25 éve törjük magunkat össze kamerák előtt

America's Funniest Home Videos
Vágólapra másolva!
Pontosan 25 éve, 1989. november 26-án indult el az Amerika legviccesebb home videói című műsor, amely arra az egyszerű koncepcióra épít, hogy a nézők szeretik az embertársaik bénázását nézni, jókat derülnek azon, ha valaki fejre esik, elcsúszik, kisebb balesetet szenved. Innen indultak világhódító útjukra a csecsemős és a cuki kisállatos videók is.
Vágólapra másolva!

1989. november 26-án egy különkiadással mutatkozott be az Amerika legviccesebb home videói, amely aztán a következő év januárjától jelentkezett heti rendszerességgel – és mind a mai napig megy is, idén májusban már a huszonötödik évadját rendelték meg. A produkció ezzel az ABC eddigi leghosszabb főműsoridős programja, amelyhez egyébként egy 1986-ban indult japán műsor, a Kato-chan Ken-chan Gokigen TV adta az ötletet.

Kezdettől fogva motiválták a nézőket

A Japánban akkortájt terjedő kézikamerák ihlették a Benny Hill Show-hoz hasonló szkeccsműsor egyik szegmensét, amelyben a nézők által beküldött videókat kommentálták a készítők. Az amerikai Vin Di Bona Productions megvásárolta a licencet, és egy külön műsorrá bővítette azt, miközben Németországban is elindult egy hasonló kiadás, a Pleiten, Pech und Pannen – utóbbiból itt egy 1990-es rész, nagyjából 4.33-tól egy sportkommentátori bakival, ahol a német-magyar kézilabdameccset elemezték volna, ha a szerkesztők nem a focit vették volna előre:

Az Amerika legviccesebb home videói-t adó ABC kezdettől fogva motiválta a nézőket, hogy küldjenek be minél több vicces kisfilmet, hisz a legjobb már az első adásban 5000 dollárt ért. Akkor még a producerek szavaztak, ma már a nézők, a legviccesebb video készítőjének pedig 10 ezer dollár jár, sőt a kisfilm indulhat a hét- vagy tízrészes műsorfolyam végén odaajándékozott 100 ezer dollárért. A filmeket 2008 óta az ABC honlapjára is fel lehet tölteni, de ugyanúgy be lehet küldeni e-mailben vagy dvd-n is.

Bűnöző lett az első adás csecsemőjéből

Az első nyertes video egy nőről szólt, aki beragadt a mosogatógépbe, de érdekes a vele versenyző másik kisfilm is, amelyben egy hathónapos csecsemő pisilte le az apját – a videót pár éve megosztotta a főszereplője, az azóta jócskán megnőtt Ted Braden is, aki a fiatalkorúak börtönében szerzett tapasztalatairól vezetett akkoriban egy blogot.

A show megalkotója, Vin Di Bona időközben két másik, hasonló műsort is elindított, America’s Funniest People, illetve The World’s Funniest Videos címmel. Az eredeti széria vezetésére Bob Sagetet nyerte meg, aki abban az időben a Bír-lak színészeként volt képernyőn, később pedig ő lett például az Így jártam anyátokkal narrátora, vagyis a jövőbeli Ted Mosby hangja. Ő 1997-ig vitte a házigazda szerepét, majd több vendégsztár után 2001-ben vette át Tom Bergeron, aki jelenleg is vezeti a műsort, miközben megkapta a Dancing With The Stars-t is.

Az Amerika legviccesebb home videói hamar népszerűvé vált a nézők körében, az első adása kilencedik helyen végzett az a heti toplistán, és az első évad átlagát tekintve is befért az 1989/1990-es szezon legnézettebb tíz műsora közé – egy-egy epizódot átlagosan 38 millióan követtek figyelemmel. Itt egy 2013-as, hivatalos összeállítás a legjobb jelenetekből:

Megijedtek, amikor elindult a YouTube

A nézők küldözgették is szorgalmasan a videókat, 2010-re már nagyjából egymillió kisfilm gyűlt össze, amelynek már a tárolása is komoly gondot okozott – Di Bona ennek érdekében alapította meg a Fishbowl Worldwide Mediát, amely a műsor hivatalos YouTube-csatornáit kezeli, külön csoportokba rendezve például az állatos vagy gyerekeket szerepeltető videókat. Az utóbbi években rengeteg hasonló összeállítást készítettek már, mint ezt itt, vicces pofákat vágó állatokról:

Di Bona annak idején egyébként kifejezetten ideges lett, amikor először hallott a YouTube-ról, hisz a videomegosztó oldal szükségtelenné is tehette volna a műsort, miután mindenki pár kattintással feltölthette házi videóit. Az Amerika legviccesebb home videói viszont annyiban jól járt az oldal indulásával, hogy az emberek kezdtek újra rákapni a poénos videókra, illetve a kisállatos felvételekre – ma már a műsor YouTube-fiókja is havi 20 millió nézőt generál, a huszonötödik évadra pedig a tévébe is beszippantott több YouTube-sztárt, akinek milliós követőtábora van.