26 érdekesség a Simpson családról

The Simpsons
Vágólapra másolva!
Szeptember 28-án startol a világszerte ismert The Simpsons 26. évada, ez alkalomból 26 érdekességet szedtünk össze a rajzfilmsorozatról. Összeállításunkból többek közt kiderül, hogy miért lettek sárgák a figurák, hol van Springfield városa, ahol Bart és Lisa élnek szüleikkel, miért váltott levelet Marge George W. Bush feleségével, mi köze van Bart Simpsonnak az Apple logójához, és hogy van olyan ország, ahol Homer ásványvizet iszik sör helyett.
Vágólapra másolva!

Másfél perces animációként indult

1987-ben került először képernyőre a The Simpsons, akkor még nem önálló sorozatként, hanem a Tracey Ullman Show egyes jelenetei közti átvezetőként, nagyjából másfél perces humoros animáció formájában. A sárga figurák hozták meg az alkotónak, Matt Groeningnek a világsikert, aki a legenda szerint mentőövként vetetette be Homer Simpsont és családját. A FOX csatorna eredetileg a Life in Hell karaktereiből szeretett volna animációkat készíteni, Matt azonban rádöbbent, hogy ha élete fő művének tartott alkotását eladja, akkor jogai egy részéről le kell mondania. Várakozás közben egy papírfecnire rajzolta meg a bolondos családot, nevüket pedig saját családtagjai és barátai után adta. A nagy siker miatt két évvel később, 1989-ben már 20 perces epizódokkal jelentkeztek a poénos figurák.

Ezért sárgák a szereplők

Kezdetben sokkal világosabbak voltak a figurák, színűk azonban idővel erőteljesebbé vált. Az alkotó szerint ennek az egyik oka az, hogy ha az ember a távirányítóval gyorsan váltogatja a csatornákat, akkor is megakad a szeme az élénksárga színen és rögtön tudja, hogy a The Simpsons megy.

Forrás: The Simpsons

Az egyetlen ötujjú szereplő

Mindegyik szereplőnek négy ujja van egy kezén, egyetlen szereplőnek rajzoltak öt ujjat a készítők, Istent ábrázolják így. Az igazi Simpson-rajongók azt is megfigyelhetik, hogy Margenak és Lisának négy, Maggienek viszont három szempillája van.

Ezért balkezesek a szereplők

Nem mindenki, de többen is balkezesek lettek a családban. Ennek a magyarázata az, hogy a kitaláló, Groening is balkezes.

Nem terveztek főszereplőt

Az öttagú család tagjai egyre népszerűbbek lettek, és bár nem tervezték az írók, Bart váratlan sikere miatt tudatosan a fiút helyezték a sztori előterébe. Több részben is az iskolás srác csínytevései lettek hangsúlyosak, a harmadik évad környékén azonban feltűnően nagy lett Homer rajongótábora. Innentől kezdve a fánkzabáló családfő lett a főszereplő, az ő egyénisége került fókuszba.

Forrás: The Simpsons

Huszonöt évig ugyanabban a szettben

A család egyik tagja sem váltott ruhát az évadok alatt, kezdetektől ugyanabban a szettben jelennek meg. Sőt, ugyanabban az életkorban is, a huszonöt év alatt egyedül Homer öregedett. Először 36, 38 majd 40 éves is volt, de Marge, Bart, Lisa és Maggie mindig ugyanannyi idősek.

Forrás: The Simpsons

Ebben a városban élnek Simpsonék

A filmtörténet egyik legjobban őrzött titka volt 2012-ig, hogy a sárga figuráknak otthont adó Springfield városát a harmincnégy azonos nevű amerikai város közül melyikről mintázta az alkotó. Mint elmondta, direkt ezt a városnevet választotta, hogy minél többen higgyék azt, hogy az ő lakóhelyükről van szó. Az epizódokban is gyakran viccelődtek ezzel a titokkal, például mikor Lisa rámutat a térképen a városukra, öccse feje véletlenül éppen akkor téved a kamera elé. Ma már lehet tudni, hogy az oregoni Springfield volt a minta.

Néha hagyták csak el a szülővárost

A kilencedik évadtól kezdtek csak utazgatni, évadonként 1-2 rész erejéig hagyták el megszokott környezetüket a családtagok. Ennek egyik oka az volt, hogy a sorozat Amerikán túl is óriási népszerűségnek örvendett, és az alkotó jónak látta, ha a kedvelt figurák más országokba is eljutnak. Ez nem minden esetben sült el jól, voltak konfliktusos helyzetek a félreértett poénokból.

Forrás: The Simpsons

Virtuális kertészkedés a kilencvenes években

A springfieldi srácok már 1998-ban be voltak indulva a virtuális játékokra, és meglepő módon már ekkor kerti munkát szimuláló játékkal játszottak. A valós életben csak 2009-ben kezdett hódítani a Farmville nevű online játék, ahol hasonlóan kell gondozni a kerti növényeket.

A sorozat ihlette elektromos kütyük

A legkisebb gyerek a családban Maggie Simpson, aki még csak egyéves, ezért nem tud szavakkal kommunikálni. 1992-ben megjelent a sorozatban egy babanyelv-fordító gépezet, ami néhány évvel ezelőtt a valós életben is a boltok polcaira került. A Simpson család több találmányt is előre bemutatott, Lisa jövőbeli vőlegénye már a hatodik évadban tudott a karóráján keresztül beszélgetni, Marge pedig 1995-ben videóhívást kezdeményezett a mobilján. Megjelent a sorozatban a mai iPod design mása is.

Forrás: The Simpsons

Világsztárok mesehősként

Hagyománnyá vált, hogy az aktuális celebeket szerepeltetik, a huszonöt évad alatt olyan hírességek jelentek meg szinkronként vagy megrajzolva, mint Lady Gaga, Paul McCartney , Kim Basinger, Richard Gere, Mel Gibson, Johnny Cash, Elton John, Natalie Portman, Sting, Barry White és olyan együttesek, mint a Green Day, a Red Hot Chili Peppers és a U2. A Simpson család legkisebb tagja, a csecsemő Maggie csak néhányszor szólalt meg a sorozatban, 2009-ben mesélt hosszabban, akkor Jodie Foster kölcsönözte a hangját.

Forrás:The Simpsons

LEGO-világban ébredtek

A rajzfilmsorozat 550. epizódjában Homer Simpson LEGO-testben ébred, ennek oka pedig a figurákról készített játékkészlet reklámozása volt. Springfield városa és minden lakója LEGO-figuraként jelenik meg a képernyőn, a családnak pedig az epizódban rá kell jönnie, hogyan kaphatja vissza saját, megszokott életét.

Forrás: The Simpsons

Bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe

A főműsoridőben leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozatként tartják számon, és a The Simpsons-ban tűnt fel eddig a legtöbb sztárvendég, számuk elérte a 700-at. Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezetének listája szerint minden idők tizenegyedik legjobban megírt sorozata. 31 alkalommal kaptak Emmy-díjat és a Time magazin is többször elismerte őket: a 20. század legnagyobb hatású személyei közé sorolta Bart Simpsont, a rajzfilmet pedig a legjobb tévés sorozatnak ítélte. 2000-ben pedig újabb elismerést zsebeltek be: a Hollywoodi hírességek sétányán kapott csillagot a Simpson család.

Forrás: The Simpsons

Magyar rajzfilmesnek is köszönhető a siker

Homerék szárnyalásának hazai vonatkozása is van, a magyar származású Csupó Gábor ugyanis a Simpson családot gyártó Klasky Csupo Inc. alapító tagja volt.

Homer az évtized filozófusa

A Men's Health magazin 2005-ös listáján a Simpson család férfitagját szavazta meg az évtized filozófusának. Sőt, a sorozat filozófiai kapcsolódásairól egy könyv is megjelent, The Simpsons and Philosophy: The D'oh! of Homer címmel, amely Homert Arisztotelésszel, Bartot pedig Nietzschével állítja párhuzamba. A szerzők több esszét szenteltek Simpsonék szexualitással és politikával kapcsolatos kinyilatkoztatásainak, és a teológiai fejtegetéseknek is szenteltek pár oldalt.

Forrás: The Simpsons

Lexikonba került a jellegzetes szó

Homer elhíresült indulatszava, az 'D'oh!' hivatalosan is elismertté vált Amerikában, értelmes amerikai szóként bekerült a lexikonokba. Akkor használják, mikor valaki a fejéhez kap, mert valamit elszúrt vagy elfelejtett, esetleg ha csalódik.

Forrás: The Simpsons

Sör helyett ásványvíz

Simpsonék kalandjait világszerte követik a nézők, a 26. évadot ősztől Kínában is bemutatják. Az epizódokat többek közt németre, franciára, spanyolra, japánra fordították le, az arab verziót pedig az teszi különlegessé, hogy vallási okokból sör helyett ásványvíz, hot-dog helyett pedig marhakolbász szerepel benne.

Forrás: The Simpsons

Jelképek és sztereotípiák

A The Simpsons-ban nem jellemzők az egyszeri szereplők, minden figura önmagában is jelképpé vált, a hozzá tartozó előítéletekkel együtt. Ott van például Ned Flanders, aki a kereszténységet jeleníti meg, Montgomery Burns, az elviselhetetlen főnök szerepében és a sarki fűszeres, aki a mindenre képes kereskedők és indiai bevándorlók sztereotípiát jeleníti meg. A különböző nemzetiségek kiemelten vanank jelen: van mexikói vígjátékszínész és gazdag texasi pasas is.

Forrás: The Simpsons

A vallásra is hatottak

A gyakorlatban is hatottakaz epizódok a vallásra: az anglikán egyház Mix It Up with The Simpsons címmel adott ki könyvet, amely a sárga család kalandjai és a bibliai történetek között von párhuzamot. A könyv írója szerint a népszerű sorozat segít a tinédzserekkel megismertetni a bibliában leírtakat, ezzel pedig be lehet őket vonni az egyházba. Például mikor Bart türelmetlenül várja Ropi bohóc szereplését, Owen Smith szerint pont olyan, mint amikor a keresztények várják Jézust.

Forrás: The Simpsons

George W. Bush és Homer felesége leveleztek

A First Lady egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Simpsonék története a legnagyobb hülyeség, amit valaha látott. Az írok erre reagálva Marge nevében küldtek levelet a Bush családnak, amelyben az anya megvédi gyermekeit és férjét az őket ért vádakkal szemben. Homer felesége választ is kapott, melyben Barbara bocsánatot kér. Később is volt konfliktus a két család között, George Bush 1992-es propagandabeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai családoknak nem kéne olyannak lenniük, mint a tévében látott Simpsonék.

Forrás: The Simpsons

A szinkronszínész halála miatt írták ki a tanárnőt

A következő epizód lesz az első, melyben nem szerepel Miss Vadalma, aki a kezdetektől Barték iskolájában tanít. A közelmúltban elhunyt Maria Wallace keltette életre a karaktert, a sorozat késztői pedig előtte tisztelegve kiírják az alapszereplőt a sorozatból. A springfieldi iskola nagy valószínűséggel nem fog tanító nélkül maradni, bizonyára új szereplő érkezik a diákok közé. A szinkronszínészre emlékezve Bart kivételesen nem az ezerszer lemásolandó mondatokat véste a táblára, hanem csak ennyit: 'We'll really miss you, Mrs.K.'

Forrás: The Simpsons

Az igazán elszánt rajongók

A legnagyobb fanok Simpson család-maratont tartottak Amerikában, melynek keretében megállás nélkül nézték a sorozatot. Százan kezdték és végül ketten maradtak, akik 86 órán és 37 percen át bírták nézni elvalvás nélkül kedvencüket. Ezzel az eredménnyel sikerült megdönteniük a folyamatos sorozatnézés Guinness-rekordját.

A játékok világának meghódítása

A számítógépes programok előtt, már videojátékokban is elterjedtek a sárga figurák a kilencvenes évek elején. Az 1996-os PC-játék hozta meg azonban az első komoly sikert, amelyben a rajongók saját jeleneteket tervezhettek a rendelkezésre álló hang-és képkönyvtárból. Későbbi játékszoftverekben a város bejárása volt a cél, az egyikben például a springfieldi járművekkel lehetett közlekedni. Ma már X-Boxon és Play Station-ön is többféle Simpson-játék elérhető.

Forrás: The Simpsons PC Game

Egészestés film is készült

A Simpson család sztoriján alapulva film készült, amit A Simpson család A film címmel Magyarországon 2007. augusztus 9-én mutatták be. A történetben Homernak meg kell menteni a világot a közelgő katasztrófától, amit természetesen nagy kalandok árán tud csak véghezvinni.

Közös sörözés Peter Grifinnel

A The Simpsons és a Family Guy producerei úgy döntöttek, hogy közös alkotással lepik meg a rajongókat 2014 őszén. A Family Guy 13. évadának első részében a Griffin család érkezik Springfieldbe, hogy találkozzanak Simpsonékkal. A közel egyórás részben Homer és Peter a sörről filozofálnak, Bart és Stewie gördeszkáznak, Lisa és Meg jót beszélgetnek, Marge és Loius pedig közösen végzik a házimunkát.

Forrás: The Simpsons

A siker titka

Talán annak köszönhető a töretlen siker, hogy a közönség kitart az első olyan mesesorozat mellett, ami a felnőtteket is megcélozza. Sikerült az alkotónak olyan családot megálmodni, amiben könnyen lehet azonosulni a karakterekkel, és könnyen szerethető válnak a figurák. Emellett Matt valószerű elemekkel színesítette a sorozatot, és kemény társadalomkritikát fogalmaz meg a rajzfilmfigurák életén és poénjain keresztül.