Tóth Vera: Ne a súlyommal, hanem a dallal foglalkozzanak!

Budapest, 2014. december 8.
Tóth Vera énekesnő és Hrutka Róbert zeneszerző az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatóján a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án.
MTI Fotó: Kosztics
Budapest, 2014. december 8. Tóth Vera énekesnő és Hrutka Róbert zeneszerző az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatóján a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tóth Vera is bekerült A Dal legjobb harminc versenyzője közé. A Gyémánt című dalt Hrutka Róbert írta neki, Vera pedig úgy érzi, ez az első szám, amelyben megtalálta önmagát – nem akar ugyanis a magyar Aretha Franklin lenni, inkább lírai dalokat adna a közönségnek. A Dal sajtótájékoztatója után, az Akváriumban beszélgettünk vele.
Vágólapra másolva!

Vera profiként indult a versenyben, ezért elsősorban az foglalkoztatott, hogy mit gondol A Dal újonnan hozott szabályairól. „Igazából nem nagyon mélyedtem el A Dal korábbi szabályrendszerében, de az az egy mondat engem is megütött, hogy csak azok pályázhatnak, akik már valamennyire befutottak. Gondolom, a zsűri így szűri az előadókat, ezzel könnyítve meg a saját dolgát. Nagyon sok dal érkezett még így is, de azért 350 számot két-három nap alatt meg lehet hallgatni” – felelte.

Tóth Vera és Hrutka Róbert A Dal sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Vannak persze tehetséges amatőrök, de rengeteg az olyan ember is, aki csak hiszi magáról, hogy tud zenélni. Igaz, manapság már bárkinek lehet klipje, lemeze, akár rádióslágere is, így ez sem feltétlenül egy komoly szűrő. Szerencsére ma már igényesebbek a rádiók, a Petőfi meg a Class FM sem csak a gagyit játssza. Szerintem A Dal is pont ebben jó, minőségi zsűri válogatja ki a minőségi dalokat, nem csak a mainstreamet tolja” – tette hozzá.

Egy teljes őrület még

Számára teljes a boldogság azzal, hogy az emberek rajonganak a daláért: „Nekem az egész egy teljes őrület még, az utolsó pillanatban adtuk be Hrutka Róberttel a nótánkat, nem is gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz. Kiraktam a Facebookra, mert ki lehetett tenni – az MTVA nem tiltotta –, és 166 ezren kattintottak a linkre. Nekem ez fantasztikus boldogság, végre vannak, akiket érdekel a zene, nem csak arról beszélnek, hogy éppen hány kiló vagyok.”

Együtt a tíz esélyes produkció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Szeretném azt elérni, hogy az emberek az első pár zongorahang alapján felismerjék a dalaimat. Nagyon sok mindent csinálok, a Random Triptől kezdve az underground világon át a legkomolyabb szakmai dolgokig, csak ez nem jut el a közönséghez, erről nem ír senki. A Dal talán meghozza azt, hogy a zenémről is beszéljenek, nem is az az igazi célom, hogy kijussak az Eurovízióra.”

Egy nagyon érzékeny énekesnő

Szerinte fontos, hogy jó üzenete legyen egy dalnak. „Én egy nagyon érzékeny énekesnő vagyok, abszolút lelki síkon működöm, tulajdonképpen a Gyémánt is a lelkünkben lévő gyémántról szól, amelynek folyamatosan csillognia kéne – egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyanokkal legyünk, akik nem képesek a gyémántunkat felragyogtatni. Próbálok egy angyalként funkcionálni, próbálok szép hangokat kiadni magamból, szép dolgokat letenni az asztalra. Közel harminc éves koromra talán sikerült is a Gyémánt-tal. Négy lemezem van, de most érzem csak igazán egy dalról, hogy az én vagyok.”

„Bornai Tibi bá mondta, hogy nincs rossz zene, csak mindegyikről tudni kell, mire jó – az én zeném az agynak meg a léleknek jó, a Dáridó a lábnak. Persze, ez teljesen szubjektív, valószínűleg az én dalom sem tetszik mindenkinek, mert Aretha Franklin-szerű számokat várnak tőlem. Nekem viszont arra kellett rájönnöm, hogy jobban szeretem a hasonló balladákat, inkább lírai alkat vagyok. Egyre jobban.”

Csont nélkül bekerült

„Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés, mert a Megasztár vagy a Sztárban sztár inkább a közönség visszaigazolása volt, ez meg a szakmáé. Kaptam már nagyon sok szakmai visszaigazolást az életemben, de itt azt hallottam, hogy csont nélkül bekerült a legjobb harmincba a dalom, nem volt erről vita a zsűriben” – mondta még A Dal-ban való szerepléséről Vera.

A Dal versenyzőiről itt írtunk, az új zsűritag, Pierrot pedig itt mesélt az Origónak.

Tóth Vera magánéletéről a Life.hu írt többet.