Hazaért a suliból, de a szüleit addigra elvitte a hatóság

Diane Guerrero
Vágólapra másolva!
Diane Guerrero szüleit a bevándorlási hivatal emberi hurcolták el vacsora közben, a lány 14 évesen maradt magára Bostonban.
Vágólapra másolva!

Diane Guerrero a Jane the Virgin sorozat főszereplője, láthattuk már röviden a Hidegsebész-ben, a Zsaruvér-ben, a Célszemély-ben vagy a Taxi-ban, az Orange Is the New Black sorozatban pedig 17 részben játszott. A napokban a Los Angeles Timesnak nehéz gyerekkoráról mesélt.

Guerrero kolumbiai szülők gyereke, ők egy politikailag instabil, majdhogynem polgárháborúba süllyedt, gazdaságilag megrogyott országból vándoroltak ki az USA-ba. New Jersey-ben telepedtek le, ott voltak rokonaik és barátaik, itt született Diane is. Jobb élet, munka reményében végül Bostonba költöztek, de itt sem sikerült legális bevándorlóvá lenniük. A színésznő úgy emlékszik erre az időszakra, hogy szüleit rendszeresen átverték, a pénzüket álügyvédek szedték el, akik aztán nem tudtak nekik zöldkártyát szerezni, így folyton rettegett, mikor viszik el őket.

Diane Guerrero

Tizennégy éves volt, amikor egy délután-este magára maradt. „Egy nap a félelmeim valóra váltak. Az iskolából tértem haza egy üres lakásba. A lámpák égtek, a vacsorát láthatóan elkezdték, de a családom már nem volt ott. A szomszédok hozták a hírt, hogy a szüleimet elvitték a bevándorlási hivatal emberei, és ezzel az addigi stabil életem véget ért" – emlékezett.

A hatóság számára megszűnt létezni

Szerinte a rendszer egyáltalán nem törődött vele: mivel ő az USA-ban született, békén hagyták, de senki nem foglalkozott azzal, van-e hol laknia, van-e mit ennie. A lány szüleit végül hazatoloncolták, Diane viszont elvégzett egy bostoni művészeti iskolát, miközben sok barát segítette, és mindenféle munkákat elvállalt.

A színésznő azt sajnálja, hogy a bevándorlási politika miatt jóformán elveszette szüleit, ugyanis csak nyaranta tudott hazalátogatni Kolumbiába, amúgy meg maradtak a pár perces, rövid telefonhívások. „Életem jelentős eseményeiről lemaradtak, például az első koncertjeimről is, ezeket csak felvételről tudták később megnézni" – emlékezett. Diane Guerrero szerint ugyanakkor ez már-már átlagos történet, ugyanis naponta van olyan, hogy gyerekeket elszakítanak a szüleiktől, akik nem rendelkeznek munkavállalási engedéllyel.