Idény előtt meneszti programigazgatóit a TV2

Simon Zsolt TV2 programigazgató
Hivatalosan Simon Zsolt veszi meg a TV2-t
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, közvetlen a tavaszi tévés évad rajtja, hat nappal az Éden Hotel indulása előtt menesztette programigazgatóját a TV2 – de volt már ilyen korábban is. Úgy tudjuk, fejvadász céget is bevetett a csatorna az új vezető megtalálására. Időt akart nyerni a TV2, vagy más is van a váltás mögött?
Vágólapra másolva!

Jövő hétfőn, február 23-án rajtol a tavasz idény legdrágább TV2-es szórakoztató produkciója, az Éden hotel, amely iparági források szerint 600-700 millióba is kerülhetett. Épp ezért volt sokaknak váratlan, hogy hat nappal a kiemelt fontosságú reality startja előtt megvált a csatorna vezetése György Bencétől, a korábbi hír- és programigazgatótól. Futballhasonlattal ez olyan, mintha a trénert szűk egy héttel a bajnoki idény kezdete előtt küldenék el, úgy, hogy ő válogatta össze az új játékosokat, pátyolgatta lelküket, tárgyalt a gázsikról, és ő utazott velük edzőtáborba.

Ugyanakkor ez bármilyen furcsának tűnhet, valójában nem szokatlan, pláne nem a TV2-nél. 2013. augusztus 27-én, az őszi évad indulásakor is programigazgatót váltott a tévétársaság, akkor Kiss Péter távozott a nézettségi versenyben második helyen álló csatornától - utána a programigazgatóság közvetlen irányítását Ralf Bartoleit látta el. A váltásra akkor közvetlenül az őszindító, nagy sajtóesemény előtt került sor: a legtöbb újságíró erre úgy ment el, hogy azt várta, hogy a programigazgató szónokol majd az őszről, de végül a vezérigazgató, későbbi társtulajdonos, Simon Zsolt mondott pár mondatot.

Simon Zsolt társtulajdonos Forrás: TV2

Kiss Péter akkor az Origónak azt mondta, hogy sok minden kavarog az emberben egy ilyen váltás után, de mégis sokkal több a jó érzés, mint a rossz. „Szeretem a TV2-t, rengeteg élmény, felemelő pillanat, és kemény küzdelem volt ebben a 11 évben. Büszke vagyok a Jóban Rosszbanra, a Nagy Duettre, az Ezek megőrültekre, ami mind saját fejlesztésű műsor. Büszke vagyok az elindított kábelcsatornákra. És ugyan voltak kudarcok, a mostani nyár nézettsége is ezek közé tartozik, de igazi sikerek is" – mesélte.

Váltás a tavaszi rajt előtt

Kevesen láthatták közelről, milyen volt 2015 elején a bizalmi viszony a társtulajdonosok, Simon Zsolt, Yvonne Dederick és a hír- és programigazgató, György Bence közt. Előbbi megkerestük, még nem kaptunk választ, utóbbit elértük, de nem kívánt nyilatkozni, így iparági információkra támaszkodhatunk. Úgy tudjuk, a váltás nem egy hirtelen döntés következménye, a vezetőség fejvadász céget is bevetett, hogy új programigazgatót találjon.

György Bence távozott Forrás: TV2

György Bence sokáig sikerember volt a TV2-nél, hiszen levezényelte a Tények renoválását, amely során nem csak a kezdési időpont, a műsor hossza, hanem a struktúrája is változott. A fél hét helyett hatra tett Tények nézettsége emelkedett, sokáig a legnézettebb hazai hírműsor volt itthon, egészen addig, míg az RTL Klub be nem keményített a médiavállalatra kiszabott különlegesen magas adókulcs miatt, és el nem kezdett kritikus, társadalmi problémákra jobban rámenő, kormánykörüli botrányokra fókuszáló hírműsort készíteni. Ebben a TV2 nem volt partner, de a Tények nézettsége nem is nagyon esett – de hiába tartotta magát teljes lakosságban, főleg a 18-49-es kereskedelmi célcsoportban gyakran kikapott (a TV2 egy ideje a 18-59-es korosztályban méri magát).

Berki egy kockázat

Berki Krisztián egy kockázati tényező az Éden Hotel esetében: vajon többen nézik majd miatta a kifejezetten drága valóságshow-t, nem riaszt el százezreket a képernyő elől a sokaknak arrogáns lénye? Mi történik, ha rendőrségi ügyeiben épp akkor áll be fordulat, amikor megy a műsor?

Sokaknak érthetetlen döntés volt a csinos-semleges Horváth Éva lecserélése a kifejezetten megosztó karakterre, Berkire, de úgy tudjuk, hogy ez a választás miatt nem a kitett programigazgató hibáztatható, vagy nem csak ő. Egy sok százmilliós műsor vezetőjének személyéről – és ügyeiről - tudtak a tulajdonosok is, mielőtt kiküldték volna Costa Ricára. Berki ugyanakkor a bulvárnak momentán jobban eladható, mint Horváth Éva, vagy akár Czippán Anett - ebből a szempontból meg érthető a döntés.

Kevesebb a költés, kisebb a nézettség

Noha az Éden Hotel egy költséges reality, a TV2 kevesebb pénzt költ műsorokra, mint az RTL Klub, amely mögött ott a tőkeerős Bertelsmann, az RTL-csoport, ennek megfelelően a nézettsége is alacsonyabb (hátköznap estéken mostanában a TV2-nek nem volt hatékony fegyvere a Fókusz, az Éjjel-nappal Budapest és a Barátok közt ellen). Egy programigazgató-váltás ugyanakkor jelzés a piac felé, annak jele, hogy a vezetők tudják, hogy jobb számok kellenek, és ezzel mutatják ki, hogy tesznek is azért, hogy minden megváltozzon. Egy programming-vezető elküldése valójában időnyerés, a hirdető pedig bízik benne, hogy pár hónap alatt megerősödik a partner.

Az időzítés még némi magyarázatra szorul. Egy tévés évad előtt már összeállt a struktúra, megvan minden műsor helye és költségvetése, leadva minden, a kampányok futnak, nagyon variálni már nem lehet. Az új ember viszont időt kap, több hónapot, hogy felépítse az őszt, amikor valójában bizonyíthat. És addigra várhatóan csökken a reklámadó mértéke, és talán elkezdhet terjesztési díjat szedni a csatorna a kábelszolgáltatókról a TV2-ért (és nem csak a három kábeltévéjéért), így elmúlik a várt bevételek elmaradása miatti ideges hangulat is.