A világ legdrágább sorozata is nálunk forog

Marco Polo
Vágólapra másolva!
Nálunk forog a világ egyik legdrágább sorozata, a Marco Polo, és ide költözik a Tyrant című diktátoros drámai széria komplett stábja is. Ezek mellett az HBO is nálunk forgatja új sorozata pilotját, ebben Budapest a 18. századi Bécsként tűnik fel. A közeljövőben öt nemzetközi produkció is itt készül.
Vágólapra másolva!

Mondhatnánk, hogy Magyarország népszerűbb, mint valaha az amerikai tévésorozat-gyártók szemében, de valójában épp olyan kedvelt, mint eddig. Az elmúlt években is a külföldi tévések egyik legkedveltebb célpontja voltunk, mindössze Írország érhetett a nyomunkba, ahol a Vikingek és Az uralkodónő készül.

A Borgiákat is nálunk forgatták Forrás: Showtime

Kanadán és az Egyesült Államokon kívül a legtöbb országban inkább csak egy-egy nemzetközi tévésorozat forog, sőt, utóbbiak között is akadnak nem állandó vendégek, mint például a Homeland – A belső ellenség legutóbbi, negyedik szezonja. Ez a Dél-afrikai Köztársaságban készült kivételesen – az afrikai ország még a Fekete vitorlák stábjának ad (állandó jelleggel) otthont.

Idén újabb két olyan tévés széria táborozik le nálunk legalább egy évadra, amely eddig máshol készült, de a második szezonra a hazai körülményeket és feltételrendszert találták a legkedvezőbbnek.

Diktátoros dráma forog itthon

Az egyik a Tyrant című diktátoros drámai széria, ami a bevállalósnak tartott FX csatornán látható Amerikában, de itthon sajnos még nem került képernyőre. Az Abuddin nevű kitalált országban játszódó történet a helyi egyeduralkodó elnök családjáról szól, meghívásukra az ország vezetőjének Amerikába menekült és ott megházasodott fia visszatér egy esküvőre – hogy aztán a közel-keleti országban ragadjon amerikai családja nagy bánatára.

Tyrant Forrás: FX Networks

Természetesen a sorozat középpontjában a hatalmi harcok és intrikák állnak, mindezt pedig erős szappanoperamázzal öntötték nyakon, így a uralkodói csikicsuki közben a főhős múltjára és távozásának okaira is fény derül. A Tyrant eredetileg Izraelben készült volna, de rengeteg gond adódott a produkció háza táján. A pilotot végül Marokkóban forgatták le, a szezon nagy része pedig Törökországban készült. A következő állomás Magyarország lesz, mégpedig alig pár hét múlva, hiszen a tervek szerint nyáron már képernyőn kell lenniük az új epizódoknak.

Kínainak néznek minket

Közel sem ilyen sietős a dolguk a Marco Polo című Netflix-sorozat készítőinek, de lélekben már ők is készülnek a magyarországi forgatásra, hiszen a szolgáltató úgy döntött, hogy a jelenleg egyik legdrágább sorozatának a folytatását – a második évadot – hazánkba hozza, talán azért is, hogy némiképp csökkentse a költségeket. A Marco Polo decemberben bemutatott első szezonja sajtóértesülések szerint 90 millió dollárba került, ami egy részre lebontva átlagosan 9 milliós büdzsét takar, s bizony ezzel még a Trónok harca sem biztos, hogy fel tudná venni a versenyt.

Marco Polo, első évad Forrás: Netflix

A magas költségek egyik oka a nehézkes, sokat költöző produkció volt – még csatornaváltásra is sor került. Eredetileg Kínában akarták forgatni a sorozatot, autentikus helyszíneken és a tengeren, de végül Malajzia mellett döntöttek a producerek. A visszaemlékezéseket viszont Olaszországban rögzítették, a sivatagi vándorlásokat pedig Kazahsztánban.

Marco Polo történetét valószínűleg sokan ismerik, a nagyon látványos sorozat nagy része a mongol Kubiláj kán udvarában játszódik.

Pilotok is jönnek

A fentiek fényében az már tényleg csak hab a tortán, hogy az HBO, miután a két éve nálunk forgatott The Missionary című pilotból nem rendelt be sorozatot, ismét gondolt ránk. Míg az utóbbi pilot esetében Berlint, illetve Németországot játszhatta volna hazánk, az Alan Ball (True Blood, Banshee) által jegyzett Virtuoso a 18. századi Bécsben fog játszódni. Bécset nem először alakíthatja fővárosunk.

A pilotprojekt, melyben Elton John is részt vesz elég komolyan és nagy odaadással, egy klasszikus zenés dráma lesz, a középpontjában néhány csodagyerekkel, akik szerte Európából sereglettek össze, hogy a helyi zeneakadémián tanuljanak – többek között Antonio Salierinél. Hogy lesz-e sorozat a Virtuosó-ból, az várhatóan őszre dőlhet el.

Bordán Lili jobbról az X Company című sorozatban

Ha pedig minden jól alakul, a sorozatok és a pilot sikert aratnak, akkor a közeljövőben már akár öt tévés széria is foroghat nálunk párhuzamosan: a kanadai X Company, a Tyrant, a Marco Polo, a Virtuoso és az angol The Last Kingdom.

Oda mennek, ahol megéri

Magyarország már így is kedvezőbb feltételeket kínál, mint mondjuk Anglia, Prágát pedig simán felül is múlja (ott most a Crossing Lines készül kizárólag), pedig korábban a csehek jelentettek számunkra komoly vetélytársat. Érdekesség, hogy Európában a legnagyobb adókedvezmény a filmesek számára Hollandiában jár, de ott nem igazán forgatnak nemzetközi sorozatokat. Az adókedvezményekről itt olvashat.

A felszerelt stúdiók, szakemberek, adókedvezmények miatt a közelmúltban nálunk forgatták a Drakula, a Houdini, a Robin Hood, a Borgiák egészét vagy egyes részeit, erről hosszabban itt értekeztünk.