A kedves űrlakótól a kiöregedő reklámzseniig - Robin Williams sorozatszerepei

News, Meghalt Robin Williams
(FILES) This file photo taken on November 15, 2005 shows US actor Robin Williams during a photocall of "The Big White" directed by Mark Mylod in Rome. Oscar-winning actor and comedian Robin Williams died from suspected suicide on August 11, 2014 after battling depression, triggering an outpouring of tributes to one of the most beloved entertainers of his generation. AFP PHOTO / FILES / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Robin Williams a hetvenes évek végén a Mork nevű űrlényként vált világszerte ismertté az Egy úr az űrből című sorozat főszereplőjeként. Azóta leginkább vendégként bukkant fel tévésorozatokban egy-egy jelenet erejéig, komolyabb szerepet harminc év elteltével az itthon nemrégiben debütált Eszementek-ben vállalt. Az egy Oscar- és hat Golden Globe-díjjal jutalmazott Robin Williams 63 éves korában hunyt el. 
Vágólapra másolva!

Az első sorozatsiker

Robin Williamsnek és sorozatbeli párjának, Pam Dawbernek a Mork& Mindy hozta meg a hírnevet, az itthon Egy úr az űrből címen futó sorozat az egész világon ismertté és kedveltté vált 1978 és 1982 között. A képernyőn a Robin által megformált űrlakót az Ork nevű bolygóról küldték a Földre, hogy tanulmányozza az életet és rendszeresen küldjön jelentést feletteseinek. Mork teljesen járatlan és tapasztalatlan az emberek cselekvéseiben, ezzel nem kevés vidám percet okozva a nézőknek: rendszerint fordítva veszi fel a zakóját vagy különös módon, fejjel lefelé foglal helyet a széken.


Szállóigévé vált a Nanu-Nanu

A kedves űrlényt hamar szívébe zárta a közönség, és a mai napig él is az akkoriban népszerűvé vált, jellegzetes kézmozdulattal kísért köszönés, a Nanu-Nanu. Az Egyesült Államokban emellett az Ork bolygóról érkezett káromkodás, a Shazbot kifejezés is menővé volt ekkoriban a rajongók között. A szó először Mork szájából hangzott el, aki a Happy Days című sitcom egyik epizódjában tűnt fel, és itteni sikere miatt kapta meg később önálló sorozatát. Ez volt az első számottevő alakítása Robin Williamsnek, akit már egyből ezután a legnagyobb komikusok tartott számon a szakma.


Kisebb tévés vendégszerepek

A hetvenes és nyolcvanas években stand-uposként tűnt fel a képernyőn, az HBO rögzített az Off The Wall-t, a An Evening with Robin Willimas-t és a Robin Williams: Live at the Met-et. Egyre szaporodó filmes munkái mellett ezután csak vendégszereplőként láthatták a nézők a tévében. Az Esküdt ellenségek-ben játszotta el Merritt Root karakterét 2008-ban, a 200. részben és szerepelt a Gyilkos utcák egyik epizódjában.

Feltűnt a Jóbarátok ismert kávéházában, a Central Perkben is néhány percre Rachel, Ross és barátaik oldalán. A szerepre előzetesen nem kérték fel, csak megjelent a forgatás helyszínén és elkezdett viccelődni, majd - Billy Crystallal együtt - spontán bevették a jelenetbe. A Wilfred című amerikai vígjátéksorozatban láthattuk újra két évvel ezelőtt, ahol ősz szakállal, orvosi köpenyben tűnt fel a főszereplő Elijah Wood mellett, a Louie című sitcomban pedig saját magát alakította egy temetőben játszódó jelenetben.


Visszatérés egy reklámzseni szerepében

A televíziózáshoz több mint harminc év kihagyás után nemrégiben tért vissza főszereppel, az Eszementek című munkahelyi komédiában, ami a CBS műsorán egy évig ment. Főhősként kiöregedő, ám szakmájában kimagasló és elismert reklámszakembert játszott, akit megdöbbentően szokatlan vezetői módszerei és kiszámíthatatlan viselkedése tett egyedivé. Simon Roberts bőrében sorozatbeli lányával (a Buffyként is ismert Sarah Michelle Gellarral) együtt vezette a céget, akikkel tökéletes ellentétei egymásnak, és ez nem kevés őrületes jelenetet eredményez a The Crazy Ones- ban.


A színész egy nemrégiben adott interjújában bevallotta, hogy nehezen rázódott bele újra a tévésorozatok világába és a feszített forgatási tempóba, de az Eszementek fiatalos csapata segített neki abban, hogy a maximumot hozza ki magából. A 2013-ban startolt vígjátéksorozatot itthon a FOX vetíti.