A legvagányabb arcok a suliból

Veronica Mars
Vágólapra másolva!
Hétfőn indul az új tanév, ennek kapcsán az Origo összegyűjtötte a legemlékezetesebb és legnépszerűbb sorozatokat, melynek főszereplői valamely oktatási intézmény diákjai. A pletykás lányok és homoszexualitással küzdő tinédzserek mellett sportrajongó középsulisok, iskolás magánnyomozó és két magyarországi gimis társaság is bekerült.
Vágólapra másolva!

Tuti gimi

Az elsők közt jut eszünkbe a Tuti gimi, ami eredetileg One tree hill néven futott Amerikában 2003-tól. A gimnazistákról, majd felnőtt énjükről szóló drámában fontos szerepet kapott az első szerelem, a családdal való konfliktusok kezelése és a kosárlabda. A Tree Hill High School-ba jár a két féltestvér, Lucas és Nathan, akik gyerekkoruktól kezdve egy városban laknak, de sokáig nem tartották a kapcsolatot. A két srác tehetséges kosarasként tagja a helyi csapatnak, és nem csak a sportban, szerelmi éltükben is riválisok. Lucas legjobb barátja a dekoratív Haley, aki énekesnő szeretne lenni, és más szereplőknek is a zene tölti ki az életét. A szériában nagy szerepet kapnak a dalok, számos epizód viseli egy-egy lemez címét, és a felcsendülő számokból több albumot is kiadtak már.

One tree hill

Skins

A fiatal lázadókból álló baráti társaság mindennapjait láthatjuk, akik nem félnek olyan témákat szóba hozni egymás közt, mint a kábítószerezés, a homoszexualitás vagy a szüzesség elvesztése. A dohányzást és az alkoholt sem veti meg Tony Stonem és bandája, és legtöbbször szexuális aktivitásukról társalognak. Ahogy az évadok követik egymást,egyre inkább bonyolódnak a szerelmi szálak, a harmadik generáció tagjai közt minden párosítás előfordul, ha csak egy alkalom erejéig is. A szereplők közt csak elvétve akad olyan fiatal, aki kezdetben még szűz, a történet pedig azt a benyomást kelti, hogy a gimnáziumi évek alatt nem elfogadható, ha valaki nem fekszik le egy, de inkább több partnerrel. Az ifjúsági drámát többször vádoltak azzal, hogy rossz irányba viszi a fiatal nézőket, ennek ellenére kétszeres BAFTA -nyertes.

Forrás: Skins

Specht tanár úr

A német kisvárosi gimnázium tanára magánélete és munkája közt próbál egyensúlyozni úgy, hogy diákjai ne lássanak bele privát szférájába. Specht remek tanár, aki félretolja a hagyományos oktatási módszereket és bármivel bátran fordulhatnak hozzá diákjai. Gondok pedig a kamaszkorban akadnak bőven, a tanár úr pedig segít kisimítani a szálakat. A tinigondok melett az osztálykirándulások hangulatába is bepillanthatunk. A drogok használata, a szülők válásának megélése és a pályaválasztás nehézsége tartoznak a főbb témák közé.

Forrás: Unser Lehrer Doktor Specht

Gimi

Igazából nem volt sem népszerű, sem túl ismert, de legalább magyar: a TV2 weboldalán követhették nyomon a nézők az internetes sorozatot, ami két gimnáziumi osztály harcát mutatta be, akik évfolyamról évfolyamra mindig gyűlölték egymást. A két társaság már külső adottságaikban is ég és föld, a sportosok lazák és izmosak, a művészetisisek pedig első ránézésre hozzák a bölcsész sztereotípiákat. Az egyik tábor a tornateremben, a másik a színházteremben tölti legtöbb idejét, ellenségeskedésük adja a sztori ívét. A magyar oktatási intézményben minden csoport felbukkan, gólyák és végzősök, bukdácsolók és stréberek, a diákok mellett pedig a tanári kart is megismerhetjük. A fiatalok mellett feltűnik Kautzky Armand, Reviczky Gábor, Novák Péter és a portás fiakánt Harsányi Levente.

Forrás: Gimi/TV2

Parker Lewis sohasem veszít

A Parker Lewis sohasem veszít a korai kilencvenes évek tengerentúli középiskoláinak világát mutatja be Corin Nemec főszereplésével. A sorozatban Parker és barátai küzdenek meg riválisaikkal a suliban, a szokványos iskolai problémákkal és kamaszkori nőügyekkel. Jellegzetes mondatuk, az 'Uraim, egyeztessük óráinkat!' indított minden mulatságos küldetést, erre biztosan sokan emlékeznek. Parker haja, nevetséges kifogásai, furfangos ötletei tették sikeressé a sorozatot, de barátai, Mikey Randall és Jerry Steiner karakterei is ugyanolyan jól lettek kitalálva.

Forrás: Parker Lewis can't lose

Veronica Mars

A sorozat főszereplője egy gimnazista lány,Veronica Mars, aki amatőr magánnyomozóként derít fel bűncselekményeket tanulmányai mellett. Nyomozásai minden esetben valamilyen kapcsolatban állnak az iskolával és annak diákjaival, így a jelenetek nagy része az épület falai közt forog. A minden részben aktuálisan felbukkanó esetek mellett akadtak a sorozatban átívelő szálak is, az első évadban egy barátnője meggyilkolásának ügyében kezdte el a nyomozást, hogy a szezon végére kiderítse az igazságot. A sorozat kedvelői adományt gyűjtöttek, mikor megtudták, hogy leállnak a forgatással és nem lesz több évad, pár óra alatt 2 millió dollárt szedtek össze Veronica Mars-rajongók.

Forrás:Reserved/Robert Voets

Szívtipró gimi

Az ausztrál filmsorozat világszerte nagy sikert aratott a fiatalok körében. A kilencvenes évek jellegzetes kamaszproblémái kerültek elő, amiket vagányan kezeltek a gimnazisták. Teljes nyíltsággal beszéltek a rasszizmusról, az örökbefogadásról, a védekezésről vagy az alkoholizmus okozta problémákról, közben pedig normális életet éltek, nem csináltak őrültségeket. Voltak jó bulik, tanórák közti lazulások és iskolai pletykák, de nagy beszélgetésekre is mindig maradt idő. A fiatalok iskolájában nem uralkodott nagy fegyelem, az órákon a padok tetején is ülhettek és bekiabáltak az előadásokba. Minden bizonnyal a valaha készült egyik legjobb tinisorozatok egyike, ahol a szórakoztatás mellett igyekeznek példaként is szolgálni a fiataloknak. A filmbeli középiskola, a Hartley High Sydney rosszhírű környékén található, és a kitörésre kevés az esély, ezért a tanulók nagy része kénytelen már a tanulás ideje alatt munkát vállalni. Korai felnőtté válásukhoz az is hozzájárul, hogy a legtöbben zűrös családból származnak.

Forrás: Heartbreak High

Elit gimi

Az olasz tévésorozat 2010-ben ment a Magyar Televízióban, nyáron kezdték el vetíteni. Így a nyári szünetben is érték iskolai élmények a nézőket, a legtöbb jelenet ugyanis az oktatási intézmény mindennapjait mutatta be. A sztori nem a diákok, hanem egy irodalomtanár, Antonio Cicerino szemszögéből láttatta a történteket. A főhőst egy vidéki szakközépiskolából helyezik át egy római elit gimnáziumba, ahol így nem csak a diákokkal és a különc kollégákkal kell megküzdenie, de egy teljesen új életritmust kell felvennie. A Rómába érkező tanárt Giorgio Tirabassi alakítja, akit többek közt a Külvárosi rendőrök című sorozatban is feltűnt már korábban.

Forrás: I liceali

South Park

A negyedikes fiúk, Stan, Kyle, Cartman és Kenny szürreális kalandjainak egy része az iskolában zajlik, ahol szinte csak az ő osztálytársaikkal találkozhatunk, néha tűnik csak fel egy rettegett hatodikos vagy Butters kisebb haverja, Dougie. A felnőtt nézőknek készült műsor szatirikus és trágár hangvételéről, illetve a közéleti események és az amerikai közszereplők kifigurázásától vált híressé, a fiúk azonban gyakran keverednek tipikus iskolai balhékba egymással, vagy az intézmény igazgatónőjével, Victoriával. Az iskolában van egy pszichológiai tanácsadó is, aki minden mondatát az 'értem?' szóval fejezi be, ha kikérik a véleményt a diákok.

Forrás: South Park

Glee - Sztárok leszünk

A Glee tinédzserekről szól, de nem csak tinédzsereknek, ezt érdemes az elején leszögezni. Zenés vígjátéksorozatról van szó, de nem musical, sokkal inkább tinidramedy, komikus és drámai részekkel megspékelve. A zeneszámok általában az iskolai kórus segítségével hangzanak fel, mikor próbáik során különböző megmérettetésekre készülnek. Az első epizód 2009-ben debütált Amerikában, és 2010-ben már eljutott a magyar nézőkhöz is. A ohioi William McKinley középiskola diákjai új énektanárt kapnak a kórus élére, aki felpezsdíti a levegőt, szembemegy az elvárásokkal és az unalmas dalok helyett pörgést hoz a kamaszok életébe. A fiatalok az éneklés mellett ugyanúgy buliznak, szerelmesek lesznek és problémákkal küzdenek, mint egyéb tinisorozatok szereplői, és homoszexuális fiúk is megjelennek a történetben.

Forrás: Glee

Dawson és a haverok

A Capeside High School diákjainak életét követi nyomon a sorozat, az első évadban kezdik a gimit és az utolsó szezonra jutnak el az érettségiig. Dawson legjobb barátnője Joey Potter, aki történetesen egy lány, így a fiú-lány kamaszkori kapcsolat ellentmondásai is megjelennek a képernyőn. Joey szinte családtag náluk, miután anyja meghalt, apja börtönbe került és nővére is meglehetősen zűrös kalandokba keveredett. Tipikus csajozós karakter is van a sorozatban, Pacey Witter a csábítás nagymestere, ha az osztálytársainál nincs is sikere, a náluk idősebb tanárnőknél már annál inkább.

Forrás: Dawson's Creek