Rengeteg új sorozat jön itthon és az USA-ban

Billy Bob Thornton, Fargo
Vágólapra másolva!
Igazi sorozat-Kánaán köszönt rá mind a magyar, mind az amerikai sorozatrajongókra a 2015-ös év elején. Itthon egy ideje nem láttunk sok sorozatpremiert, de januárban jelen állás szerint több mint egy tucat, minimum 14 új széria indul el, Amerikában pedig valamivel több, várhatóan 16. Ezen sorozatpremierekből válogattuk ki a legérdekesebbnek ígérkezőket.
Vágólapra másolva!

Vita nem férhet ahhoz, hogy a hazai bemutatók közül a Fargo debütálását várjuk a legjobban, az AMC január 28-án mutatja be a Coen fivérek 1996-os filmjén alapuló, azonban azt nem feldolgozó, pusztán csak hangulati ihletként felhasználó, olykor éjfekete humorral operáló bűnügyi sorozatot. A havas kisvárosi környezetben játszódó krimi főszereplője, Martin Freeman és Billy Bob Thornton, de mellettük még Colin Hanks és Allison Tolman is kedvelt jelöltje a díjátadóknak. A sorozat különlegessége, hogy a 10 részes első szezon egy kerek egészet alkot, a második évad már másról fog szólni, más szereplőkkel.

Billy Bob Thornton, Fargo

Az RTL Klub január hetedikén, éjfél egy óra körül mutatja be az elmúlt tíz év egyik legviccesebb krimisorozatát, a Furcsa párost. Így, cím alapján valószínűleg még az amerikai sorozatok ismerői sem tudnák azonosítani, hogy a The Good Guysról van szó, melynek főszereplője Az elnök embereiből jól ismert Bradley Whitford – és a Fargo kapcsán már említett Colin Hanks. Egy klasszikus, akciódús krimisorozatról van szó, melyben egy eminens, szabályokat mindig betartó nyomozót összeraknak egy részeges és renitens veteránnal.

Kalózok és gengszterek

Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy a 2014-es év a kalózos sorozatoké volt, hiszen az addigi évenkénti nullás átlaghoz képest a két széria hatalmas mennyiségbeli ugrást eredményezett a műfajon belül. A Crossbones című John Malkovich-sorozat ugyan nem volt hosszú életű, azonban a Starz Black Sailsének már a harmadik szezonján dolgoznak. Hozzánk január 10-én ér el a Kincses sziget előzménytörténete, melyet Fekete vitorlák címen a Paramount Channel fog bemutatni.

Jönnek a kalózos sorozatok itthon is Forrás: Starz

Ugyancsak a múltban játszódik a FilmBox január negyediki premierje, a Birmingham bandái. A címből talán kiderül, hogy angol gengsztersorozatról van szó, mégpedig a BBC-s Peaky Blindersről, melynek főszerepére Cillian Murphyt sikerült megszerezni. A sorozat 1919-ben, tehát közvetlenül az I. világháború után játszódik, és valós alapokra építkezik, mind a banda, mind azok egyes tagjai léteztek a való életben is, így nem csoda, ha nagyon hiteles képet kapunk az angliai állapotokról. Ha valaki a Gengszterkorzó helyére keres valamilyen pótlékot, annak mindenképp érdemes néznie a Birmingham bandáit, csak aztán nehogy meglepődjön, ha a sorozatot sokkal jobbnak fogja érezni, mint a Boardwalk Empire-t.

Az M1 a Szívek szállodája nyomán január ötödikén kezdi el adni késő délutánonként a Szívek doktora című sorozatot, amely Amerikában már a negyedik szezonjánál jár. A Hart of Dixie eredeti címre hallgató széria főszereplője a Narancsvidékből is ismert Rachel Bilson, aki egy déli kisvárosba vetődik el orvosként, és ragad ott egy jó időre. A Szívek doktorának a Szívek szállodájához hasonlóan megvan minden bájos tulajdonsága, ami az efféle gyorsbeszédű, fura karakterekkel tarkított vicces drámák esetében elengedhetetlen.

Amiről keveset tudunk még

A fent említett sorozatok egy részét már jó pár éve bemutatták Amerikában vagy Angliában, de akad olyan is, mely 2014-es. A lényeg, hogy már mindről tudjuk, hogy kitűnő szériák, amelyekre érdemes várni. Viszont vannak olyan sorozatok is, melyek még a premierjük előtt állnak, és csak bízhatunk abban, hogy jól sikerülnek. Addig is viszont a koncepciójuk és/vagy a szereplői, készítői alapján mégis izgatottsággal tölt el minket a bemutatójuk közeledte.

A 12 majom film volt, most sorozat lesz

A 12 Monkeysra például azért vagyunk kíváncsiak, mert Terry Gilliam kilencvenes évekbeli időutazós/járványos scifije alapfilm volt, és a Fargo révén láttuk, hogy 2014-ben milyen príma filmes feldolgozásokat lehet készíteni. Persze némiképp szkeptikusak vagyunk, hiszen ez a sorozat nem valamelyik elismert csatornára, hanem a Sharknado-filmek otthonának számító Syfyra készül. De ettől még jól is elsülhet a próbálkozás, hiszen mégiscsak a Battlestar Galacticának is otthont adó csatornáról van szó, ráadásul az is biztató, hogy a készítők nem a film történetét akarják másolni.

Ő lehet House utódja

A Fox által bemutatni tervezett Backstrom című krimitől azt várjuk, hogy a Doktor House után maradt űrt töltse be némiképp. Bár nem orvosi krimiről van szó, csak szimpla nyomozós sorozatról, de pokróc modorú, nemtörődöm főhőse némiképp hasonlít a Hugh Laurie által alakított House dokira – nem is csoda, hogy az angol színésznek is felajánlották a nyomozó szerepét, amely azonban végül az inkább komédiákból ismert Rainn Wilsoné lett. A sorozat készítője az a Hart Hanson, aki a Dr. Csontot is jegyzi, a történet alapját pedig az itthon oly népszerű skandináv krimik egyik jeles képviselőjének, Leif G. W. Persson könyvei adják.

Sons of Liberty, történelmi sorozat

A Sons of Liberty a történelmi tablókat kedvelők számára lehet kötelező sorozat, illetve minisorozat, hiszen a History Channel mindössze hat részt készít belőle. A történet az amerikai függetlenségi háború idején játszódik olyan neves történelmi személyiségekkel a középpontban, mint John Adams, Paul Revere, Benjamin Franklin, no meg persze George Washington. A szereplőgárdára sem lehet majd panaszunk, hiszen Dean Norris, Jason O'Mara, Rafe Spall, Marton Csokas és Michael Raymond James erősíti azt.

Komédia és szuperhősös sorozat is elrajtol

Az év eleji várt sorozatok közé mindössze egy komédia fért bele, azonban a Galavant meglehetősen rendhagyó, hiszen egy musicalről van szó, melynek 20 percesek az epizódjai. Az ABC csatorna merész vállalása egy lovagról szól, akitől élete szerelmét egy gonosz király rabolja el, s ennek történetét persze dalokba öntve ismerjük meg olyan neves dalszövegíró és zeneszerző közreműködésével, mint Glenn Slater (A kis hableány, Aranyhaj és a nagy gubanc) és Alan Menjen (A kis hableány, Aladdin, A szépség és a szörnyeteg).

Agent Carter kemény csaj lesz

És persze ne feledkezzünk meg korunk nagy divatjáról, a képregényes adaptációkról. Januárban az ABC csatorna elkezdi adni az Agent Cartert, mely némiképp különbözni fog a korábbi Marvel-filmektől és -sorozatoktól, hiszen nem lesz annyira szuperhőscentrikus, egyrészt mert nem sokkal a II. világháború után játszódik, másrészt pedig a főszereplője „normális" ember, az Amerika kapitány: Az első bosszúállóból is ismert Peggy Carter, akit a sorozatban is Hayley Atwell alakít majd.