Feke Pál ismét kénytelen magyarázkodni

A Rising Star zsűrije jobban működik, mint a Voice-é
Vágólapra másolva!
Második alkalommal kell magyarázatot adnia Feke Pálnak a Rising Star indulása óta. Először egy női ruhás férfi produkcióján akadt ki, szerinte az előadó megalázta az Edith Piaf-dalt, ezért ordítozva közönségesnek és ízléstelennek nevezte. Vasárnap este pedig a TV2 tehetségkutatójában szúrta oda élő adásban egy színes bőrű versenyzőnek, hogy nem magyar, pedig Magyarországon született, és édesanyja is magyar állampolgár. A zsűritag elszólása Bochkor Gábort annyira dühítette, hogy a Music FM reggeli műsorában kijelentette, hogy sem a rasszizmusnak, sem Fekének nincs helye a képernyőn.
Vágólapra másolva!

Rasszizmusnak tekinti az elszólást

A Music FM reggeli műsorában ismét hallható volt a Rising Star zsűritagjának mondata, ami annyira kiverte a biztosítékot a rádiós műsorvezetőknél, hogy hosszú percekig szapulták élő adásban. A párbajozó Várhegyi Lucas Palmira a Magyarország című dalt adta elő Oláh Ibolyától, amire Feke Pál így reagált: "Olyan hit volt a szemedben, olyan átélés, ami tőled, aki nem egy magyar ember..."

Feke nem tűnik rosszindulatú embernek, csak két szerencsétlen beszólása volt Forrás: TV2

"Ekkora rasszizmust én még az életben nem hallottam. Feke meglátta, hogy színes bőrű a lány, tehát nem egy magyar ember. Ez hihetetlen! Több mint felháborító!" - akadt ki élő adásban Bochkor.

Pordán Petra külön ki is emelte, hogy a lány Magyarországon született, és magyar az édesanyja, a kisfilmje pedig arról szólt, hogy milyen nehezen fogadták el itthon, mennyire megviselte a beilleszkedés, épp emiatt választotta ezt a dalt. "Nem tudom, mi zajlott le a lány lelkében. Ilyen nem csúszhat ki senki szájából, az utca embere beszél így. A televízió, a média felelőssége, hogy ezt ne tápláljuk az emberekben, ne öntsünk olajat a tűzre, hanem pont ellenkezőleg. Akinek ilyen a véleménye, és bőrszín alapján megkülönböztet, annak nincs keresnivalója a képernyőn" - foglalta össze a véleményét ingerülten a rádiós.

Az Origo megkeresésére a TV2 a következőket válaszolta: "A dalválasztással és a bemutatkozó filmmel is azt hangsúlyoztuk, hogy Mira számára mennyire fontos a magyarsága. Pali kijelentését nagyon szerencsétlennek tartjuk, mentségéül szolgáljon, hogy saját bevallása szerint rosszul fogalmazott."

Feke már másodszor magyarázkodik

Az első esetben a TV2 reggeli műsorában magyarázta meg, mi volt a baja a női ruhába bújt férfival, akkor is megkapta, hogy nem hajlandó elfogadni a másságot. "Nem identitásról van szó, ez a férfi versenyző bejött a stúdióba, és elmondta, hogy egy jelmezt látunk rajta. A kiakadásom az előadásmódnak szólt, nem személyeskedés volt. Számtalan meleg vagy más nemi identitású barátom és kollégám van, ez egy teljesen elfogadott dolog. Nekem ez a produkció nem tetszett" - fejtegette.

A Rising Star zsűrije jobban működik, mint a Voice-é Forrás: TV2

Ezúttal Várhegyi Lucas Palmira miatt kellett elmondania, hogy csak szerencsétlen elszólásról van szó, egy rosszul fogalmazott mondat csúszott ki a száján, de semmilyen rossz szándék nem vezérelte. "Ahogy az egész értékelésből kiderült, azt szerettem volna érzékeltetni, hogy lenyűgöző, hogy egy magyar anyától és angolai apától származó énekes milyen hittel tudta kifejezni a dallal a magyarságát" - magyarázta. A TV2 szóvivője elismerte, hogy a zsűritag szerencsétlenül fejezte ki magát, de rasszizmusról szó sincs.

Bochkor rosszul sikerült viccei

Bochkor rögtön kiakadt otthon a tévé előtt ülve, és még másnap is ingerülten beszélt az esetről az Önindító-ban. Sokak szerint eltúlozta Feke Pál megjegyzését, holott neki is volt néhány kellemetlen elszólása, nézzünk is párat!

Bochkor Gábor most beszólt, korábban meg őt támadták szavai miatt Forrás: Music FM / Facebook

A meglehetősen szókimondó Bumeránggal régóta akadtak gondok. 2005 novemberében például a leszbikusság és a női maszturbálás volt a téma, amely este tíz után nem lehet probléma, de egy reggeli adásban, amit gyerekek is hallhatnak, kissé meredek – vélték akkor az ORTT-hez panasszal fordulók. A Panaszbizottság szerint a műsorszolgáltató a témát nem kezelte kellő körültekintéssel, és a direkt szexuális tartalmakat oly módon tárta a hallgatók elé, hogy az a tizenhat éven aluliakat összezavarhatta, szellemi vagy erkölcsi fejlődésüket (különös tekintettel az "ekkor megértettem a nővéremet, hogy miért kell nekem is az övét mosni" mondatra) kedvezőtlenül befolyásolhatta.

Péniszpumpa és korbács

Bochkorék 2006-ban is kihúzták a gyufát az ORTT-nél: akkor a médiahatóság folyamatos ellenőrzés alá vonta a Bumerángot a panaszok száma és tartalma miatt. A vizsgálat elrendeléséről szóló határozat indoklásában akkor az szerepelt, hogy a Bumeráng-adásokban a műsorvezetők többször is olyan, szexuális vonatkozású megjegyzéseket tettek, amelyek összezavarhatták a fiatalabb hallgatókat.

Egy megosztó személyiség - ilyen kell a hallgatottsághoz? Forrás: Music FM / Facebook

A műsorszolgáltató sem a műsorszám, sem a szegmens előtt semmilyen figyelmeztető jelzést nem tett közzé egy adás során, holott Bochkor Gábort a születésnapja alkalmából egy szexuális segédeszközöket tartalmazó csomaggal lepték meg a kollégái. Az ajándék kibontásakor számos szexuális kellék (péniszpumpa, korbács, golyók, péniszgyűrű) neve elhangzott, és többnek a használatát is elmagyarázták Pirner Alma segítségével. A testület szerint csak este 10 óra után lehetett volna közzétenni ilyesfajta beszélgetést.

Dühöngtek a kerékpárosok is

Az autómentes nap kapcsán biciklisek elleni támadásokra szólította fel a hallgatókat a Bumeráng-ban. "Tudod mit csinálnék egy biciklistával? Bezárnám a garázsomba, és elindítanám az autóm motorját" - hangzott el a Sláger rádióban, de azt is hozzátette, hogy egy metropoliszban nincs helye bicikliknek. A poénkodás miatt büntetést is kapott a rádió: 10 percre szüneteltették az adást.

Pofon egy kolléganőnek?

2012 nyarán újabb botrányt generált, mikor azt hangoztatta, hogy felpofozta volna az olimpiai győzelmet közvetítő riporternőt, mert túlságosan meghatódott. „Én azért nem hatódtam meg, mert annyira meghatódott a műsorvezetőnő, hogy már zavart. Ez iszonyat volt! Ott lettem volna, izé, mikrofonnak megnyomom a köhögő gombját, két pofon, és elengedem, na, most beszélhet" - hangzott el az adásban. Így beszélt Horváth Mariann kommentátorról, aki maga is egykori vívó lévén élő adásban elsírta magát, amikor Szilágyi Áron aranyérmet nyert.

Ekkor annyira felháborodtak az 1987-ben világbajnok női tőrcsapat tagjai, hogy nyílt levélben reagáltak: "Ha Bochkor Gábort bármi is befolyásolja abban, hogy egy magyar aranyéremnél elérzékenyüljön, az az ő dolga. De hogy egy hatszoros világbajnokot pofonnal némítana el, amikor kommentátorként meghatódottan közvetít, azt felháborítónak és visszataszítónak tartjuk!" - áll a Nemzeti Sport Online által lehozott közleményben.

Majka vidéki pronyó lett

De jöjjön egy újabb eset: az Önindító vendége volt októberben a Rising Star műsorvezetője, Ördög Nóra, aki partneréről is mesélt a műsorvezetőknek. Bochkor Majkáról sokat kérdezősködött, mert értetlenül áll az előtt, hogy egy finom lányt és egy "vidéki pronyót" összepárosított a csatorna. Ördög Nóra műsorvezetőtársa védelmére kelt, de a rádiós azt felelte, hogy ezen Majka biztosan nem sértődne meg, szerinte magáról is ezt mondaná.

Nőtt az Önindító hallgatottsága, amióta Bochkor is a csapat tagja Forrás: Music FM / Facebook

A reggeli műsorban elhangzottak eljutottak a rapper fülébe is, aki kiakadt azon, hogy származása alapján ítélik meg. "Én is mondhatnám, hogy Bochkor Gábor egy öreg szpíker, akinek már rég leáldozott a csillaga, de természetesen nem mondok ilyet, mert nem vagyok olyan, mint ő. Megjegyezném, hogy korábban megkerestek, legyek a Music FM műsorvezetője, de nem vállaltam el a munkát, mert nem tudtak megfizetni" - reagált a beszólásra.

Nem értik a viccet?

Legutóbb Bochkor Márton-napon arról elmélkedett, hogy mi lenne, ha a libákat nem vágnák le, csak a lábukat amputálnák, hisz úgyis azt fogyasztják ilyenkor szívesen az emberek. A tréfa a hallgatóknak sem igazán tetszett, az egyik betelefonálóval élő adásban ugrott össze a műsorvezető. Később Havas Henrik is hangot adott véleményének, ami újabb konfliktust generált. "Amit Gábor csinált, az roppant ízléstelen. Egyrészt bűncselekmény, amit ő elméleti síkon felvet, másrészt bármilyen állatot megcsonkítani, akár viccesen is felvetni, számomra elfogadhatatlan" - magyarázta Havas.