Rosszarcú jófiúkkal támad a falka

A falka
Vágólapra másolva!
Február 10-én indul itthon a lengyel HBO saját gyártású sorozata, A falka, amelyben egy határőr próbál igazságot szolgáltatni egy bombamerényletben elhunyt kollégáinak – akik között ráadásul a szerelme is ott volt. Megnéztük az első részt, várjuk a pörgősebb folytatást. 
Vágólapra másolva!

A falka elsőre egy korrekt akciósorozatnak tűnik, egyvalamin azonban rögtön az elején túl kell tennünk magunkat: itt a jófiúk néznek ki úgy, mint az amerikai szériákban a Kelet-Európából érkező bűnözők – amin persze nincs mit csodálkozni, hiszen lengyel produkcióról van szó, a nézők szimpátiáját azonban nem feltétlenül nyerik el egyből a szereplők.

Nem biztos, hogy elsőre szimpatikus lesz Forrás: HBO

Ha viszont sikerül ezen átlépni, a történet máris működik, és kíváncsiak is leszünk arra, hogy mit hoz majd a folytatás. A lengyel-ukrán határon játszódó sorozat nem vacakol sokat a bemelegítéssel, rövid felvezető után ugyanis egy komplett határőregység meghal egy robbanásban – a merényletet egyedül Wiktor Rebrow éli túl, aki épp kiment cigizni. Régi haverjai közül csak Grzywa maradt neki, akinek meg volt annyi szerencséje, hogy éppen a tragédia idején született a gyereke, ezért nem volt a kollégáival.

Jön a szokásos forgatókönyv

Ő próbálja a lelket tartani Wiktorban, ez azonban nem megy olyan könnyen: a férfinak a szerelme, Ewa is odaveszett, ráadásul egy kemény ügyésznő is rászáll, aki őt gyanúsítja a robbantással. Innentől kezdve elindul a már nem egy, nem is két filmben látott folyamat: a kemény férfi megzuhan, visszaadja a jelvényét, nekiáll piálni és furcsákat álmodik, látomásai is támadnak.

Általában sűrű az itteni határőrök napja Forrás: HBO

Vergődése közben felvillannak az újjászervezett egység mindennapjai is, megismerhetjük közelebbről a határszakaszt, ahol az embercsempészet mellett más üzelmek is folynak, drog- és fegyverszállítmányok is sűrűn cserélnek gazdát. Megölnek egy asszonyt is, aminek valószínűleg még lesz köze a fő történetszálhoz, de egyelőre csak a kirakós játék egy olyan darabját kapjuk vele, amelyet ezen a ponton még nyugodtan félreteszünk.

Be kell még pörögni kicsit

A sorozat hatrészes, a történet azonban ehhez képest viszonylag lassan indul be, a tökös kezdés dacára is. A széria további sorsa így nagyban függ attól, hogy a második-harmadik epizódra sikerül-e bepörgetni a cselekményt – az előzetes alapján lesznek még izgalmak, érdemesnek tűnik keddenként az HBO-n maradni.