Ismeretlen zseni nem mehet magyarként az Eurovízióra

ByeAlex, A Dal
Vágólapra másolva!
Tavaly 466 pályamű érkezett A Dal-ra, ennyien próbáltak kijutni az Eurovíziós Dalversenyre, hogy ismertséget szerezzenek maguknak. A 2015-ös kiírás szigorúbb, már nem futhat be a teljes homályból, ismeretlenségből egy tehetséges énekes, egy dühös garázszenekar vagy egy formabontó szintipop trió kiskutyákkal, kövér táncosnőkkel. Az MTVA-t és ByeAlexet kérdeztük a szigorúbb feltételekről.
Vágólapra másolva!

A Dal című válogatósorozat, amely az Eurovíziós Dalverseny-en való indulás hazai előszobája, rendre a közmédia legnézettebb műsorai közé tartozik, az elődöntőkről is sok lap beszámol, a döntő után pedig hosszas disputa kezdődik arról, hogy totális lebőgés lesz-e a jussunk, csodálatos siker, netán tisztes helytállás. ByaAlex országosan teljesen ismeretlen volt, amikor bekerült, megnyerte a Kedvesem-mel a hazai válogatót, és kint is szépen szerepelt.

ByeAlex, A Dal Forrás: NAGY ZOLTAN/Nagy Zoltan

A 2015-ös kiírásában viszont az szerepel, hogy olyan előadók jelentkezését várják, akiknek már elindult a zenei karrierjük, jelent meg legalább egy daluk, országosan játszott felvételük, „és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is." Lehet, hogy tehetséges és eredeti előadókat zárnak ki a versenyből, azért, mert nem játsszák a dalaikat? Elképzelhető, hogy ragyogó underground együttesek vagy énekesek hullnak ki már az első rostán, mert nem adja őket a Class FM.

Értékelhetetlen művek érkeztek

A Dal 2015 pályázati felhívásának nem célja, hogy bárkit is kizárjon a versenyből, azonban bizonyosfajta szűrés elengedhetetlen. A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak olyan jelentkezők, akik csak kottát vagy egy szintetizátor mellett felénekelt pályaművet küldenek, így a munkájuk egyszerűen értékelhetetlen" – válaszolta az MTVA kommunikációs osztálya az Origo megkeresésére.

A közmédia szerint nyilvánvaló, hogy ha valaki Magyarországot képviselni kívánja egy komoly nemzetközi megmérettetésen, akkor ehhez az elvárható szakmai tapasztalattal már rendelkeznie kell. „A fentebb említett szűrés egyik része egyébként az, hogy az a bizonyos 'legalább egy dal' bekerült-e már bármilyen országos sugárzásba, ahol szakértő szerkesztő kollégák is gondosan mérlegelik az adott mű előnyeit-hátrányait. A Dal pedig – ahogy a megnevezés is utal rá – nem a klasszikus értelemben vett tehetségkutató, amely pályájukon elindulni szándékozó tehetséges művészeket keres, hanem azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2015-ben Európa legnagyobb zenei versenyén" – áll az MTVA indoklásában.

ByeAlex valójában nem is akart indulni

Tavaly indult, döntőbe jutott, és 10. lett, ami szép helyezés, viszont országosan ismeretlen volt a magyar válogató előtt. Őt is kérdeztük a megkötésekről. „Zenei album vagy rádiós dal kell, nekem ez pipa, ez megvolt akkor is. És szerintem ez a kritérium így, ebben a formában, rendben is van. Tavaly 466 dalt nyomtunk végig. Őrület volt. Ennyi rosszat még sosem kellett meghallgatnom egyszerre. Körülbelül 60 dal volt értékelhető valamilyen módon."

ByeAlex Forrás: Facebook

„Gondolom, a sok bénácska felvételt szeretnék kiküszöbölni, amikor otthon Pista bá' úgy dönt, hogy eszkábál már valamit a netről letorrentezett Soundforge 6.0 programmal, és beküldi, hátha nyer. Ugyanis, ezt az ilyen pályázók vérkomolyan, és sose viccből teszik meg. Ami számomra elképesztő volt. Egyébiránt, én anno sem akartam indulni ezen a versenyen, mert még sosem álltam közönség előtt akkoriban, ez egy kiadói kényszernyomás volt" – emlékezett.

Támogatás helyett bántás

„Rádióban mentek a dalaim, de nekem a víziós szereplés összesen a hatodik fellépésem volt... ki mondhat ilyet magáról? Szóval, azt mondom, hogy amatőrnek ott egyébként semmi keresnivalója. Mert, ha én belül nem volnék ennyire erős ember, akkor idegileg összeroppantam volna, mivel itthonról támogatást nemigen kaptam. Csak bántást. De azóta azt gondolom, sikerült sokfelé bizonyítanom, hogy alázatos, jó zeneszerző, előadó és jó énekes vagyok" – vélekedett.

ByeAlex szerint lehúzták, mert az elején döcögősen ment minden. „Az emberek ítélkeznek a szobájukból. A csülküket áztatják egy lavór vízben, és ítélkeznek. Ők mindenhez értenek. A zenéhez is. Viszont én tavaly 466 darab pályaművet hallgattam végig ott és akkor, a többi zsűritaggal. Szerintem a műsor ezt a zsákutcát akarja szűrni. Így lehet, hogy egy-két underground gitáros zene kiesik, de ezek majd megtalálják később az útjukat. És jobb is úgy. Én underground zenész vagyok, abban a közegben élem a világom, mégis, A Dal miatt most kicsit mindenhonnan kiközösítettek."