William Fichtner rákattant a magyar borokra

William Fichtner interjú
William Fichtner
Vágólapra másolva!
Az AXN Magyarországra hozta a Crossing Lines – Határtalanul főszereplőjét, William Fichtnert, akivel az Urániában tartott bemutató után beszélgettünk. Bejött neki Budapest, főleg a magyar borok, de Prágát is szereti, ott is lakik, amíg a sorozatot forgatják. A legjobb barátját is bevitte a sorozatba, Donald Sutherlandet jó fejnek tartja, az Origónak pedig állandóan hordott gyűrűjéről is mesélt, amelyet eredetileg a nagyapja viselt.
Vágólapra másolva!

Szerdán délelőtt tizenegykor furcsán hat az Uránia előtt a vörös szőnyeg, pedig nem véletlenül terítették le: a Crossing Lines – Határtalanul főszereplője, William Fichtner eljött a sorozat második évadjának bemutatójára, sőt az Origónak interjút is adott. Ha valakinek névről nem is ugrik be egyből a színész, arcról biztosan be fog, hisz jelenlegi sorozata mellett olyan szériákban láthattuk, mint A szökés vagy a Rejtélyek városa, és olyan filmekben játszott kisebb-nagyobb szerepet, mint a Szemtől szemben, a Kapcsolat, az Armageddon vagy az Elrabolva, legutóbb pedig a Tini nindzsa teknőcök.

Tetszik neki az Uránia

Megnézzük tehát a második évad izgalmasra sikerült első epizódját, majd maga Fichtner is megjelenik a színpadon, farmerban és hosszú ujjú, fekete pólóban, a karakteréhez – gyakorlatilag az általa játszott összes karakterhez – képest igen lazán. Ahogy elkezdődik a panelbeszélgetés – amelyet az indexes kolléga, a Sixxként ismert Varga Attila vezet le –, kiderül, hogy a színész nemcsak kinézetre, de megnyilvánulásaiban is elég laza, bár azt ő maga is elismeri, hogy a mai könnyedségéhez kellett egy jó adag magyar bor is, amelyet előző este kóstoltattak vele a kísérői.

Laza és közvetlen, szereti a magyar borokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Fichtner először elcsodálkozik a moziterem mennyezetén – "so beautiful", mormogja maga elé –, majd arról is mesél, hogy milyen lesz a Crossing Lines – Határtalanul második évadja. "Az ember egy sorozatban a második szezonra már megtalálja önmagát, megtalálja azokat a dolgokat, amik a karakterhez kötik. A Crossing Lines esetében az alkotók a második évadban már nem csak a gonoszok üldözésére, a jó és a rossz harcára koncentrálnak, így a szereplők személyisége is ki tud bontakozni. Valószínű, hogy a továbbiakban már a néző sem az újabb és újabb vérfagyasztó jelenetekre lesz kíváncsi, hanem inkább arra, hogy a szereplők merrefelé fejlődnek, miket élnek át."

A fia már egy prágai baseballcsapatban játszik

Közben Sixx Rangers feliratú pólója is felhívja Fichtner figyelmét, örömmel veszi, hogy már ketten vannak a színpadon, akik rajonganak a jégkorongért. (A New York Rangers nevű hokicsapat négyszer nyerte meg a Stanley-kupát – a szerk.) Elmeséli, hogy jelenleg két megállóra lakik a Sparta Praha stadionjától, és ott volt a szezonnyitó mérkőzésükön is, miközben rengeteg Pilsner Urquellt megivott. Fichtner ugyanis Prágába költözött az ott forgatott Crossing Lines kedvéért, sőt a fia már cseh iskolába jár, és egy helyi baseballcsapatban is játszik.

Családostól Prágába költözött a sorozat kedvéért Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon megtetszett a forgatókönyv, de hamar rájöttem, hogy nem ingázhatok Kalifornia és Prága között. Megkérdeztem hát a feleségemet, hogy van-e kedve Csehországba költözni – volt kedve, és mostanra mindannyian meg is szerettük a várost. Pár héten belül eldől, hogy lesz-e harmadik évad, de akárhogy is alakul, mi az iskolaév végéig már biztosan itt maradunk.”

Szeret problémás embereket játszani

A nézői kérdéseket a SorozatWiki bloggere kezdi, arra kíváncsi, hogy Fichtner (aki A szökés-ben a testvérpárt üldöző FBI-ügynököt játszotta) a fő- vagy a mellékszerepeket kedveli inkább – vagyis, hogy jobban szeret-e állandóan jelen lenni, vagy inkább kevesebb játékidővel nyerné meg a nézőket. A színész erre azt mondja, nem szokta elemezni a karaktereket, de mindig megpróbálja kihozni a legjobbat az adott szerepből. Antihősnek érzi-e magát, kérdezi tovább a kolléga, amire Fichtner így válaszol: "Soha nem gondoltam magamra antihősként, pedig sokat teszek azért, hogy azzá váljak. Eddig azonban még nem sikerült eljutnom a megfelelő szintre."

Szeret problémás embereket játszani Fotó: Polyák Attila - Origo

"Hány kérdésed van még, haver?" – kérdezi nevetve Fichtner, amikor a harmadik kérdés is elhangozna ugyanattól az embertől, majd egy másik kolléga által vont párhuzamon csodálkozik nagyot, az egyik újságíró ugyanis a Crossing Lines Carl Hickmanjét Sherlock Holmesszal veti össze, a megfigyelőképességük és a gyógyszerfüggőségük alapján. "Persze, vannak köztük egyezések, de például a függőségüknek is különböző okai vannak, a hasonlóságuk nem terjed ki mindenre. Mindenesetre mindketten problémásak, az biztos, én pedig szeretek problémás embereket játszani."

Fichtner ezután a filmes és a tévés forgatás közti különbségről beszél, ő inkább az előbbit értékeli. Szerinte a filmek esetében a legkisebb szerepnél is több idő jut a felkészülésre, mint amennyi a tévében a főszereplőnek kijár: van olyan, hogy szerdán befejeznek egy részt, és már előző este, kedden megkapják a következő epizód forgatókönyvét. "Szerencsére eléggé összeforrtam már a figurával, így körülbelül fél óra elég, hogy ráhangolódjak" – mondja, mielőtt a Sorozat Planet bloggere a Törtetők-re terelné a szót, amelyben a színész szintén szerepelt. Búcsúzóul megjegyzi még, hogy a Nyomás-t és a The Moguls címen is játszott The Amateurs-t mindenképp nézzük meg azok közül a filmek közül, amelyekben szerepelt.

Tuti visszatér Budapestre

Egy gyors ebéd után Fichtner az Origónak külön interjút is ad, az Uránia üres mozitermében beszélgetek vele, az ötödik-hatodik sorban ülve – ő közben végig az ásványvizes palackjába kapaszkodik, láthatóan tényleg megviselte a magyar borokkal való találkozás. "A magyar borok valami lenyűgözők, csodálatosan ízesek. Bárcsak emlékeznék, merre jártunk tegnap, biztosan megosztanám veled" – mondja. "Annak ellenére, hogy jelenleg Prágában élek, most járok először Budapesten. Tegnap este végigvittek a városon, és gyönyörű volt kivilágítva, biztos, hogy a családommal is visszatérek ide, amíg ilyen közel lakunk."

Prágát és lakóit megszerette, Budapest pedig lenyűgözte – tervezi, hogy visszatér Fotó: Polyák Attila - Origo

Fichtner Prágát és az ottani embereket is szereti, leginkább az nyűgözi le, hogy mennyire családias Los Angeleshez vagy New Yorkhoz képest – ráadásként a helyi filmes szakemberekről is áradozik egy sort, szerinte nagyszerű csapat készíti a Crossing Lines-t. Az európai helyszínek miatt viszont az amerikaiakat már nem annyira érdekli a sorozat, a színész elárulja, egyáltalán nem biztos, hogy az NBC – ahol az első évad ment – leadja a második szezont is.

Élvezte, hogy fejbe lőtte a legjobb barátját

Miután az említett ásványvizes palackot jobb kézzel szorítja magához, adódik a kérdés, hogy a forgatásokon nem nehéz-e megállnia, hogy jobb kézzel nyúljon bármihez is – a történet szerint ugyanis ez a végtagja lebénult egy sérülés következtében. "Igazából nem okoz gondot, de ebben sokat segít a kesztyű, amelyet a sorozatban viselek. Amint a kesztyűt felhúzom, egyből Hickmanné válok, ettől a mozdulattól valahogy rögződött bennem az is, hogy ne csináljak semmit jobb kézzel. Az elején még előfordult, hogy önkéntelenül jobb kézzel próbáltam kinyitni egy ajtót, de ma már a forgatási szünetekben is a bal kezemet használom arra, hogy bejussak a lakókocsimba."

Az amerikaiakat már nem érdekli a folytatás Fotó: Polyák Attila - Origo

A legjobb barátját, Kim Coatest is beajánlotta a Crossing Lines-ba, amikor arról volt szó, hogy a történetben megjelenik Hickman ellenlábasa is. "Nagyon élveztem azt is, amikor fejbe lőhettem őt, mert poénnak vettem, de sok jelenetet el is rontottunk azzal, hogy összenevettünk. Pont egy komoly jelenetet vettünk fel, amikor eszembe jutott egy közös grillparti meg egy vicc, amelyet ott mondott, és persze fel is nevettem. Mi az? – kérdezte dühösen az operatőr. Semmi, feleltem, csak vegyük újra."

Donald Sutherlandet jó fejnek tartja

Amennyire nagy sztár Donald Sutherland, annyira részt is vesz a stáb életében, legalábbis Fichtner beszámolója szerint: "A legtöbb nagyság valószínűleg egyből otthagyná a többieket a saját jelenete után, Donald viszont ott marad, a készítőkkel együtt elemezgeti a felvett anyagot. Ilyen szempontból hasonló a munkához való hozzáállásunk, én is szeretek a munkafolyamat minden fázisában részt venni, beleszólni akár a vágásba is. Persze én is inkább a családommal vagyok a szabadidőmben, de azért mondhatom, hogy egy igazi csapat épült ki a Crossing Lines forgatásán."

Csodásan ízesnek tartja a magyar borokat Forrás: AXN/Katona László

Fichtner arról is mesél, hogy ő maga mennyire van benne a karakterben, akit játszik: „Egy tévésorozatban van elég idő arra, hogy megmutassuk egy szereplő minden oldalát, a jót és a rosszat egyaránt – amivel párhuzamosan magamban is felfedezem ezeket a dolgokat."

Végezetül az állandóan hordott gyűrűjéről kérdezem, amelyet eredetileg még a nagyapja viselt. Kissé elkomorulva válaszol: "Amikor a nagyapám meghalt, hozzám került a gyűrűje, ami számomra nagyon fontos pillanat volt, és onnantól kezdve az is fontos volt, hogy valahogy továbbvigyem az emlékét. Azóta megpróbálom az összes általam játszott karakterbe belecsempészni, a gyűrűt legalább, és szerencsére a legtöbb figurához illik is – sajnos épp a Crossing Lines-ban kesztyű takarja."

A Crossing Lines – Határtalanul második évadja szeptember 24-én debütál az AXN-en, a sorozatról többet megtudhat a produkció honlapján, a színész legemlékezetesebb munkáiról pedig a TV GO készített egy összeállítást.