra is, amelyet karácsony környékén mutatnak majd be.

Dallas

Csatorna: TNT (itthon: RTL Klub, RTL II)
Élettartam: 2012– / a 3. évadnál tart

Dallas

Itthon olyan rémületes mértékben menekültek a nézők az új Dallas elől, hogy előbb az RTL Klubról az RTL II-re űztéke a modern szappanoperát, majd onnan is főműsoridőből az éjszakai sávba. Amerikában és más országokban is hasonlóak a nézői reakciók, egyelőre csak a brand tartja életben a Dallast. De lehet, hogy nem sokáig, mert még mindig nem kapta meg a negyedik szezonját. Márpedig ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy visszatér jövő év elején.

Dr. Csont (Bones)

Csatorna: Fox (itthon: RTL Klub, COOL)
Élettartam: 2005– / nemsokára kezdődik a 10. évad

A Dr. Csont a krimi Jim szerint a világ-a. Vannak sorozatok, amelyek csakis azért maradnak életben gyengébb nézettséggel, mert mindig vannak még gyengébbek náluk. Esetében egyébként is beszédes, hogy a Fox már szinte mindennap bevetette a sorozatot, hogy a programjában lévő lyukakat jobb híján befoltozza vele. És egy efféle gumisorozat, amely bárhol produkálja a közepesen gyenge, de közel sem szörnyű nézettséget, minden csatornának jól jön – az RTL Klubnak főleg, mivel itthon ez sikeres széria.