Miért utálják a kommentelők a celebeket?

X-Faktor 2014, backstage, 100. adás, Szabó Zsófi
Vágólapra másolva!
Egyre többen adnak hangot nemtetszésüknek azok közül, akiket negatív kommentekkel, trágár és rosszindulatú beszólásokkal bombáznak az internetezők. A Dal első fordulója után Tóth Vera saját Facebook oldalán üzent a véleményezőknek, de megelégelte az alpáriságot Frei Tamás és Borbás Marcsi is, illetve Szabó Zsófit sem kímélik a beszólogatók. Hevesi Krisztina pszichológust is gyakorta érik hasonló atrocitások, saját tapasztalatain kívül a miértekről is mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Fáj, és nem lehet kizárni

Szabó Zsófi az Origónak elmondta, hogy számára bosszantóak a negatív kommentek, mert mindig erősebbek, mint a pozitívak. "Ha érkezik száz kedves üzenet, azt is meg tudja mérgezni egy rosszindulatú. Igazságtalannak tartom ezt a mocskolódást, és úgy gondolom, hogy egy kiegyensúlyozott, életvidám ember nem csinál ilyet. Szerencsére az oldalamon annyira sok a jó ember, hogy megvédenek, helyre teszik azt, aki bánt. Egy-egy beszólogató össze tudja fogni a közösséget, de ettől függetlenül mindig rossz szájíz marad egy ronda bejegyzés után."

"Néha bele szoktam avatkozni a beszélgetésbe, és megírom, hogy szégyellje magát az illető. De ha valaki koszos cipővel bemegy a tiszta szobába, akkor a nyoma meglátszik" - mondta.

X-Faktor 2014, backstage, 100. adás, Szabó Zsófi Fotó: Polyák Attila - Origo

A kommentelők élete unalmas

A Dal-ban nyújtott produkciója után Tóth Vera saját közösségi oldalán fogalmazta meg, hogy nem kíváncsi többé az 'úgy néztél ki tegnap este, mint egy tuskó kék festékkel leöntve' típusú véleményekre. "A kommentelő mondjuk biztos jobban érzi magát ettől, mert szürke, unalmas élete egy nagy rakás szar, és ebben éli ki magát. A fikázó szakmabeliekről meg ne is beszéljünk. Nem kell, hogy szeressétek, kollégák, de a minősíthetetlen hangnemű véleményeket inkább tartsátok meg magatokban, mert elkeserítő, és elveszik az összes reményem abban, hogy valaha is lesz összetartás ebben a szakmában."

Ingerülten reagált, majd törölte a posztot Forrás: A Dal

Egyre nehezebb a moderálás

Frei Tamás is megelégelte a negatív beszólásokat, így írt: "Bevallom őszintén, egyre nehezebb és egyre több időmet rabolja a személyeskedő, szélsőséges és primitív vélemények, az alpári stílusban írt bejegyzések moderálása. Az oldal tisztán tartása! Én itt a saját örömömre kezdtem írni, senki nem fizet érte, egyszerűen csak a világ különböző lapjaiban olvasott érdekességeket, izgalmas véleményeket szeretném megosztani az érdeklődőkkel" - áll oldalán.

Frei Tamás is kiakadt Forrás: Facebook / Frei Tamás

Egy pontig lenyeli az ember

Borbás Marcsi az Origónak adott interjújából elmondta, hogy egyet ért azokkal, akik hangot adnak véleményüknek. "Egy pontig lenyeli az ember, nem foglakozik vele kifelé, de befelé nem lehet kizárni. Nekem a sok ezer hozzászólóból néhány olyan van, aki értetlenkedik, hogy ez a hülye nő minek zabálja végig az országot. Az adófizetők pénzén persze. Hogy mi van? Tényleg ennyit lát ebből valaki? Bár, tudod, úgy vagyok vele, hogy ha az ember kiáll a kirakatba, ne csodálkozzon, ha ruhákat aggatnak rá. A szereplés ezzel jár" - mondta.

A szerepléssel ezzel jár, de nehéz mindent lenyelni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Boldog ember nem kommentel ilyeneket

Hevesi Krisztina pszichológus saját bőrén is megtapasztalta, hogy milyen érzés mocskolódást olvasni magáról a neten. Szerinte kizárólag azok írják ki magukból a rosszat, akiknek boldogtalan az életük. "A boldog ember nem ül le a géphez azért, hogy valaki másnak beszóljon. A Facebook és a cikkek alatti kommentlehetőség teret ad arra, hogy ezek a személyek kiadják belső gondjaikat, feszültségüket. Ezt a pszichológiában projekciónak hívják, azaz a véleményező kivetíti a célszemélyre azt, amit magában nem tud elfogadni. Megnézhetjük, hogy azok a beszólók, akik a másik külsejét, testsúlyát gyalázzák, általában nem néznek ki jól. Egyszer például rám írt egy nő, hogy úgy mozgok, mintha kielégítetlen lennék. Erre csak azt tudtam válaszolni, hogy ő az, akinek ilyen problémái vannak, és ezt nem tudja elfogadni."

"Ezekben az emberekben frusztráció, agresszió van. Olyan, mint mikor a dugóban ülünk a városban, és valaki legyint csak, hogy kicsit később ér haza, a másik meg elkezd őrült módon dudálni. Az elégedetlenség veszi rá őket arra, hogy beszóljanak, megbántsanak másokat. Ha már szerepelnek az oldalán negatív kommentek, akkor könnyebben csatlakoznak mások is a rágalmazáshoz. A közösségi élmény hatására megerősödik a kommentelő véleménye, és bátorítja, hogy vannak benne társai."

Nem a fülke tehet róla, ha szétverik

Neki három-négy törzskommentelője van, akik rákeresnek a róla megjelent friss cikkekre, és minden alkalommal mocskos megjegyzéseket írnak. "Pontosan lehet tudni, hogy kikről van szó, az ember egy idő tudja azonosítani őket a mondatfűzéseikről, szóhasználatukról. A személyes sérelem is indok lehet, nekem például egy volt barátnőm édesanyja, a párom egykori hódolója, egy féltékeny kollegina és egy visszautasított férfi tartoznak a csoportba, ők nem hagynak szó nélkül velem kapcsolatban semmit" -mesélte az Origónak.

Meg kell tanulni kezelni a beszólásokat Forrás: Hevesi Krisztina

"Mikor beszóltak Palvin Barbarának és Molnár Andinak, hogy milyen csúnyák, nem hittem a szememnek, én éreztem rosszul magam tőle. Meg kell érteni, hogy mi zajlik le ilyenkor ezekben az embereknek, meg kell tanulni kezelni őket. Rosszul esik akkor is, de tudnunk kell, hogy ez nem rólunk szól. Ha valaki szétver egy telefonfülkét, akkor nem a fülke tehet róla" - mondta.