Botrányok kísérték a Hal a tortánt

Hal a tortán: azért volt pár szolidabb este is
Vágólapra másolva!
A Hal a tortán december 1-jén tér vissza a TV2 képernyőjére, a főzőműsor új részekkel, újabb ismert szakácsokkal és vendégekkel jelentkezik. Az első epizódokat 2008-ban vették fel, azóta kisebb-nagyobb szüneteket is megélt a széria, de ha ismétlésekkel is, szinte állandóan képernyőn volt. Hamarosan újra követhetjük a gyakorta finnyás vendégek vacsoratúráját, addig idézzük fel az elmúlt évek emlékezetes estjeit. Bangó Margit keményen kiosztotta Bódi Sylviéket, Damu Roland hisztériázott, Nagy Feró őrjöngött, Varga Viktor le akarta állíttatni a kamerákat.
Vágólapra másolva!

A TV2 az RTL-es Vacsoracsata ellenében indította a műsort, és eleinte azzal nyert, hogy itt a kezdetektől fogva celebek szerepeltek, szemben a rivális reality – érdekes civileket bemutató – alapkoncepciójával. A botrány pedig kellett, mint egy falat kenyér, hiszen ezt lehetett eladni a bulvárlapoknak az adás napján, ebből lett a nézettség, hiszen sokan kíváncsiak voltak, hogyan hisztériázik a derék Feró, vagy milyen őrjöngést mutat be Damu. Később a Vacsoracsata jobb nézettséget szállított, de a Hal a tortán is sokáig tartotta magát.

Hal a tortán: azért volt pár szolidabb este is Forrás: TV2

Jöttek sorra a büntetések is. 2009-ben a mostani NMHH elődje, az Országos Rádió- és Televíziótestület 11 millió 115 ezer forint megfizetésére kötelezte a TV2-t. Volt probléma abból, hogy egyszer egy szinte meztelen női testen tálalták a vacsorát, Nagy Feró ittas és módfelett trágár ordibálása sem tetszett néhány panaszosnak, Regina Ice pornószínésznőt pedig a vacsoravendégek alázták meg többször, az ORTT szerint semmibe vették az emberi jogait.

Pár hónappal később olcsóbban megúszta a TV2, akkor Damu Roland minősíthetetlen stílusban tombolt, rúgkapált, ordibált, mivel Kelemen Anna nem jelent meg a kerti partiján, és így elveszni látszott a heti elsőség. Az ORTT szerint ez a dühödt monológ pont 5,5 milliót ért, amire rárakódott még 3,7 millió, mivel a csatorna sorozatban sértett szabályt.

A vacsora és a flört párban jártak Forrás: TV2

2010-ben az ORTT egy jelentősebb, 35 milliós bírságot szabott ki, mivel úgy vélte, hogy a Tasnádi Péter, Stadler József, Zalatnay Sarolta, Nagy Éva és Pápai Joci szereplésével készült „sittes" gasztroreality hátrányosan befolyásolta a 12–16 éves fiatalok fizikai, erkölcsi vagy szellemi fejlődését, ráadásul a korábban elkövetett bűnöket elbagatellizálták a műsorban.

Mindkét gasztroreality sokáig futott, és igen jól hozott. 2009-ben például alaposan összehasonlítottuk a kettőt, több szempontból, és akkoriban az RTL 1,8 milliót, a TV2 pedig bő 1,4 millió nézőt szippantott be a Vacsoracsatával vagy a Hal a tortán-nal. Az összehasonlítás végett: manapság egy igen drága tévéshow, a Rising Star hoz 1,4 millió tévézőt, miközben az X-Faktor már 1,3 millió alá esett. (Friss nézettséget itt talál.)

Most pedig nézzünk pár balhés adást:

Hajdú Péter pofátlan volt, és végig mobilozott

Dukai Regina még el is sírta magát, annyira megbántotta csípős megjegyzéseivel Hajdú Péter, a lány nem bírta a sok kritikát, és eltört nála a mécses. "Normális gyerek, de nem tud normálisan viselkedni" – kommentálta az esetet Lagzi Lajcsi, akinél kifejezetten pofátlanul viselkedett a TV2 műsorvezetője. A Hal a tortán forgatásán, a vacsora alatt végig a telefonját nyomkodta, nem foglalkozott a többiekkel, üzeneteket írt, telefonált vagy csak böngészett. Végig unottan ült az asztalnál, órákon keresztül mobilozott, arcátlan módon beleásított a vendéglátó képébe, amikor ő a családjáról mesélt, és nem is tagadta, mennyire unatkozik.

Szerencsére Hajdút a folyamatos mobilozásban nem zavarták a vendégek Forrás: TV2

"Annyira lelkesen és szépen beszélt a gyerekeiről és a családjáról Lajcsi, hogy az már unalmas volt. Legyünk őszinték, ha én nem vagyok ott, ez a buli meghal. Azt gondolom, hogy a csapatból én vagyok Lajcsi legrégebbi ismerőse, sőt mondhatom, hogy a barátja, ezért én többet megengedhetek magamnak, mint mások" – nyilatkozta később.

Varga Viktor bepöccent, egy pofont is kiosztott

Kisebb botrányt kavart a Csillag születik-ben ismertté vált énekes forgatás közben, amikor Garami Gábor az egyik vacsora alkalmával szájon csókolta akkori barátnőjét, Cinthya Dictatort. A rádiós műsorvezető, mikor körbevezették a vendégeket a lakáson, a fürdőszobaajtóban is poénkodott egy sort azzal, hogy ők ketten bezárkóznának egy kis időre. Varga Viktor nagyon nem érezte humorosnak az esetet, indulatosan lekevert egy pofont Garaminak,a barátnőjének pedig odabökte, hogy csak azért nem kap egyet ő is, mert nő. Eztán az énekes elviharzott, de egy földgömböt még odavágott a vendégek közé. A kamerák végül nem álltak le, folytatódott a közös vacsora.

Bangó Margit színpadias volt, de keményen odamondta

Bangó Margit japán ételkülönlegességekkel várta vendégeit, a szusi és a miszoleves azonban nem ízlett mindenkinek, sőt, a felszolgálással és cigányzenével is akadt baja két fanyalgónak. A házigazda profitól tanulta a fortélyokat, ügyelt a vegetáriusok ízlésére, kerülte a cukrot a desszertben, zenével és dalokkal készült, népes családját is bevonta a vendégek kiszolgálásba, szóval tényleg nagyon készült a vendéglátásra.

Bódi Sylvi és Rubint Réka generálták a botrányt, egész este hangosan dünnyögtek, egyiküknek az édesítőszerrel, a másiknak a karamellel volt baja. Rubint Réka az asztalnál ülve kiköpte az ételt, és minden falatról látványosan lebontotta a morzsát (mivel ő nem eszik ilyesféle szénhidrátot, pedig lisztet direkt nem használt a vendéglátó), semmit nem hagyott csípős megjegyzés nélkül.

Hasonlóan udvariatlan volt Bódi Sylvi is, együtt pedig annyira belejöttek a beszólogatásba, hogy még azt sem vették észre, hogy Bangó Margit ott áll mögöttük, és mindent hall, amit meg nem, azt az asztal körül sündörgő családtagok később elárulják neki. A botrány a következő napon, Kozsó otthonában robbant ki, jól ki lett osztva a két kritikus, Réka még el is sírta magát az énekesnő szavait hallgatva.

Dér Heni női melleket fogdosott

A túlságosan pikánsra sikerült jelenetet a Hal a tortán történetében először cenzúrázni kellett, a vendéglátó, a Sugarloafból ismert Szabi meglepetésvendégként hívta el Dér Henit, aki Hargitai Bea mellét fogdosta a kamerák előtt. Az énekesnő mindenkinek külön dallal készült, a modellnek pedig olyan számot választott, melynek szövegében szilikonmellek is szerepeltek. Hargitai Bea erre felkínálta a lehetőséget, hogy tesztelje le saját kezével, ő ugyanis természetes nő, sosem műtette meg magát. Heni a felsőn keresztül nem érzett semmit, ezért a melltartó alá is benyúlhatott, hogy meggyőződjön az igazságról. A jelenet nagy részét nem mutatták a főzőműsorban, az Aktív számolt be a cenzúrázott esetről.

A kamerák előtt tesztelte a modell mellét Forrás: Hal a tortán

A Megasztár-ban feltűnt Dér Heninek nem ez volt az egyetlen kínos estéje a műsorban, egy túl jól sikerült estén Damu Roland ágyában kötött ki. Hosszasan kacérkodott a színésszel a kamerák előtt, a férfi még magára is húzta az ittas lányt. De ez sem volt elég, a jelenet végén kivonszolta a fürdőkádhoz, és erőszakosan locsolta hideg vízzel, hogy kijózanodjon.

Damu Roland részegen balhézott

Ha már szóba jött a Jóban Rosszban egykori szereplője, volt egy sokkal keményebb estéje is a Hal a tortán történelmében. 2009 áprilisában látott vendégül egy társaságot, akiknek kerti partit rendezett – bár ne tette volna. Damu az est végéhez közeledve felkapta a vizet azon, hogy nem ő lesz a hét győztese, kemény káromkodásba, rugdosásba és ordibálásba kezdett. A színész minősíthetetlen stílusban kiabált a vendégekkel, mindenáron ő akarta megnyerni a versenyt. "Én tudok főzni, én áldoztam ezért, hétkor felkeltem, marhát pucoltam" – kezdte az érvelést, majd egyre durvább szavakat használt, és a bográcsba is belerúgott. A felvétel miatt a TV2 pénzbírságot is kapott, az igazán nagy balhé 4:20 felé nézhető meg.

Nagy Ferónak is az alkohol ártott meg

A Beatrice frontembere túlzásba vitte a pálinkázást, őrületes ordibálásba kezdett a Hal a tortán forgatásán. Egész este beszólogattak egymásnak a vendégek, de Nagy Ferónak nagyon betett egy megjegyzés, magából kikelve ordibált a stábbal és a többi vacsoravendéggel. "Nem vagyok semmiféle tévésztár" – hangzott el a rengeteg trágár kifejezés közepette. A vendégek az őrjöngést hallgatva megállapították, hogy bizony sosem jó, ha valaki vizespohárból issza a pálinkát.