Egy jó sorozat túlmegy minden határon

közép-európai sorozatok
Vágólapra másolva!
A sorozatok java még mindig az Egyesült Államokból érkezik Magyarországra, pedig az európai országoknak sincs miért szégyenkezniük, sőt a közvetlen régióban is egyre több nívós széria készül. Milyen lengyel produkciót láthatunk legközelebb idehaza? Melyik volt a legdrágább cseh sorozat? Melyik román szériát adták Ausztráliában is? És a hazai köztévés produkciók közül vajon mikre haraptak rá külföldön?
Vágólapra másolva!

Magyarországon a sorozatgyártást mostanában az HBO húzza a Társas játék-kal és a Terápiá-val, miközben a főbb kereskedelmi csatornák jobbára szórakoztató műsorokat és napi sorozatokat, realityket készítenek. A közmédiának vannak még figyelemreméltó kísérletei, például az Átok vagy a Géniusz, az alkimista, ráadásul jelenleg az egyetlen a piacon, amely humoros produkciókkal is próbálkozik – gondolunk itt a Munkaügyek-re vagy a Fapad-ra.

Nemzetközi szinten nyilván a jobban futtatott sorozatok keltettek nagyobb figyelmet, a Tűzvonalban-t például a moszkvai DetectiveFEST-en díjazták, a Hacktion pedig bejutott a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntőjébe, és Jaltában is elismerték.

Az MTVA sajtóosztálya az Origo megkeresésére azonban arról számolt be, hogy a magyar nyelvű sorozatok így is nagyon kevés eséllyel indulnak a nemzetközi piacon – ahogy itthon sem lehet túl sok cseh, szlovák, román, szlovén, lengyel vagy ukrán szériával találkozni. "A Magyar Televízió ráadásul korábban részt sem vett kiállítóként vagy eladóként a nemzetközi tévés vásárokon. Az MTVA eddig kétszer volt kint a cannes-i MIPTV és MIPCOM vásárokon, ahol katalógusba rendezve kínálta a közmédia tartalmait és a Média Mecenatúra által támogatott filmeket" – írta a sajtóosztály.

Akadt néhány vevő is, az MTVA sorozatai közül a Hacktion és a Gasztroangyal jelenleg is fut Horvátországban a Mreza TV csatornán, Hakeri, illetve Gastro andeo címmel. "Az olasz RAI Televízió megvásárolta a Vad Szigetköz című filmet, és jelenleg tárgyalunk velük a Budapest Wild című természetfilmre is. Szintén a Vad Szigetköz-re van már konkrét ajánlat az ARTE France/Germany csatornától is. Az RTVSLO már megvásárolta a Berni követ-et, a BBC, az Irib Media és az Al Jazeera pedig érdeklődik a Magyarok Barcáért című dokumentumfilm iránt" – tudtuk meg az MTVA-tól.

Horvátországban is megy a Gasztroangyal, furán photoshopolt plakáttal Forrás: Mreza TV

Eközben körülöttünk is zajlik az élet a tévéiparban, lássuk hát, milyen produkciók kerülnek ki Kelet-Közép-Európából!

Lengyelország

Mi volt régen? A legendás bielsko-bialai animációs stúdióból annak idején olyan rajzfilmek kerültek ki, mint például a Lolka és Bolka vagy a Pampalini, amelyek nem csak a szocialista blokk közönségét szórakoztatták, előbbit a becslések szerint nyolcvan ország egymilliárd lakója látta – erről bővebben írtunk itt. A Se-Ma-For szintén animációs stúdió volt, innen jött például a Varázsceruza, a Syrena pedig filmeket és sorozatokat gyártott, utóbbiak közül A négy páncélos és a kutyá-t (a videón), valamint a Kockázat-ot.

Mi van most? Manapság is jelentős a mozgás a helyi tévéiparban, az AXN például itthon is a Gyilkosság a parton című lengyel sorozattal kezdte az évet. Ahogyan Csehországban, Romániában vagy nálunk, itt is elkészült az eredetileg izraeli Terápia helyi változata, ezt nem emeljük ki minden országnál külön – érdemes azonban megemlíteni az HBO Europe legújabb vállalkozását, a lengyel-ukrán határon játszódó A falká-t, amely február 10-én itthon is elindul.

A nemzetközi csatornahálózatok mellett a kifejezetten helyi tévék is aktívak, a több csatornát működtető TVN például rengeteg saját sorozatot kínál külföldi piacra – ezek közül a Recipe for Life-ként jelzett Przepis na zycie-t jelenleg a Duna TV is adja, Az élet sava-borsa címmel. A lengyelek másik nagy kereskedelmi tévés csoportja, a Polsat is rendre gyártja a saját tartalmakat, de ezek inkább hazájukban futnak, mint például az Egy rém rendes család-ra emlékeztető szitkom, a Swiat wedlug Kiepskich – ebből mutatjuk is az első részt, amely még 1999-ben készült:

Csehország és Szlovákia

Mi volt régen? A múltbeli kitekintés miatt együtt kezeljük a két országot, hiszen annak idején a még összefüggő Csehszlovákiától kaptuk a különféle produkciókat. Innen is rengeteg rajzfilm érkezett, gondoljunk csak a Kisvakond-ra, a Moha és páfrány-ra, a Bob és Bobek-re vagy a Rumcájsz-ra, de számos élőszereplős sorozat is eljutott hozzánk, például a Kórház a város szélén, a Nők a pult mögött és a Látogatók – ezekről (a Rumcájsz kivételével) egy korábbi cikkünkben mind írtunk bővebben.

Mi van most? Az HBO Europe Csehországban sem tétlenkedik, 2013-ban adta le az Olthatatlan-t, amely a cseh(szlovák) történelem egy fontos momentumát, Jan Palach öngyilkosságát járta körül – a bemutatón annak idején mi is részt vettünk, kritikát is írtunk a minisorozatról.

A cseh közszolgálati televíziót 2000 végén pártossággal és a cenzúra alkalmazásával vádolták, tüntettek is ellene, de aztán kilábalt a válságból, 2008-ban pedig – nagyjából egymilliárd forintnak megfelelő összegért – elkészítette addigi legdrágább projektjét, a Kórház a város szélén harmadik etapját. Erre tett rá egy lapáttal a legnézettebb kereskedelmi tévé, a Nova TV, amely szintén 2008-ban forgatta le méregdrága akciósorozatát, az Expozitura-t – ezt azonban csak 2011-ben mutatták be, azóta viszont már az Egyesült Államokba is eladták Organised Crime Unit címmel.

Szlovákiában kedvelik a cseh produkciókat, de több saját napi sorozatuk is készül a Barátok közt vagy a Jóban Rosszban stílusában. Az igényesebb szériák közül ki lehet emelni a Pozsonyban játszódó Dr. Ludsky-t, amely egy igazságügyi orvos szakértő kalandjait mutatta be – itt az egyik epizód előzetese a TV Jojról:

Románia

Mi volt régen? Romániából korántsem vettünk át annyi rajzfilmet, mint Lengyelországból vagy Csehszlovákiából – talán a Cirmi és Csurmi volt az egyetlen, amely annak idején átkerült hozzánk. Igaz, nem is nagyon volt termés, Ceausescu idején jó, ha a híradó előtt lement egy tízperces meseblokk, amelyben ráadásul minden szereplőt ugyanaz a személy szólaltatott meg. Azért a románok Lolka és Bolká-jából, az Oaca si Boaca-ból mutatunk pár jelenetet:

Mi van most? A kétezres évekre a román filmipar nagyon megindult, és a reklámügynökségek is igen színvonalas kisfilmeket kezdtek termelni. A tévés szekció ennek csak hellyel-közzel ment utána, a Duna TV-re is átkerült Jó fiúk című akciósorozatnak is volt egy erős trash-hangulata. Nemzetközi sikerre tett szert viszont a román Glee, vagyis a Pariu cu Viata, amely egy bukaresti gimiben alapított bandáról szól – eredetileg Románia vezető kereskedelmi csatornáján, a Pro TV-n ment, de A Bet with Life címmel többek között az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is eljutott.

A helyi animációs stúdiók közül érdemes megemlíteni a Creative Monkeyz csapatát, amelynek Robotzi című, felnőtteknek szóló sorozata igazi kult lett hazájában, szállóigéit a fiatalok ugyanúgy idézgetik, mint máshol a South Park-ban vagy a Family Guy-ban hallott mondatokat. Alább egy karácsonyi különkiadás látható, amelyet a negyedik évad legjobb jeleneteiből raktak össze:

Összességében

Megállapíthatjuk, hogy a kelet-közép-európai régió sorozatgyártása nagyban hasonlít ahhoz, amit Magyarországon tapasztalunk: a legtöbb csatorna, ha saját gyártású produkcióra gondol, akkor inkább a show-műsorokat, napi sorozatokat, realityket és vetélkedőket érti ez alatt.

Természetesen külföldi formátumokat is szívesen vesznek át, máshol is volt helyi Big Brother, Survivor, X-Faktor, Voice, hogy csak párat említsünk. A sorozatok között is találkozhatunk azonban több színvonalas produkcióval, a maga lehetőségeihez mérten a régió is igyekszik bekapcsolódni abba a kétezres években elindult folyamatba, amelyről itt írtunk bővebben.

Az Egyesült Államokon kívüli sorozatgyártásról korábban is cikkeztünk már, de akkor csak a világszerte jellemző trendeket mutattuk be.