Hétórás vonatút élő, vágatlan adásban

Bergen vasútvonal
Vágólapra másolva!
Van ennél monotonabb tévéműsor? Mondjuk egy 134 órás hajóút vagy 12 órányi pulóverkötés? Norvégiában mindet megcsinálták, és még nézőjük is volt.
Vágólapra másolva!

Norvégiában az utóbbi pár évben terjedt el a slow tv nevű mozgalom, amely a nevének megfelelően a lehető leglassabb programokat kínálja a nézőknek. Az NRK2 csatorna 2009-ben állt elő azzal, hogy készít egy dokumentumfilmet a Bergen Line-ról, vagyis a Bergen és Oslo között húzódó vasútvonalról, amiből végül az lett, hogy a vezetőfülkéből kamerázva egy az egyben felvették - és le is adták - a nagyjából hétórás utat.

Az adásba végül 1,2 millió néző kapcsolódott be, ami a készítőket is meglepte - a fenti videón körülbelül 4.05-től mutatja a nézettség alakulását Thomas Hellum producer, aki a slow tv jelenségéről beszélt egy pár hónappal ezelőtti konferencián. A norvég tévé ezután más hasonló projekteket is végigvitt, 2011-ben egy 134 órás hajóutat küldött adásba, majd azt is bemutatták, hogy 12 óra alatt miként készül el egy pulóver.

A norvégok találták ki azt is, hogy nyolc órán keresztül mutatnak egy tábortüzet - amit aztán az OzoneNetwork is megvalósított, csak tizenkét órában és kandallóval. A slow tv koncepciója nem teljesen új, hisz hasonlókkal már Andy Warhol is kísérletezett: 1963-ban elkészítette a Sleep című filmjét, melyben az alvó John Giornót mutatta több mint öt órán át, egy évvel később pedig az Empire State Buildinget vette nyolc órán keresztül.