Az ember, akiről majdnem hidat neveztünk el

Stephen Colbert
Stephen Colbert celebrates winning the Outstanding Variety Series Award for 'The Colbert Report', August 25, 2014 during the66th Emmy Awards on August 25, 2014 at the Nokia Theatre in Los Angeles. AFP PHOTO / Mark Ralston
Vágólapra másolva!
Stephen Colbert nemrég jelentette be, hogy kilenc év után véget ér műsora, a Colbert Report – ő maga azonban nem vonul vissza, David Lettermant fogja helyettesíteni a Late Show-ban. De mit kell tudni a produkcióról és a showmanről, azon kívül, hogy magáról akarta elneveztetni a Megyeri hidat?
Vágólapra másolva!

Stephen Colbert 2005 óta viszi a Colbert Report-ot, amely a Jon Stewart által vezetett Daily Show-ból vált ki annak idején. Az Egyesült Államokban divatos késő esti talkshow-k minden szokásos eleme (monológ, saját rovat, vendégek, zenés lezárás) megtalálható benne, Colbert azonban egy valamiben biztosan különbözik kollégáitól: soha nem önmagát adja, inkább parodizál, egy öntelt, konzervatív gondolkodású palit alakít, akinek mindenről határozott véleménye van – Colbert meghatározása szerint "egy jó szándékú, alulinformált, magas pozícióban lévő idióta".

Stephen Colbert nem egy tipikus showman Forrás: AFP/Mark Ralston

A showman az évek során finomítgatta is a karakterét, kiderült például, hogy betegesen retteg a medvéktől, A Gyűrűk Urá-ért és a Doktor House-ért viszont rajong. Beleszőtt a műsorba olyan utalásokat is, melyek szerint a figura látens homoszexuális, és visszatérő poén egy általa írt, természetesen fiktív 1800 oldalas sci-fi kalandregény is, amelyben egy Tek Jansen nevű hős űrbéli kalandjait dolgozza fel – az ötletből később valóban készült egyébként rajzfilmsorozat és képregény, mindkettőt Colbert nevével reklámozták, a rajzfilmhez a hangját is kölcsönözte.

15 millió szavazattal előzte be Zrínyi Miklóst

A magyarok számára Colbert azzal vált ismertté, hogy első lett az akkor még M0-snak hívott híd szavazásán, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdetett azzal a céllal, hogy új nevet találjon a hídnak. Miután bárki bármilyen nevet ajánlhatott, egy idő után Chuck Norris állt a lista élén, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt – Colbert ekkor szállt be a versenybe, arra buzdította rajongóit, hogy szavazzanak rá az e célra kialakított honlapon. A showman végül több mint 17 millió szavazatot gyűjtött össze, majd a műsorban azzal büszkélkedett, hogy ez 7 millióval több, mint Magyarország teljes lakossága.

Magyarországgal is foglalkozott műsorában Forrás: AFP/Kevin Winter

Colbert ekkor egy külön blokkot szentelt a magyaroknak a műsorban, azzal kezdve, hogy Zrínyi Miklóst 15 millióval verte a névadási versenyben – akit egyébként 16. századi vezetőnek titulált, de mellette a másik Zrínyi Miklós, a később élt költő jelent meg. Ezután elmondta, hogy tizenharmad részben ő is magyar, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban a magyaroknak köszönhetően lehet felismerni a nerdöket, hiszen a Rubik-kockát és a BASIC programozási nyelvet is magyarok találták fel:

Egy másik adásba Simonyi Andrást, az Egyesült Államokban tevékenykedő akkori nagykövetet hívta meg, aki átadott egy Colbert nevére kiállított magyar útlevelet is, valamint meghívta Magyarországra, hogy nézze meg a híd építését. Simonyi ugyanakkor jelezte, hogy Colbertnek folyékonyan kellene beszélnie magyarul, ha ő akar lenni a névadó, illetve, hogy halottnak is kellene lennie, hiszen a névadási szabályok szerint élő személyről nem lehet elnevezni a hidat. Az akkortájt induló Comedy Central Magyarország ennek ellenére felavatta a Colbert hidat, de a showmanről a valóságban csak egy pókfajtát és egy jégkrémet neveztek el.

Nem csak Magyarországra figyelt fel

Az egyik dolog, amiért Colbert szimpatikus lehet, hogy – tipikusan konzervatív figurája ellenére – nem csak az Egyesült Államokra figyel, bár az igaz, hogy mindent az országhoz, vagy még inkább saját magához viszonyít. A svéd turisztikai hivatalt például arról próbálta meggyőzni egyszer, hogy mennyivel jobban járnának, ha ő kezelhetné az @Sweden névhez tartozó Twitter-fiókot – oda ugyanis minden héten más svéd állampolgár írja a posztokat.

Egy hétig Szaddám Huszein egykori palotájából tudósított Forrás: AFP/Tyler Kaufman

Iraki kiruccanása nagy vihart kavart

2009-ben épp Irakba kirándult, mondván, ő azt hitte, rég vége a háborúnak, mivel régóta nem hallott híreket az országból. Kijelentette, szerinte a békekötéshez csak annyi kell, hogy valaki deklarálja a győzelmet, így sietve ki is hirdette az Egyesült Államok végső győzelmét. Mellesleg bevette magát Szaddám Huszein egykori palotájába, egy hétig onnan jelentkezett a Colbert Report-tal.

A kis politikai viccbe akkor a médiára amúgy is fogékony Barack Obama is beszállt: elrendelte, hogy vágják le Colbert haját, mondván, hogy ha katonásdit akar játszani, akkor nézzen is ki úgy, mint egy katona – mire egy tiszt neki is állt leborotválni a showman haját:

Az iraki különkiadás miatt akkor több újságíró is kiakadt, például a Baltimore Sun kritikusa, David Zurawik is úgy vélte, Colbert a műsorral viccet csinált a háborúból, és csak azt szolgálta, hogy elvonja az emberek figyelmét a valódi hírekről. Más kérdés, hogy a Colbert Report eleve a politikai hírműsorok paródiája, valószínűbb tehát, hogy a komikus éppen a valódi hírek hiányára vagy elferdítésére kívánt reagálni a rendhagyó műsorszámmal.