Abortusz, halál és egy pánikbeteg politikus

Terápia péterfy bori
a terápia című magyar filmsorozat második évadjának díszbemutatója
Vágólapra másolva!
Az HBO Terápia című sorozatának második évadában a Mácsai Pál által alakított Dargay András újabb páciensek problémáját igyekszik megoldani, miközben saját magánéletét is rendbe kell tennie. A pszichológus túl van a váláson, komoly szakmai gondjai akadnak, és első nagy szerelme is felbukkan. A folytatásban családra vágyó negyvenes ügyvédnő, pánikbeteg politikus, viselkedészavaros kisfiú és egy zárkózott, gyakran hazudozó egyetemista lány érkezik hozzá terápiára. Az október 27-én startoló új évadról a színészek, valamint a rendezők, Enyedi Ildikó, Nagypál Orsi és Gigor Attila, a forgatókönyvíró Tasnádi István, és a Terápia pszichológus szakértője, Ferenczi Andrea meséltek az Origónak.
Vágólapra másolva!

A magyar változat sajátosságai

Az első évadban az izraeli formátum néhány elemét megváltoztatták a forgatókönyvírók, és ez így történt a másodikban is. Sőt, a stáb ezúttal még nagyobb mozgásteret kapott, a karakterek életútját és a díszletet is a magyar csapat álmodta meg. Gigor Attila forgatókönyvíró szerint az első epizódok még nagyon hasonlítanak az eredetire, hisz az alap sztorit megtartották, később viszont egyre inkább eltávolodik tőle és sajátos magyar sorozattá alakul át.

"Eleve máshogy rajzoltuk meg Dargay figuráját, az eredetiben sokkal depresszívebb volt, és úgy gondoltunk, hogy ezt nem mutathatjuk így be Magyarországon, nem tenne jót a közhangulatnak. Több esélyt kell adnunk neki a második évadban is, hogy felálljon és lendülettel tudja tovább élni a kudarcok után az életét. A második szériában egy pánikrohamokkal küzdő politikus az új karakter, ami szintén csak a magyar adaptációban létezik, mindenhol máshol egy nagyvállalat vezetője szerepel helyette. Az ő története a magyar írócsapat ötletei alapján készült el, csak a lányához való viszonya került át az eredetiből. A karaktert Máté Gábor alakítja, aki hétfőnként érkezik majd terápiára" - árulta el az egyik új szálról Krigler Gábor, az HBO forgatókönyv-fejlesztési producere.

A sorozat szereplői és a stáb a Terápia díszbemutatóján Fotó: Bielik István - Origo

Az új évadban Nagypál Orsi rendező csatlakozott Enyedi Ildikó és Gigor Attila mellé, ők hárman osztották fel egymást közt a szereplőket. A fiatal rendező szerint eleve adottak voltak az izgalmas sztorik és a kitűnő színészek, remek alapanyagot kaptak a munkához. "Néhány szempillarebbenésben benne van minden, ami kell, és az a fontos, hogy ezek működjenek. Ebben a formátumban nincs szükség rápakolásra és túljátszásra, azzal veszítene az értékéből a sorozat" - vélekedik. Saját életére is nagy hatással volt a Terápia, először csak tanulmányozni szerette volna, hogy zajlik a valós életben egy ilyen beszélgetés, a tapasztalatgyűjtés pedig máig tart, rendszeresen jár pszichológushoz

Enyedi Ildikó Máté Gábor és Csákányi Eszter karakterét rendezi, a Terápia padig attól ilyen zseniális szerinte, mert folytonos cselekkel aktívan tartja a nézőket: "Az elmeséltek alapján vizualizál a néző, csak arra tud hagyatkozni, amit a páciens elmond. Ettől lesz izgalmas, hisz utólag tudjuk meg, hogy kimaradtak vagy másként értelmeződtek kulcsfontosságú szálak, melyek átírják az addig gondoltakat. Mindenkinek megvan a saját Terápia- füzére a fejében, helyszínekkel, illatokkal és benyomásokkal. Nagyon érdekes nézőként rádöbbenni, hogy meg lettünk vezetve és mindent át kell pörgetni magukban újra, nem tudunk belekapaszkodni semmibe."

A Terápia rendezői Alföldi Róberttel Fotó: Bielik István - Origo

Tasnádi István forgatókönyv író szerint megkedvelték a magyarok ezt a formátumot, a stáb bízik a második széria sikerében. A Terápia különlegessége, hogy általában egy helyszínen zajlik az esemény, és jellemzően kétszereplősek a jelenetek. A második évadban többet forgattak a szobán kívül, a szereplőket több alkalommal mutatják az utcán sétálva vagy a lépcsőházban közlekedve. A rendezők úgy látják, nem estek bele azokba a hibákba, melyek a folytatásban elő szoktak fordulni, nem dőltek hátra és nem bízták el magukat, illetve tudtak úgy újat mutatni, hogy az első széria erősségét továbbvitték.

Mácsai Pál és Wayne Henry a díszbemutatón Fotó: Bielik István - Origo

Olyan, mint a valóságban

A Terápia második évadának pszichológus szakértője Ferenczi Andrea úgy látja, hogy korrekt a pszichológus és a terápia bemutatása, abszolút tud ezzel azonosulni szakma. Dramaturgiai okokból a sorozatban gyorsabban zajlanak az események, a valóságban pár hét általában nem elég egy probléma megoldására. A magyar mentalitás része, hogy az emberek szeretnek panaszkodni, gondjaikra megoldást azonban nem mindig képesek találni.

"Az a zseniális ebben a sorozatban, hogy rámutat arra, hogy a terápia ott kezdődik, mikor vállaljuk tetteinkért a felelősséget, mikor feladjuk a hárításainkat, mikor nem tagadjuk le a konfliktust és belátjuk, hogy cselekedetink és szándékaink nincsenek összhangban egymással. Ha valami elakad az életünkben, akár Dargay és páciensei által megbeszéltek is segíthetnek. Mindannyian tudunk a szereplők problémáival azonosulni, a nézők láthatják a kiutat, sőt reflektálni is tudnak saját élethelyzeteikre." A Terápia pszichológusa segít abban, hogy a néző rátaláljon saját hibáira, és még ha néha át is lépi Dargay a terápia kereteit, hiteles tud maradni a szerepében. "Nagyon jó benne, hogy még azokat a klienseket is megkedveli, akik kevésbé rokonszenvesek számára" - emelte ki pozitív tulajdonságát a szakértő.

A színészek szemével

Csákányi Eszter már az első évadban is feltűnt az HBO sorozatában, a Mácsai Pál által megformált pszichológus járt hozzá szupervízióra péntekenként, hogy szakmai és magánéleti válságait külső szemlélővel átbeszélhesse. Csákányi Eszter szerint sok mindenben hasonlít egymáshoz a pszichológia és a színészet, mindkettőben figyelni kell a másikra, és együtt kell gondolkodni vele, vagy csak hagyni csendben kibontakozni. A színésznő úgy véli, jó szakember válna belőle, Mácsai azonban kételkedik benne, hogy a valóságban megállná a helyét ebben a szakmában. "Nem tudom, hogy jól csinálnám-e, mert képesnek kell lenni az embernek arra, hogy saját egóját elengedje, és csakis a másikra koncentráljon . Noha én ezt az életben évtizedek óta tanulom, ebben a munkában is sokat fejlődtem, mégis van benne deficitem. Önző vagyok, ami a színészekre általában jellemző, és szakmailag néha egyenesen hasznos, de nem lenne jó tulajdonság a filmbéliszituációkban" - meséli magáról.

Csákányi szerint az legjobb a Terápiá-ban, hogy az emberek szembesülnek azzal, hogy igenis ki lehet beszélni a problémákat, és azt is láttatja, hogy minden elfojtás tovább rontja a dolgokat. A sorozat célja, hogy felnyissa a néző szemét, hogy nem betegségről van szó, ez csak a társadalom beidegződése, amiből ki kellene már zökkenni. "Én egészségesnek gondolom magam, de ez nem jelenti azt, hogy néha nem vagyok én is mélyponton. De ezt meg akarom szüntetni és ki akarom iktatni, ennek pedig a legjobb módja, hogy kijátszom magamból" - véli.

Máté Gábor, Csákányi Eszter és Mácsai Pál Fotó: Bielik István - Origo

Péterfy Bori karrierista magányos ügyvédnőt alakít, aki szorongásokkal küzd, mert nem talál megfelelő férfit, akivel családot alapíthatna. A színésznő élete a valóságban másként alakult, boldog párkapcsolatban él és gyermeke is született, mégis tud azonosulni a karakterrel. Úgy gondolja, minden nőben kortól függetlenül ott van a félsz, hogy mi lesz vele, ha nem jön el időben a nagy szerelem és lemarad valamiről. "Volt időszak, mikor nem tudtam, hogy lesz majd az életem, szörnyűbből szörnyűbb kapcsolatokba mentem bele, és rengeteg barátnőmmel csinálom ezt végig azóta is. De ezen kívül a zűrös kamaszkor és a gyerekkori traumák is olyan témák lesznek a kanapén ülve, amikből szintén sokan magukra ismernek" - mesélte.

Máté Gábor nem tud nyíltan beszélni Ferencről, a politikusról, akit alakít, szeretné, ha végig csak gyanakodnának a nézők. "Minél később derül ki a probléma, annál izgalmasabb lesz. Annak drukkolok, hogy a néző bizonyos részek után határozottan meg legyen győződve arról, hogy ennek a pasinak mi a baja, és egyszer csak kiderül majd, hogy mégsem az" - foglalta össze, miért nem beszél bővebben szerepéről. Hozzátette, hogy elég kajánság és cinizmus van benne ahhoz, hogy eljátsszon egy magyar politikust, a negatív szerep pedig mindig hálás feladat egy színész számára.

Péterfy Bori a sorozat két rendezőjével, Nagypál Orsival és Grigor Attilával Fotó: Bielik István - Origo

A Nagy Zsolt és Szamosi Zsófia által alakított házaspár együtt járt terápiára Dargayhoz az első évadban, a másodikban fiúkkal, Misivel érkeznek, akiről sokszor esett már szó beszélgetéseik során. A viselkedészavarokkal küzdő fiút Surányi Áron alakítja, akinek ez az első szerepe. "Fontos kiemelni, hogy egy gyerek nem szenvedhet lelki sérülést azért, mert valaki el akar készíteni egy művet, vagy le akar forgatni egy filmet. A sorozat erős lelki hatásokat ér el a felnőtt színészekben is, ezért kiemelt figyelmet kapott az, hogy Áronban minden alkalommal oldjuk a feszültséget. Komoly munka volt számára, hogy üljön a kanapén és feleljen a kérdésekre, esetenként el is kellett sírnia magát. Megrendítő volt kívülről nézve, mikor Mácsai Pál sarokba szorítja Áront és addig faggatja, míg el sem sírja magát. Egy felnőtt juttat el egy gyereket az összetörésig, és ez valóban soknak tűnik, de a következő pillanatban meglátod, hogy semmi baj nincsen, mert az csak egy játék" - mesélte a forgatásról Nagy Zsolt.

Wayne Henry, az HBO Europe saját gyártású műsorokért felelős alelnökét is faggattuk röviden egyelőre nem árulta el, hogy lesz-e harmadik évad, kérdésünkre annyit mondott, hogy gondolkodnak rajta.

Szamosi Zsófia a sorozat gyerekszereplőjével, Surányi Áronnal Fotó: Bielik István - Origo