Tóth Andi nyerte az X-Faktort

Tóth Andi x-faktor
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor december 21-i fináléjára Horányi Juli, Tóth Andi és a Benjiként ismert Le Quang Huy maradt versenyben. A műsor során elsőként Benji távozott, így a hazai X-Faktor történetében először fordult elő, hogy a végére két nő maradt. A nézők végül Tóth Andira szavaztak nagyobb arányban, így ő lett a magyar széria eddigi legfiatalabb győztese – az adást végig élőben közvetítettük.
Vágólapra másolva!

Az X-Faktor legutóbbi adása Nagy Ricsi számára ért véget, Horányi Julinak, Tóth Andinak és Benjinek van még esélye, hogy megnyerje a tehetségkutatót. A műsor eddigi négy évada alatt csupán egyszer került ki győztesként női versenyző, tavaly Danics Dóra kapta a legtöbb szavazatot – az előző szezonokban Vastag Csaba, Kocsis Tibor és Oláh Gergő végzett az élen. Az élő adás előtt nagyjából egy órával valaki már elhúzott 44,55 százalékkal, de lássuk, mit hoz még a finálé!

A három finalista, Horányi Juli, Benji és Tóth Andi Forrás: RTL Klub

18.50 Egy vicces bejátszással indul az adás, a mentorok az öltözőben épp Istenes Bencét beszélik ki, majd a műsorvezetőt Kolosi Péter is behívatja magához. Ezután egy kis múltidézés következik, bemutatják az idei évadba bejutottakat, majd a három finalistát. Benji "mindent bele fog tenni", hogy megnyerje a műsort, Tóth Andi és Horányi Juli még azt sem fogta fel, hogy bejutott a legjobb háromba. Mentoraik is méltatják őket, majd jön a tizenkét döntős közös produkciója, Kocsis Tibor új dalát, a Meglepetés-t adják elő.

18.57 Az előbb látott közjáték ellenére maradt Istenes Bence a műsorvezető – szerinte Kolosi csak annyit kért tőle, hogy kicsit szerényebben viselkedjen, ehhez képest most is kiabál. Horányi Juli nem aludt sokat, Benjinek nagyon jól sikerült a főpróba, Tóth Andi nem akar előre inni a medve bőrére, "kétszeresére sokszorozódott" az izgalma. Mutatnak egy állást is, az egyik versenyző 49,32 százaléknál jár, a másik kettő szorosan halad egymás mellett.

19.03 Megérkezik a négy mentor is: a három férfi egyforma öltönyben, Tóth Gabi aranyszínű ruhában. Alföldi Róbertet nagyon meglepte Nagy Ricsi távozása, "szülői megdöbbenés" volt számára, hogy búcsúznia kellett mentoráltjától – Benji példájából viszont azt szűri le, hogy mindig érdemes újra próbálkozni. Szikora Róbert szerint mindhárom versenyzőtől sokat kaptak már, Little G Weevil csak annyi tanácsot ad Julinak, hogy továbbra is adja önmagát. Tóth Gabit is letaglózta a tegnapi végeredmény, szerinte ma este sincs senki biztonságban. "Nagyon jól fogom magam érezni, ahogy tegnap is tettem" – mondja még, utalva arra, hogy ő már nem izgul, hisz a csapatok kiestek. Beolvasnak pár Twitter-üzenetet is, egy nézői kérdésre az is kiderül, hogy Istenes Bence szürke alsógatyát hord.

A mentorok az előző adásban Forrás: RTL Klub

19.17 Elsőként minden versenyző azt a dalt énekli el, amellyel a válogatón megismertük annak idején. A reklámszünet után az est első fellépője Tóth Andi, aki a Hooliganstől adja elő a Legyen valami! című számot. "Legyen valami pezsgés, legyen valami mozgás" – énekli, és ehhez mérten van is dolguk a háttértáncosoknak. Tóth Gabi odáig van, szerinte így kell elkezdeni egy finálét, amivel Little G is egyetért. Alföldi szája még mindig tátva, Szikorában pedig függőség alakult ki. "Embertelen vagy, bébi!" – ordítja. Istenes Bence hiába dicséri, Andi úgy véli, nem lehet elég profivá válni ehhez.

19.24 Alföldi egy nagyon szorongó, ám sokat fejlődött fiúként konferálja fel Benjit, aki gitárjával áll színpadra, Alex Clare Too Close című dalával készült. Tóth Gabi lecsókolja a srácot, Szikora kommentárját alig lehet érteni a közönség ovációjától. Little G és Alföldi azt értékeli, hogy egy szál gitárral alakított, Istenes szerint egy felszabadult, profi srácot láttunk. "Fent és lent is voltam, nagyon sok akadályt kaptam, ettől alakulhatott ki a magabiztos Benji" – mondja a versenyző.

19.31 Horányi Juli következik, aki Little G szerint a természetességével mindenkit levett a lábáról, az énekesnő pedig úgy érzi, végre meghallották az emberek, végre a helyére került. "Szeretném, hogy ez most már az én pillanatom legyen" – mondja, majd egyszerű, fehér ruhában adja elő dalát, zöldre festett kézzel jelnyelven is elmutogatja a szöveget, ahogy annak idején. Tóth Gabi pityereg, állva tapsol, Alföldi annak örül, hogy a lányt nem változtatta meg a műsor. "A művészetednek hatalma van" – véli Szikora, Little G pedig azt méltatja, hogy Juli mindenképpen át akarja adni az üzenetét. Négyből háromszor 25 év fölötti versenyző nyert, az énekesnő lehet a negyedik, mondja.

Horányi Juli a felkészülés utolsó fázisában Forrás: Facebook / X-Faktor

19.49 Jönnek még a finalisták karácsonyi dalai, utána kiderül, hogy ki lett a harmadik, vagyis egy versenyzőtől máris búcsúzunk. Andi továbbra is a pörgősebb vonalat viszi, csöpögős szám helyett a Shake Up Christmas angol–magyar verzióját adja elő piros ruhában, parányi Mikulás-sapkában, ami Little G-t el is bűvöli. Tóth Gabi erre a dalra bontaná ki otthon a karácsonyi ajándékokat, Alföldi szerint az énekesnő édes, Szikora szerint pedig igazi, és hétről hétre hozza a varázslatot.

19.58 Benji karácsonyi dalával folytatjuk, ami az All I Want For Christmas Is You, kivilágított fákkal, műhóval, ahogy azt kell. Tóth Gabi és Alföldi végigbulizzák a produkciót, előbbi "tiszta bejglihangulatba" kerül, utóbbi arról beszél, hogy mindenkinek így kellene színpadra állnia – vagyis úgy, hogy ne csak a közönség, hanem az előadó is élvezze azt, amit csinál. Benji örül, hogy a családja mindig ott van a fellépéseken, Istenes lehülyézi magát, amiért nem jut eszébe az énekes kódja, amelyre pedig szükség lenne a szavazáshoz.

20.04 A karácsonyi blokkban Juli készült egyedül lírai szerzeménnyel, Katona Klári Legyen ünnep című dalát adja elő. "Nagyon szép voltál, szép volt a dal" – méltatja Szikora, Tóth Gabi az ajándékok kibontása után, egyedül maradva ezt fogja hallgatni. Alföldi azt kívánja, hogy az énekesnő minden álma teljesüljön, Little G pedig úgy véli, Juli "már nem ígéret, hanem jelen idő". Kiderül az is, hogy a lánynak a karácsony a kedvenc ünnepe, de nyilván nem csak ő örülne, ha a győzelem kerülne a fa alá. Istenes szerint az X-Faktor döntője idején nem szabad lehalkítani a tévét, az a menő, akihez átcsöngetnek a szomszédok. A reklám után kiderül, ki lett a harmadik.

Tóth Andi dob egy szelfit két produkció között Fotó: Margitay Klára/Life.hu

20.24 Promózzák kicsit az idén visszatérő Reszkessetek, betörők!-et is, Danics Dóra és az X-Faktor kórusa az onnan is ismert karácsonyi dalt, a Carol of the Bells-t adja elő. Nagyjából két perc múlva leállítják a szavazást, egy versenyzőnek el kell búcsúznia.

20.30 Leáll a szavazás, legalábbis arra az időre, amíg ki nem derül, hogy kivel szimpatizáltak legkevésbé a nézők. A versenyzők mentorukkal vonulnak színpadra, Istenes annak a két énekesnek a nevét mondja, akik egyelőre mennek tovább – Tóth Andi és Horányi Juli. Aki tehát már biztosan nem nyeri meg a 2014-es X-faktor-t: Benji. Juli örömében elveti magát a színpadon, Tóth Gabi állva tapsol a távozó Benjinek. Az énekes megköszöni a részvételt, Alföldi élete egyik legszebb eseményének tartja, hogy sikerült kibontania a fiút. Megnézzük a legszebb pillanatait, Andi és Juli pedig megy tovább – a magyar X-Faktor történetében először fordul elő, hogy két nő marad a végére.

Benji számára véget ért a verseny Fotó: Margitay Klára/Life.hu

20.41 Little G sportszerűen gratulál Alföldinek és Benjinek, majd a két bent maradt versenyző a kedvenc dalát adja elő. Juli számára ez Lady Gagától az Edge Of Glory, ebben igazán otthon érzi magát. "Ha én pasi lennék, és te lennél a csajom, én lennék a legbüszkébb pasi a világon" – mondja Tóth Gabi, Alföldi szerint pedig Las Vegasban is megállná a helyét a produkció. Juli elképesztően boldog, hogy a két legjobb között van, amit elmondása szerint bele is tudott vinni a dalba.

20.47 Andi következik, aki a Queentől a Show Must Go On-t énekli – ha nyerne, ő lenne a hazai X-Faktor eddigi legfiatalabb győztese. Alföldi szerint ezt hívják "istenáldotta tehetségnek", Tóth Gabi úgy véli, a lány már mindent tud, büszkék lehetnek rá a szülei. Little G is azt mondja, nem akármilyen utánpótlást sikerült találni, Szikora pedig reméli, hogy a Queen-dal annak az előjele, hogy Andi lesz a királynő. Az énekesnő a műsorban először sírja el magát, de megnyugtat mindenkit, hogy csak örömkönnyeket hullat.

20.55 Rövid értékelés jön: Szikora szerint "szuper, izgalmas, magas színvonalú" döntőt láthatunk, felemlegeti a tavalyi finálét, amikor az utolsó pillanatban bukott ki az általa mentorált ByTheWay. "Olyan az este, mint az egész évad, iszonyú érzelmi változások vannak" – mondja Alföldi, aki nem gondolta volna magáról, hogy valaha is egy Lady Gaga-számra fog őrjöngve ugrálni. Tóth Gabi hálálkodik, hogy részese lehetett a csodának, mindenkinek kellemes ünnepeket kíván; Little G-t érzelmileg nagyon beszívta a történet, annyira izgul Juliért, hogy a saját nevét se tudja. Szabó Zsófi is bejelentkezik, javában készül már az After X-re.

Horányi Juli és Tóth Andi az előző adásban – már csak ketten mennek tovább Forrás: RTL Klub

21.10 A két döntős utoljára áll színpadra ma este, a győztesek dalát adják elő, amelyet direkt erre az alkalomra írt Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Erdős Virág. Elsőként Andi énekel, a díszletben mintha a Csillagkapu-ból ismert átjáróban állna, miközben Szikora átszellemülten hallgatja. A produkció végén a mentorok Little G kivételével állva tapsolnak, Andi megint meghatódik, Tóth Gabi szerint igazi győztesként énekelte a dalt. "Drága ifjú hölgy, maga a jövő" – mondja Alföldi, "és a jelen is" – kontráz Szikora.

21.18 Juli következik ugyanazzal a számmal, miután felelevenítik eddigi szereplését. Ugyanabban a díszletben, de kissé érettebben adja elő a dalt, amin a korkülönbség ismeretében nincs is mit csodálkozni. "Juli, te vagy a kincs... ez a dal neked íródott" – lelkendezik Tóth Gabi, Alföldi megint repült az énekesnővel "egész Budapest fölött, mint az őrült". Szikora mentorként a legnagyobb dicséretet adja, miszerint nem tudott Juli ellen drukkolni, Little G szerint is világszínvonalú produkciót láthattunk, ami ráadásul emberi nagysággal, tekintéllyel párosul.

21.27 Legalább még egy vendégprodukció húzza a végső döntést, a színpadon az első X-Faktor nyertese, Vastag Csaba a saját számát énekli, amely a Kell, hogy mindig ölelj címet viseli. Utána reklámszünet, a tizenkét döntős közös dala, majd eredményhirdetés. Ne menjenek sehová!

Vastag Csaba is megjelent a döntőben, négy évvel a győzelme után Fotó: Margitay Klára/Life.hu

21.43 Az X-Faktor búcsúdalával, Oláh Gergő szerzeményével lépnek fel az élő adásba bejutottak, mind a tizenkét produkció együtt látható a színpadon. Istenes azt ígéri, öt perc múlva eredményhirdetés, addig is megmutatják, mi mindent kap a nyertes – az össznyeremény idén minden eddiginél magasabb, 25 millió forint.

21.49 Végleg lezárul a szavazás, most már hiába nyomkodják a nézők a telefonokat. Elsötétül a színpad, az egyetlen fény Istenesre vetül, majd újra nagy fényárt látunk, és bevonul a két finalista: Tóth Andi Szikorával, Horányi Juli Little G-vel az oldalán. A mentorok gratulálnak egymásnak, miközben szemlátomást izgulnak tanítványukért, a műsorvezető pedig felidézi, amikor még Liluval állt ugyanezen a színpadon. Érkezik a boríték a végleges eredménnyel, amelyet Istenes csak nagy sokára bont ki. Hosszas időhúzás – és a két versenyző megkínzása – után kiderül, hogy a 2014-es X-Faktor nyertese: Tóth Andi. Horányi Juli fegyelmezetten megtapsolja riválisát, Szikora a magasba emeli a győztest, percekig zajlik még az ünneplés.

Tóth Andi, a boldog nyertes Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Az este tévében nem látott részleteiről itt olvashat, számos exkluzív információval, máshol nem látható fotóval, videóval.