Hogyan tévéznek a magyarok?

background blur bokeh button channel control digital display electronics entertainment equipment flat flatscreen hand hardware hdtv high definition isolated isolated on white lcd leisure modern object program remote remote control screen subject technolog
Out of focus TV LCD set and remote control in man's hand isolated over a white background.
Vágólapra másolva!
2014 őszén közel 3,5 millió háztartás fizetett elő TV-szolgáltatásra Magyarországon. A Nielsen Közönségmérés Alapozó Felmérésének adatai alapján az összes tévés háztartás több mint 70%-ában volt digitális vétel.
Vágólapra másolva!

A digitális vételi mód növekedett

Analóg kábeles vétel 1,2 millió háztartásban volt elérhető, 2,8 millió háztartás pedig valamilyen digitális platformon keresztül fogta a televíziós adásokat, ezen belül az IPTV-vel rendelkező háztartások száma megközelítette a félmilliót, vagyis azok, ahol a háztartások egyidejűleg több vételi móddal is rendelkezhetnek. Az időeltolásos televíziónézést lehetővé tevő DVR/VOD eszközzel rendelkező háztartások aránya 47% volt.

A digitális vételi mód folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években: 2011-ben 45%, 2014-re pedig 71%-ot ért el a valamilyen digitális vételi móddal rendelkező háztartások aránya. A digitális földi vételi mód elterjedtsége három év alatt 4%-ról 14%-ra nőtt, a digitális kábeles vagy IPTV-s vételi módé pedig 19%-ról 36%-ra.

Forrás: Nielsen

2014 őszén a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkező háztartások átlagosan 63 magyar nyelvű csatornát értek el, a szolgáltatói digitális műholddal rendelkezők pedig 57-et. Azon háztartások, amelyeknél a legjobb vételi mód az analóg kábeles, átlagosan 36 magyar csatornát tudtak fogni, a csak digitális földi vétellel rendelkezők közül az előfizetők átlagosan 26, míg az előfizetés nélküli háztartások 8 magyar csatorna vételére voltak képesek.

Kettő vagy több készülék

A vizsgált időszakban a tévés háztartások 54%-a egy TV-készülékkel rendelkezett, a háztartások 35%-ában két készülék volt használatban, 11%-ban pedig három vagy még több. A készülékek technológiai jellemzői 2013-hoz képest tovább javultak. Az LCD, plazma vagy LED tévével rendelkező háztartások aránya 41%-ről 49%-ra emelkedett, de hasonló mértékben nőtt a 16:9-es képarányra és a HD-re alkalmas készülékek aránya is. Nagyméretű, 94 cm vagy nagyobb képátmérőjű készülékkel a háztartások 18%-a rendelkezett, Smart TV-vel 9%, míg 3D tévékészülékkel mindössze 5%.