Melyik csatorna adja a legpolitikusabb híradót?

rezsicsökkentés filmhíradó, Tévéhíradó képe 1966-ból, a képernyőn Murányi László tévés szerkesztõ-riporter.
Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet médiapolitikai elemzésében hat csatorna, a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV esti híradóit vizsgálta 2014 negyedik negyedévében, miközben a tavalyi év egészére vonatkozó következtetéseket is levont.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet szerint 2014 utolsó három hónapjában összesen 11 657 tudósítás hangzott el az elemzett híradókban, ami alacsonyabb, mint az előző negyedévben, akkor ugyanis 11 973 volt. Az összes tudósításon belül a magyar vonatkozású politikai hírek aránya 39,4 százalék volt, ami 4590 beszámolót jelent. A vizsgált időszakban a hazai politikai hírek aránya az ATV műsorában volt a legmagasabb, 58 százalék, míg a legalacsonyabb a TV2 híradójában volt 16,4 százalékkal.

Összesen 11 657 tudósítás hangzott el Forrás: Nézőpont Intézet
A Tények egyórás, így a TV2 adja a leghosszabb hírműsort Forrás: Nézőpont Intézet

A megjelenő politikai tudósítások legnagyobb részét a pártpolitikai hírek tették ki (25 százalék), szemben az előző negyedévvel, amelyet a gazdaságpolitikai témák határoztak meg - ezek aránya ezúttal 14,5 százalékos volt, ami jelentős, 9 százalékpontos csökkenést jelent. A harmadik negyedévhez képest ugyanígy kevesebb volt a szakpolitikai tudósítás is, a külpolitikai hírek aránya viszont emelkedett.

A Duna TV-n ment a legkevesebb tudósítás Forrás: Nézőpont Intézet

A politikai tudósítások tematikáját vizsgálva, októberben az önkormányzati választás határozta meg a napirendet (összesen 377 tudósítás foglalkozott ezzel), de az internetadó is kedvelt téma volt, 151 hírben jelent meg. Novemberben a devizahitelek forintosítása szerepelt a legtöbbször, összesen 152 alkalommal a hírműsorokban, decemberben pedig 103 tudósítás foglalkozott az új útdíjrendszerrel.

Az ATV-n a legmagasabb a politikai hírek aránya Forrás: Nézőpont Intézet

Az egész évet tekintve jellemző volt, hogy az áprilisi parlamenti választásig a politikai hírek aránya minden csatornán folyamatosan magas volt, de a mutató a választást követően mind a hat csatorna esetében csökkenni kezdett - a májusi európai parlamenti választás csak az M1-en és az ATV-n állította meg a folyamatot. Az RTL Klub kivételével a nyári időszakban minden csatornán visszaestek a politikai hírek, a Nézőpont Intézet pedig azt is észrevételezte, hogy a csatorna híradójának szerkesztése a reklámadó bevezetését követően nem követte a többi hírműsor trendvonalát.