Rossz választ adott, levágták tövig a haját

Hair Jacked
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben kezd alábbhagyni a vetélkedők, game show-k lendülete, és ahelyett, hogy egészen friss ötletekkel állnának elő a készítők, inkább csak egy-két vonal érvényesül, illetve műfajok ötvözésével próbálnak újdonságokat kreálni. No meg celebekkel, hiszen van, ami sosem változik.
Vágólapra másolva!

Mostanság a celebeket egyre inkább különféle (társas)játékokba próbálják meg bevonni, mint annak idején nálunk is: elég csak a Szulák Andrea vezette Activity-re gondolni, amely sok éven át ment a TV2-n, vagy a Magyarország, szeretlek!-re, amely a közmédia műsora. Van, ahol csak egymással játszanak mindenféle vicces és ismert partijátékot, ilyen például a Hollywood Game Night, máskor pedig a játékosoknak segítenek, erre jó példa a Celebrity Name Game. Ez utóbbi műsor igencsak az Activity-re hajaz, hiszen megadott időn belül minél több, celebekkel kapcsolatos szót, nevet vagy kifejezést kell valamilyen módon, feltett kérdések vagy egyéb utalások segítségével kimondatni a játékossal.

Celebrity Name Game

Bár egyelőre csak netes formában létezik, de egyre népszerűbb Wil Wheaton társasjátékos vetélkedője, a TableTop, amelyben Wheaton és három ismert ember modern és klasszikus társasjátékokat játszik a Catan telepesei-től kezdve a Pandemic-en át a Sheriff of Nottingham-ig. Ugyancsak a sztáros játékok közé sorolható a hibrid Food Fighters, amelyben egy amatőr szakács a kedvenc ételeit főzheti meg egy improvizáló, celebritásnak számító séffel, hogy aztán a zsűri eldöntse, hogy melyikük műve sikerült ízletesebbre.

Az utca embere mindig kéznél van

A celebek mellett tavaly kétféle trendet figyelhettünk meg: az egyikben már nem a lexikális tudást kérik számon a játékosokon, míg a másikban leszámolnak a profi vetélkedős játékosokkal, és ezzel párhuzamosan kiküldik a castingstábot, és az utca emberével kezdenek el játszani nagy nyereményekért. Utóbbiak nagyjából ugyanarra az alapkoncepcióra épülnek: a stáb kimerészkedik az utcára vagy valamilyen zárt környezetbe, ahol nagyjából behatárolható célközönség fix tevékenységet végez, és ott próbálnak meg valami érdekeset összehozni, nyilvánvalóan korlátozott keretek között.


Vetélkedő az élelmiszerboltban

Az MTV (mármint az egykori zenecsatorna) egy humoros utcai vetélkedőt indított nemrég Broke A$$ Game Show címen, amelyben New York-i járókelőket kényszerítenek bele mindenféle, költségkímélés céljából olcsó, olykor megalázó mutatványba pénzért – a műsor nem is annyira játékként, hanem inkább improvizációs komédiaként funkcionál.

A GSN (Game Show Network) új vetélkedőjének is hasonló a koncepciója: a The Line különböző helyeken sorban álló játékosoknak kell kérdésekre válaszolniuk és ostoba játékokat játszaniuk, hogy jobban teljen az idő.

Kinek hisz a játékos?

Az első csoportban van vetélkedő, amely a játékosok logikáját teszi próbára, de akad olyan is, ami a beleérző képességüket. A némiképp a Vágó István-féle klasszikus, Fele sem igaz című játékra hajazó Trust Me, I'm A Game Show Host-ban például mindenféle, a többség számára megválaszolhatatlan, ám érdekes kérdésre kell kiválasztani a megfelelő választ, azonban nem a monitoron látható két lehetőség közül, hanem a két humorista műsorvezető által előadott verzióból – egy igaz és egy hamis változatból. Ők nemcsak válaszolnak a kérdésre, hanem körítést is kanyarítanak hozzá, természetesen szórakoztató módon, majd pedig mindkettő elkezdi győzködni a játékost, hogy az válassza őt mint helyes választ adót.

Két vidám játékos a Mind of a Man adásában

A Mind of a Man egy remek és olcsó formátum lehet a női csatornákra, hiszen ebben a nálunk 4A4LN, azaz Négyen négy ellen címmel az RTL Klubon adott Family Feud mintájára a játékosoknak azt kell kitalálniuk, hogy a férfiak miképp gondolkodnak bizonyos kérdéskörökről. A készítők egy férfiakból álló sokaságnak tesznek fel különféle kérdéseket házasságról, randizásról, munkáról és egyéb témakörökről, majd pedig a játékosoknak - csak nők - kell kitalálniuk, hogy milyen srófra jár a férfiak agya, mely válaszokat adták. Ha mindez nem lenne elég, akkor a játékba celebeket is bevonnak, hiszen egy férfiakból és nőkből álló panel próbál segíteni a játékosoknak, természetesen az adott válaszok ismerete nélkül.


Idiotest: itt például kézen kéne állni

A GSN-es Idiotest-ben két csapat logikai fejtörőket old meg időre csökkenő potenciális jutalom mellett, azonban még véletlenül sem különbségeket keresnek a képeken vagy más, zseniket megkívánó feladatokkal szembesülnek, hanem különféle becsapós és félrevezető kérdésekkel és szójátékokkal – jó szórakozás lehet, és otthoni agytorna a néző számára.

Kvízek is vannak, de már nem a régiek

Persze a klasszikus lexikális tudásra alapozó vetélkedőknek sem áldozott le teljesen a csillaga, bár ezeket is fel kell már dobni valamiképpen. A legújabb izraeli sikerformátum, a The Big Picture például a Rising Star interaktív komponensét veszi kölcsön, a sima feleletválasztós kérdéseknél ugyanis a játékos a tévé előtt ülő néző segítségét is kérheti.

Az ugyancsak izraeli Who's Asking-ben pedig a játékosoknak nemcsak válaszolniuk kell a feltett kérdésekre, de azt is el kell dönteniük, hogy kitől akarják hallani a kérdést – ebben az előttük lévő monitorokra kivetített átlagemberek képe segíti őket, akik kiválasztásuk esetén fel is teszik a megválaszolandó kérdést.

A vesztes a Hair Jacked után így megy haza

Az ugyancsak amerikai TruTv a Hair Jacked című játékot mutatta be nemrég, ami egy olyan vetélkedő, amelyben hajvágás közben kell a játékosnak kérdésekre válaszolniuk. Ebben a játékban az a csavar, hogy az álfodrászatba betévedők nemcsak nyerhetnek, nemcsak jutalmat kaphatnak, hanem büntetést is, hiszen rossz válaszokért cserébe a fodrászok valami vállalhatatlan frizurával engedik csak haza őket. (Természetesen miután a játékosok előzetesen beleegyeztek a feltételekbe.) A The Game Plane is ezek klónja, ebben egy utazó repülőgép fedélzeten törnek rá kérdésekkel az utazóközönségre.


Hair Jacked: vele jól kitoltak

Egyelőre nincs hír arról, hogy itthon melyik műfaj mely képviselője bukkan fel az idén a hazai képernyőkön, de aligha maradunk új vetélkedő nélkül. Az RTL II-re jön vissza az Egy perc és nyersz, de az is ismétlésben (új részek az anyacsatornán lesznek majd valamikor), az RTL Klubon lesz Konyhafőnök, a TV2 viszont még nem válaszolt kérdésünkre.