Diliház, temető, elhagyott kórház - szokatlan forgatási helyszínek

Odaát, forgatás
Vágólapra másolva!
A tévésorozatok nem csak stúdióban vagy egyszerű külső terekben készülhetnek, akadnak ezeknél különösebb forgatási helyszínek is. Az Odaát szereplőire a frászt hozta egy régi elmegyógyintézet, a Dokik-at egy elhagyott kórházban vették fel, A S.H.I.E.L.D. ügynökei egyik epizódja egy szellemfarmon forgott, és a Hollywood Forever temetőt is szívesen használják a filmesek mellett a tévések is.
Vágólapra másolva!

A tévésorozatok legnagyobb része stúdióban készül, magyar példát hozva, gondoljunk csak a Barátok közt-re, amelyben alig van külső felvétel (az is legtöbbször a Kós Károly tér környékén) vagy akár a Hacktion-re, amelyben szinte ki sem mozdultak a pincéből. Ennek oka általában anyagi természetű, hiszen egy külső forgatási nap - többek között az eszközök kitelepítése és a forgatási engedély megszerzése miatt - akár hússzor annyiba is kerülhet, mint egy belső. Arról nem is beszélve, hogy sokkal rizikósabb, hiszen könnyen előfordulhat, hogy éppen más időjárás van, mint amilyen az adott jelenethez kellene. Vannak persze produkciók, ahol a pénz nem akadály, lássunk hát pár szokatlan példát a helyszínekre.

Elmegyógyintézet

A Doktor House jó részét a Greystone Park pszichiátriai intézet egyik, azóta már lebontásra ítélt épületében vették fel, de például az Odaát szereplői is forgattak már elhagyott elmegyógyintézetben. A Dean Winchestert játszó Jensen Ackles annak idején így vallott arról, hogyan járt a Tiszta elmebaj! című epizód szünetében: "A díszlettervezőknek szinte semmit sem kellett csinálniuk, mert annyira lepukkant volt mindent, a falak penészedtek, szóval mintha az Isten is az Odaát-hoz teremtette volna az épületet. Ott forgattunk ebben az ötemeletes, totál elhagyatott épületben, amely egy nagyobb komplexum része volt, csak éppen már jó ideje nem használták. Ebédszünetet tartottunk, az egész csapat elindult a lépcsők felé, hogy végre harapjon valamit. Én megláttam egy ajtót, amely fölött "lépcső" felirat volt, és gondoltam, hogy íme, egy rövidebb út lefelé. Le is mentem pár emeletet, kilyukadtam a földszinten, és egy iszonyatosan sötét helyiségbe érkeztem. Volt egy hosszú, nagyon hosszú folyosó, parányi fénnyel a legvégén, de az egész baromi gáz szitu volt. Elkezdtem a fény fele menni, és hallottam, hogy a szobákban csöpög a víz, mire fel is gyorsítottam. De végre elértem az ajtót, és kikerültem a szabad levegőre... nem kicsit volt félelmetes, szó szerint felállt a szőr a hátamon!"


Az Odaát forgatásán máskor is akadtak furcsaságok, a másik Winchester fiút, Samet játszó Jared Padalecki például így mesélt az Origónak ugyanekkor: "Emlékszem, hogy a Barát a bajban című rész forgatása közben az egyik óra lepottyant a falról... Volt egy pofás vityilló Vancouverben, és ott lógott egy óra a falon. Egy tök normális óráról van szó, és senki nem volt a közelében, még csak a fal túloldalán sem, és hirtelen leesett, mi pedig, akik ott voltunk, az a hét-nyolc ember, kissé becsináltunk."

Elhagyott kórház

Egy fokkal talán kellemesebb helyszín, mint egy régi elmegyógyintézet, de azért egy elhagyott kórháznak sem lehet túl vidám hangulata. Ennek ellenére a Dokik című vígjátéksorozatot egy ilyen intézményben, a North Hollywood Medical Centerben vették fel 2001 és 2008 között, miközben az már 1998-ban bezárt – azóta pedig, 2011-ben már le is bontották. A Dokik DVD-kiadásának audiokommentárjában két főszereplő, Zach Braff és Sarah Chalke is beszámolt arról, hogy néhányan még a forgatás idején is betévedtek az épületbe orvosi segítségért, valószínűleg az ott állomásozó kamu mentőautók miatt hitték azt, hogy a kórház még működik. Egy rajongó arra járt, ilyen filmet készített:

Üres vidámpark

Horror- és akciófilmek kedvelt helyszíne az elhagyott vagy csak zárás utáni vidámpark, ami a tévés szériák világába is utat talált. Az egyik ilyen legismertebb komplexum volt a Santa Monica-i Pacific Ocean Park, amely a ma működő – filmekben, sorozatokban szintén sűrűn látott – Pacific Parktól pár kilométernyire állt a Csendes-óceán partján. 1967-ben zárták be, és mára csak egy pár víz alatti cölöp maradt meg belőle, közvetlenül a zárás előtt azonban még felvették ott A szökevény alapjául szolgáló sorozat, a The Fugitive fináléját. Nem sokkal később, már a tényleges bezárás után ott forgott a Támadás egy idegen bolygóról egyik epizódja is, de most a The Fugitive záró perceit mutatjuk, amely az egykor híres toronyban játszódik:

Szellemváros és bezárt repülőtér

A Mojave-sivataghoz közel van egy Polsa Rosa Ranch nevű hely, amelynek része pár kihalt épület is – ezeket általában filmesek használják, itt vették fel például A magányos lovas vagy a Vérző olaj néhány jelenetét is. A S.H.I.E.L.D. ügynökei egyik epizódjában egy atomkísérlethez használt szellemvárost rendeztek itt be próbababákkal, amelyet egy 1955-ben, hasonló célból épített álvárosról, a Survival Townról mintáztak - az ominózus epizódból itt láthatók részletek:

A Top Gear csapata az autós műsor egyik epizódjában a világválság spanyolországi hatásával szembesült, amikor belefutott egy alig három évig működő repülőtérbe, Ciudad Real központi repterébe. Miután a trió elálmélkodott az elhagyott épületeken és az itt-ott még fellelhető felszereléseken, természetesen ment pár kört az egykori kifutópályákon is.

Temető

Hollywoodban kézenfekvő, hogy ha egy (modern) temetőben játszódó jelenetet kell felvenni, akkor azt a Hollywood Forever Cemeteryben teszik meg, ahol a legtöbb egykori filmsztár nyugszik. A Miamiban játszódó Dexter-ben is ez ad helyet a Briar temetőnek, a 90210-ben Silver egyszer itt adott egy partit (a videón), és többek között a Kaliforgia nyitóepizódjának elhíresült templomi jelenetét is itt forgatták – legalábbis annak külső felvételeit, a belsőket ugyanis a ma már rendezvényközpontként használt Saint Vibiana székesegyházban rögzítették.

A Hollywood Forever temető egyébként filmes és tévés eseményeknek is rendre helyet ad, a nagyközönség például itt is megnézhette a Totál szívás fináléját egy sajátos parti keretében – a résztvevőkről itt láthat pár képet.

Nem mindennapi országok

Az izlandi filmszövetség direkt ajánlja a szigetországot azon filmeseknek, akik különleges forgatási helyszíneket keresnek – nem biztos, hogy az HBO is pont így talált rá, mindenesetre a Trónok harca bizonyos jelenetei itt forognak. "A messzi észak ábrázolásához valami pusztítóan gyönyörű, sivár és kegyetlen tájat kerestünk. Izlandon mindezt megtaláltuk, mellé egy profi produkciós stábot is" – vallott az ottani forgatásról az HBO egyik alelnöke, Janet Graham Borba.

Persze nem a Trónok harca az egyetlen produkció, amelynek készítői megtehetik, hogy az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia helyett valamely távoli országban forgassanak: Dél-Afrikát például a Celeb vagyok, ments ki innen! hazai csapata mellett a 24 hatodik és hetedik évadját összekötő 24: Redemption, illetve a Válaszcsapás stábja is megjárta - a 24: Redemption forgatásáról itt is egy kisfilm:

Az amerikai filmesek és tévések igencsak kedvelik Hawaii szigetét is, igaz, az csak nekünk tűnik nagyon távolinak, hozzájuk viszonylag közel esik. A mozifilmek közül olyan szuperprodukciók forogtak itt részben, mint a Jurassic Park, a Waterworld vagy a Pearl Harbor – a sorozatok közül pedig itt vették fel az eredeti Hawaii-Five-O után a Magnum-ot, majd a Lost-ot és az új Hawaii-Five-O-t is.

A legextrémebb forgatási körülményeknek valószínűleg a természetfilmesek vannak kitéve, erről jó néhány éve közöltünk egy összeállítást.