Puzsér Róbert ismét kényes témához nyúlt

Puzsér Róbert
Vágólapra másolva!
Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton kulturális antropológus közösen írta A zsidók szégyene című kétfelvonásos drámát, amelynek szűk körű bemutatója november 13-án volt a Kőlevesben.
Vágólapra másolva!

Puzsér Róbert és szerzőtársa, Farkas Attila Márton szűk körben, nagyjából tizenöt ember előtt mutatta be közös munkáját, A zsidók szégyene című kétfelvonásos drámát. A történet középpontjában egy holokauszttagadó történész és a letartóztatása után őt védő ügyvéd áll, a konfliktus forrását az adja, hogy az ügyvéd apja megjárta annak idején a koncentrációs táborokat.

Puzsér fel akarja rázni a magyar társadalmat Forrás: Viasat3

Nemcsak a téma, de már a könyvborító is provokatív, egy Dávid-csillag látható rajta, amely a belső részén egy horogkereszttel fonódik össze. Puzsér szerint szükség is van a sokkoló elemekre, miután a magyarok képtelenek a társadalmi és történelmi önreflexióra – ahogyan a holokausztra, úgy a Kádár-korszakra is csak kevesen mernek érdemben válaszolni. A kritikus úgy véli, el kell végre kezdeni ezt a munkát, mert ennek hiányában "a következő generáció is beteg lesz, képtelen a múlttal való szembenézésre".

Az alapsztori már hat éve megvolt

Puzsér és Farkas már 2008-ban megírta a történetet, de akkor még forgatókönyvként, amelyből filmet is akartak készíteni – Puzsér azonban szentírásként kezelte a szöveget, nem engedte, hogy a filmesek bármit is változtassanak rajta. A tervezett filmből így aztán nem lett semmi, az anyagot inkább drámaként, könyv formájában adták ki – a Konkrét Könyvek sorozatában jelent meg, decemberben terveznek hozzá egy szélesebb körű, a nagyközönség számára is nyitott bemutatót.