Ki ez az anakondás fickó?

Paul Rosolie Eaten Alive
Vágólapra másolva!
Paul Rosolie természetfilmes azt találta ki, hogy lenyeleti magát egy zöld anakondával. Bár az állatvédők támadják, ő állítja, hogy mindezt éppen a környezetvédelem érdekében teszi. De ki ez a fickó? Mit csinál amúgy? Nincs jobb dolga?
Vágólapra másolva!

A Discovery december 7-én adja az Eaten Alive című műsort, amelyben Paul Rosolie lenyeleti magát egy anakondával, természetesen megfelelő védőöltözetben. Az akció az állatvédők körében heves tiltakozást váltott ki, pedig Rosolie célja éppen az, hogy felhívja a figyelmet az élővilág veszélyeztetettségére.

Sajátos módon óvja a környezetet Forrás: Discovery Channel

"Saját szememmel látom az amazóniai esőerdő pusztulását, ami annyira felgyorsult, hogy talán a mi generációnk az utolsó, amely még megmentheti. Az embereknek fel kell ébredniük, meg kell tudniuk, mi folyik itt. Mi lehetne jobb módja az emberek sokkolásának, mint hogy az életemet a Föld legnagyobb kígyójára, a zöld anakondára bízom?" – reagált egy közleményben a természetfilmes.

Turistákat vezet, könyvet ír

Rosolie-t nagyjából egy évtizede foglalkoztatja az Amazonas vidéke, működtet egy Tamandua Expeditions nevű programot is, melynek keretében lelkes turistákkal és más önkéntesekkel támogatja az esőerdők védelmét. Úgy véli, minél szélesebb réteget el kell érni, el kell mesélni, ami Amazóniában történik, hogy mindenki érezze a környezetrombolás súlyosságát. Hitvallásáról itt hallhatunk bővebben:

Gondolatait könyvben is közzétette, 2012-ben megírta a Mother of God-ot, amely Jane Goodall csimpánzkutató, illetve Bear Grylls figyelmét is felkeltette, sőt a neves kiadó, a Barnes and Nobles is beválogatta az izgalmas új írókat bemutató sorozatába.

Orvlövészekkel is portyázik, ha kell

A NatGeo Wildnak és a Discovery Science-nek is dolgozó filmes tényleg mindent megtesz az esőerdők védelmében, nemcsak a bennszülöttekkel vette fel a kapcsolatot, de portyázott már orvvadászokkal is, csak hogy képet kapjon a feketepiaci mozgásokról – a veszélyeztetett állatfajokkal való kereskedés ugyanis a harmadik legnagyobb tiltott üzlet a világon, a fegyver- és a drogkereskedelem után.

Indonéziában és Indiában is végzett hasonló munkát, az Amazonas vidéke azonban óriási hatást gyakorolt rá már akkor, amikor tizennyolc évesen először járt ott. A Mongabay 22 éves korában már úgy írt róla, hogy több kalandot élt át, mint más egész életében. Felfedezett egy sajátos ökoszisztémát is (vagyis az amazóniai bennszülöttek mutatták neki), egy úszó erdőt, egy olyan sűrű növényzetű tavat, amelyen néhol járni is lehet.

Nem izgult az anakonda miatt

2013-ban An Unseen World címmel készített egy olyan rövidfilmet is (feljebb a videó), amely megkapta a Forest for People éves díját, és ezzel feljogosította Rosolie-t arra, hogy az ENSZ által rendezett erdővédelmi fórumon is felszólaljon. Nyáron pedig megették élve (ezt láthatjuk december 7-én), de nem izgult előtte különösebben: "Teszteltük a védőruhát, szakértőkkel dolgoztunk rajta, tudtam, hogy biztonságos. Nem igazán féltem" – mondta.