A társaság közepe volt - pályatársak emlékeznek Bajor Imrére

Bajor Imre daganata kisebb lett, bulvár
Vágólapra másolva!
Augusztus 6-án elhunyt Bajor Imre színész, gyászolja a színházi és a tévés szakma.
Vágólapra másolva!

A kora reggeli órákban egy budapesti kórházban meghalt Bajor Imre színész. 57 éves volt.

Horváth Ádám a Szomszédok producereként hívta a sorozatba Bajort, aki nagyjából ezzel a műsorral lett országosan ismert. „Előtte nem ismertem őt, de Frajt Edit elhívott a Hyppolit kétszázadik előadására. Ott Imre alakítása annyira megtetszett, hogy kitaláltam hozzá egy figurát. Így született meg Oli úr, így először jelent meg a magyar képernyőn a másság, bár ez nem volt soha kimondva. Nagy örömmel játszotta Bajor ezt a karaktert, ezzel indult el az országos ismertsége, nagy szeretettel üdvözölt mindig később is, ha összefutottunk. Jó humora volt, remek színészként mindig komolyan vette a szerepet, nagy élvezet volt vele dolgozni."

„Többször meghívott születésnapjára, névnapjára, a vendéglőjébe is, amely sajnos később becsődölt. Emlékszem, egyszer egy rejtvényújság kissé unalmas rendezvényéről meglógtunk ketten egy whiskyre... Nem jártunk össze, de nagyon jó viszonyban voltunk. Nem hívtam telefonon mostanában, mert tudtam, hogy zavarja, ha hívogatják, nem szeretett a betegségről beszélni" – mondta az Origónak Horváth.

Árpa Attila válogatta az RTL-nél a Heti hetesbe, erről is mesélt az Origónak. „Az első közös munkánk a Heti hetes volt, éveken keresztül együtt dolgoztunk. Imre már akkor az egyik legnagyszerűbb színészünk, humoristánk volt, így érthető módon bekerült a csapatba. A talkshow-ban látott összhang inspirált, hogy megalkossuk a Pasik című sorozatot, Hernádi Judittal, Gálvölgyi Jánossal és Imrével, több mint 80 részben láthatták őt a tévézők. Barátság is kialakult köztünk, a Heti hetes és a Pasik időszaka alatt sokat jártunk el szórakozni, nagy esték voltak ezek. Mindig ő volt a társaság középpontja, de ha véletlenül nem, és ha épp fáradt volt, akkor is egy jól beszúrt félmondattal megint átvette a főszerepet."

"Aztán jött egy-két év, amikor csak ritkán beszéltünk, utána pedig a Lovagias ügy című színdarabban játszottunk együtt, mi voltunk a két férfi főszereplő. A Karinthy színház a legnépszerűbb darabja volt ez! Az előadások során azonban végigkövettük a szomorú folyamatot, a betegséget. Én épp holnap mentem volna Fülére látogatóba, hozzá. Lehetett érezni rajta, hogy az élet nem bánt vele annyira jól az elmúlt pár évben, sokat panaszkodott a kilátástalanságra, és az anyagi helyzete is megromlott, annyira, hogy a lottószelvényeket nézegette az előadások szünetében. Végtelenül jó ember volt, hiányozni fog" - mondta Árpa.

Fotó: Schmidt Barbara/Life.hu

„Borzalmas ez a számkettős, 57-ben született és sajnálatos módon nagyon fiatalon, 57 évesen halt meg. A rádiókabaré legnagyobb figurája volt, aki mindent sikerre vitt. Aztán később a Heti hetesben jöttek az újabb sikerei, ahol úgy mondanám, ő csinált meg engem. Nélküle nem tudtam volna helyt állni. Megnyugtató volt, hogy ott ült velem szemben és bármikor rá néztem, mosolygott. Mindig mindenben lehetett Imrére számítani, én is sokszor belekapaszkodtam. Ma mindenki, aki ismerte, a fájdalmas gyász mellett arra is gondol, hogy mennyi mindent kapott tőle. Olyan ritka ember volt, aki mindig adott, de sosem kért. A betegsége idején is jártam nála, de akkor sem panaszkodott. Szórakoztatni próbált és érdeklődött. Nem nagyon szeretem a szórakoztatás szót, mert nem fedi le azt, amit ő váltott ki az emberekből. Egy kezemben meg tudnám számolni, hogy az elmúlt évtizedekben hány olyan figura volt a rádiókabaré műfajban, mint ő. Sajnálatos módon nem játsszák ezeket a rádiók, és még sajnálatosabb, hogy innentől kezdve már mindenhol csak ismétlések lesznek"- mesélte barátjáról Farkasházi Tivadar az Origónak

„Nagyon sokat beszélgettem vele telefonon az elmúlt hónapokban, főként akkor hívott, mikor valami sportot nézett a tévében. Amint felvettem, így szólt bele: Láttad? De olyan hangsúllyal, mintha a legszebb nőt látná a világon. Míg próbáltam kitalálni, és a távirányítóval keresni a tévében, hogy miről beszél, annyit válaszoltam, hogy Igen, csodálatos!" – tette hozzá.

Havas Henrik sokat ült vele egy stúdióban: „Döbbenetes a hír, de lehetett rá számítani. Egy héttel ezelőtt, amikor családommal hazatértünk Olaszországból, hívtam Imrét, de már nem tudtunk beszélni egymással, annyira rosszul volt. Azért mondtam, hogy lehetett számítani erre, mert három hete voltam nála utoljára, még az út előtt, és már akkor látszott rajta, hogy feladta" – nyilatkozta az Origónak.

Bodrogi Gyula megrendülten fogadta a hírt. "Nagyon szerettem őt. Pár nap múlva sztorizok is róla, de most nem mondanék többet."

Ábel Anita a Szomszédok-időszakból is ismerte a színészt, és a Heti hetesben is dolgoztak együtt. „Imi volt felesége nekem nagyon jó barátnőm, a két gyerekét is nagyon jól ismerem. Amikor betegeskedett, akkor már sokat beszéltünk erről, de ez már régebben volt, inkább közösen üzentünk neki a műsorban. Igazából nem tudok mit mondani, nagyon megrázott a hír" - mondta megkeresésünkre.

"Ma hajnalban halt meg a barátom, valószinűleg az elsők között értesültünk a tragédiáról. A feleségemnek telefonált Ildikó kora reggel. Nagyon ki vagyunk borulva" - jelezte szűkszavúan Heilig Gábor a Life.hu-nak.

A Heti hetes főszerkesztője, Ónodi György nem sokat mondott. "Hivalos tájékoztatást egyelőre nem kaptam. Megőrülök tőle, úgy érzem, hogy a hír igaz, de ha nincs biztos megerősitésem, akkor nem szeretnék sehol senkinek erről beszélni."