Hét dolog, amit nem tudott a MacGyverről

Mi történt? Így néz ki az egykori MacGyver Richard Dean Anderson
Vágólapra másolva!
MacGyver hamarosan nőként térhet vissza, addig is azonban felelevenítjük az eredeti sorozat világát, ami sokakat beszippantott a nyolcvanas, kilencvenes években. De tudta már akkoriban, hogy honnan származik az akcióhős neve? Vagy hogy miért tett jót a sorozatnak a kanadai levegő? És mi köze mindehhez az Odaát-ból ismert Jared Padaleckinek? Most mindenre választ adunk.
Vágólapra másolva!

1. A széria egyik jellegzetessége, hogy MacGyver mindenféle hétköznapi tárgyat felhasznál bombák és más fegyverek összerakására, aminél az alkotók ügyeltek a hitelességre is, vagyis az adott harceszközök valóban elkészíthetők az adott tárgyakból. Arra azonban vigyáztak, hogy soha ne mutassanak minden egyes lépést, ezzel kerülve el, hogy a nézők reprodukálhassák a látottakat.

2. A MacGyver ősi skót név, a MacIver egyik változata, már a korai brit királyok által elrendelt összeírásokban is felbukkan Dumbarton környékén. Sőt az első amerikai telepesek között találunk egy Angus McIvert is, aki 1685-ben lépett Új-Anglia földjére – miközben a sorozat főszereplőjének is Angus MacGyver a teljes neve.

MacGyver mindenféle fegyvert el tudott készíteni Forrás: ABC

3. A sorozat pilotját valójában a Határsáv-ot is jegyző Jerrold Freedman rendezte, a stáblistán viszont Alan Smithee jelenik meg – „aki” csak egy név, a rendezők akkor használják, ha nem akarják a valódi nevüket adni a projekthez. Erre általában akkor kerül sor, ha a produkciós cég és a rendező sehogy sem tudja egyeztetni az elképzeléseit, végül persze a filmet az előbbi alakítja a saját ízléséhez.

4. Jellegzetes mellékszereplő volt a MacGyver főnökét, Peter Thorntont alakító Dana Elcar, aki sajnálatos módon a sorozat ideje alatt vesztette el a látását – amit viszont bele is vettek a forgatókönyvbe, így tovább játszhatott a szériában. A színész egyébként már a pilotban is megjelent, de akkor még egy másik karaktert játszott – később többek között az Esküdt ellenségek és a Vészhelyzet egy-egy epizódjában láthattuk.

A sorozatot megmentette, hogy a stáb Kanadába költözött Forrás: Paramount

5. A sorozat tempója érdekes módon éppen akkor pörgött fel, amikor a stáb egy időre elköltözött Los Angelesből egy jóval nyugisabb városba, Vancouverbe. Amíg az amerikai metropoliszban rengeteg időt elvett a helyszínek közötti utazás és szállítás, addig Kanadában egy nap alatt tudtak forgatni tengerparton, erdőben és felhőkarcolók között. Ez a váltás nemcsak a cselekményt pörgette fel, de tulajdonképpen az egész produkciót megmentette, hiszen a magas előállítási költség miatt már ott lebegett fölötte a kasza.

6. 2003-ban a MacGyver-ből terveztek egy spin-offot is, amelynek végül is csak a pilotja készült el. A Young MacGyver középpontjában nem a megfiatalodott címszereplő, hanem annak unokaöccse, Clay állt, aki úgy döntött, hogy nagybátyja nyomdokaiba lép. Az ifjú titánt az egyetlen megvalósult epizódban (amely alább megnézhető) Jared Padalecki játszotta, akit ma már az egész világ az Odaát Sam Winchesterjeként ismert.

7. Az amerikaiak még a kétezres években is MacGyvert tartották a legtökösebb akcióhősnek. Egy 2007-es közvélemény-kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy az emberek egy katasztrófahelyzet (hurrikán, földrengés vagy akár atomtámadás) során kire bíznák az életüket a fiktív hősök közül: a több mint ezer válaszadó 27 százaléka MacGyvert választotta, aki ezzel Indiana Jonest (16%), John McClane-t (14%) és Jack Bauert (7%) is maga mögé utasította.

+1 MacGyver nem tudott minden helyzetet megoldani, a Million Dead nevű angol banda 2003-as dalában legalábbis meghalt, miután pár kölyök jól megruházta.